Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρωτοβουλία Γιουτίκα για να μείνουν τα βυρσοδεψεία εντός ΒΙΠΕΘ

Κατέθεσε πρόταση για την ορθολογική λειτουργία τους στο υπ. Ανάπτυξης

Μ.Κ.

Tο ζήτημα της ορθολογικής λειτουργίας των βυρσοδεψείων χωρίς ανεπιθύμητες επιβαρύνσεις για το περιβάλλον, της εξασφάλισης των προοπτικών παραμονής τους εντός του οργανωμένου χώρου της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕΘ), καθώς και της παράλληλης εξασφάλισης της βιωσιμότητας τους, αναδεικνύει η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Γιουτίκα να έχει καταθέσει σχετική πρόταση προς το υπουργείο Ανάπτυξης. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος χθες, πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα σύσκεψη για το θέμα στην Αθήνα. Αναμένεται σχετική πρόσκληση από το υπουργείο, όπως είπε, σημειώνοντας ότι το θέμα πρέπει να λυθεί «όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Όπως υπενθυμίζει η αντιπεριφέρεια το 2000, η Πολιτεία αποφάσισε την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων  στο βιομηχανικό πάρκο, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην επιβαρυντική για το περιβάλλον δραστηριότητά  τους. Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε.  που έχει υπό τη διαχείριση  της αρκετές βιομηχανικές περιοχές σε όλη τη χώρα, προκειμένου να υποδεχθεί τις εγκαταστάσεις των βυρσοδεψείων δημιούργησε εντός της ΒΙΠΕΘ ένα οικοδομικό τετράγωνο, το Οικοδομικό Τετράγωνο 52 (ΟΤ 52) στο οποίο  λειτουργεί και Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) για την ενδιάμεση επεξεργασία  των λυμάτων των βυρσοδεψείων. Τα ημιεπεξεργασμένα λύματα μεταφέρονται  στη συνέχεια μέσω του υπάρχοντος δικτύου  της ΕΥΑΘ Α.Ε.  στην κεντρική Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ) της ΒΙΠΕΘ, -  η οποία μετά από  χρόνια έλαβε πρόσφατα  άδεια λειτουργίας -, για περαιτέρω επεξεργασία και καθαρισμό.

Τα τελευταία χρόνια προέκυψαν διαφωνίες μεταξύ των βυρσοδεψείων και της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.Α.Ε., με την πλευρά των βυρσοδεψείων να κάνει λόγο για υψηλές οικονομικές χρεώσεις και την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. να αναφέρει ότι οι ανείσπρακτες οφειλές έχουν φτάσει σε υψηλό σημείο. Εξαιτίας των οικονομικών αυτών διαφορών οι βυρσοδέψες δεν μπορούν να λάβουν την προβλεπόμενη άδεια διάθεσης των λυμάτων τους και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποχρεώθηκε ως οφείλει από το νόμο να εκδώσει αποφάσεις σφράγισης των βυρσοδεψικών μονάδων. Ο κ. Γιουτίκας επισημαίνει τις συνέπειες που έχει το γεγονός ότι επιχειρήσεις είναι κλειστές καθώς πρόκειται για ένα εξαγώγιμο προϊόν που επηρεάζει και μια ευρύτερη αλυσίδα επαγγελμάτων.

Από την Περιφέρεια επισημαίνεται ακόμη ότι χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και πέρασαν αρκετά  χρόνια μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα της άναρχης λειτουργίας των βυρσοδεψείων και ότι «δεν είναι δυνατόν να ξαναγυρίσουμε πίσω στα παλιά».

 

Η πρόταση Γιουτίκα

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιουτίκας ανέλαβε πρωτοβουλία για να μη φύγουν τα βυρσοδεψία από τη ΒΙΠΕΘ, ενώ σημειώνει ότι η λύση που προτείνει προσφέρει ταυτόχρονα διέξοδο σε μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις εντός και εκτός ΒΙΠΕΘ ως προς την επεξεργασία των  βιομηχανικών υγρών λυμάτων τους. Συγκεκριμένα, προτείνει την  ανάθεση της  διαχείρισης και  λειτουργίας  της ΜΕΑ στην ΕΥΑΘ Α.Ε. που λειτουργεί  ήδη τη ΜΚΑ,  προκειμένου να υπάρχει ένας  φορέας  διαχείρισης της επεξεργασίας  των υγρών λυμάτων. Επιπλέον προτείνει να δοθεί  η δυνατότητα υποδοχής λυμάτων και άλλων μεταποιητικών επιχειρήσεων και εκτός ΒΙΠΕΘ στη ΜΕΑ, ώστε να λειτουργήσει σε πλήρη δυναμικότητα (σήμερα λειτουργεί στο 30% - 40% της δυναμικότητας της) και να καθοριστεί σταθερό τιμολόγιο για όλες τις μονάδες παραγωγής  υγρών αποβλήτων που θα εξυπηρετεί. Για παράδειγμα ανέφερε ότι τυροκομεία και βαφεία θα μπορούσαν να μεταφέρουν εκεί με βυτία τα λύματα τους, αντί να λειτουργούν οι ίδιες βιολογικό, που δεν αποτελεί και το αντικείμενό τους. Ταυτόχρονα η αντιπεριφέρεια υπογραμμίζει την ανάγκη σύνταξης του «Ιδιαίτερου Κανονισμού Λειτουργίας Βιομηχανικού Πάρκου Υδροβόρων Μονάδων».

Όπως προαναφέρθηκε η πρόταση κατατέθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς το δημόσιο συμμετέχει με 35% στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ , ενώ κατόπιν συζητήσεων του Αντιπεριφερειάρχη με την ΕΥΑΘ Α.Ε. και η Εταιρία Ύδρευσης  - Αποχέτευσης, αντιμετωπίζει θετικά μια τέτοια προοπτική. Επίσης σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη υποστηρίζουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, καθώς και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος.

Ο κ. Γιουτίκας εκτιμά ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση, μεταξύ άλλων, προστατεύεται το περιβάλλον από την πιθανή και ανεξέλεγκτη μετακίνηση των βυρσοδεψείων σε περιοχές εκτός του οργανωμένου βιομηχανικού χώρου, καθίσταται βιώσιμη η λειτουργία της ΜΕΑ και δημιουργείται σταθερό οικονομικό πλαίσιο για τα βυρσοδεψεία και όλες τις επιχειρήσεις που θα εξυπηρετεί. Επιπλέον, αναβαθμίζεται η αξία των οικοπέδων του Ο.Τ. 52  καθώς και του συνόλου της ΒΙΠΕΘ και δίνεται λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια σειρά βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων σε ό, τι αφορά στη διάθεση και επεξεργασία των υγρών λυμάτων τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ