Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απολογισμός Ζέρβα σήμερα στο δήμο - Χρυσή ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη

Παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων έτους 2019 της σημερινής Δημοτικής Αρχής

Δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν σήμερα Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020 στο Δημαρχιακό Μέγαρο (αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου,Βασ. Γεωργίου Α’ 1, 1ος όροφος).

Στις 15.00 θα διεξαχθεί η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων έτους 2019 της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας μεταξύ άλλων θα αναφέρει στο χαιρετισμό του:

«Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε και εν πολλοίς πετύχαμε να δομήσουμε μία αυτοδιοικητική ατζέντα και να αναδείξουμε σειρά ζητημάτων που απασχολούν την πόλη για πολλά χρόνια.

Προσπαθήσαμε να καταστήσουμε αυτή την ατζέντα σημείο αναφοράς σε ένα πολυδιασπασμένο πολιτικό σκηνικό διεκδικώντας την ψήφο των Θεσσαλονικέων και δίνοντας, προεκλογικά ακόμη τις βασικές κατευθύνσεις της νέας αποδοτικής λειτουργίας του Δήμου μας.

Απαντήσαμε με επάρκεια στον διαφαινόμενο κίνδυνο «ακυβερνησίας» λόγω των αριθμητικών και πολιτικών δεδομένων που προέκυψαν από την κάλπη του Ιουνίου και διαμορφώσαμε ένα νέα διοικητικό σχήμα με συνεργασίες και συγκλίσεις, χωρίς να χαθεί ο ελάχιστος ωφέλιμος πολιτικός χρόνος, χωρίς να διαπιστωθεί κενό εξουσίας. Από την αρχή της θητείας καταστήσαμε σαφείς τους στόχους, τις προτεραιότητες και την ιεράρχηση των ζητημάτων.

Από τον παρόντα απολογισμό θα αντιληφθείτε ότι ενεργούμε με βάση αυτή τη στοχοθέτηση. Θα δείτε τις προσπάθειες αναδιοργάνωσης της καθαριότητας, τις πρόδρομες ενέργειες μίας διοικητικής μεταρρύθμισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τον πολίτη, την προσπάθεια ανασυγκρότησης των δημοτικών ΜΜΕ της ΔΕΠΘΕ, την ανασύνταξη και ανάπτυξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας καθώς και σειρά άλλων πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας στο αστικό περιβάλλον. Εισαγάγαμε στο δημόσιο διάλογο την «ευταξία» ως μία ευρύτερη έννοια ομπρέλα που εμπεριέχει όλα όσα χρήζουν βελτίωσης και ταυτόχρονα με σειρά πρωτοβουλιών αναδεικνύουμε τη σημασία του δημοσίου χώρου.

Οι φιλοδοξίες της πόλης πρέπει να αποτυπώνονται στο αστικό περιβάλλον και για το λόγο αυτό καταβάλαμε – και συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση- κάθε δυνατή προσπάθεια αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο είτε την επανεκκίνηση έργων και παρεμβάσεων που λιμνάζουν χρόνια και είχαν εγκαταλειφθεί είτε την ένταξη νέων, υπερτοπικής σημασίας πουμετηνυλοποίησήτουςθααλλάξουντηζωήσεολόκληρες περιοχές της πόλης.

Πέραν αυτών, ήδη από το πρώτο αυτό τετράμηνο της θητείας υπηρετούμε με τρόπο συστηματικό μία νέα αντίληψη που θέλει το Δήμο Θεσσαλονίκης να παρεμβαίνει με τρόπο οργανωμένο και αποφασιστικό σε πλειάδα ζητημάτων που εκ πρώτης δεν ανήκουν στις αυστηρά προσδιορισμένες αρμοδιότητές του αλλά που παράλληλα αποτελούν μείζονες προκλήσεις για τη ζωή στην πόλη.

Φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα της ολοκλήρωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης και την αναδιάταξη των αστικών συγκοινωνιών, συγκεκριμένα του ΟΑΣΘ – σε Ειδικές Συνεδριάσεις με συμμετοχή φορέων της πόλης ώστε αφενός να υπάρξει θεσμική ενημέρωση και αφ’ ετέρου να προκύψουν δεσμευτικές προτάσεις επίλυσης και διαχείρισης των θεμάτων αυτών.

Επιπρόσθετα εργαστήκαμε στην κατεύθυνση αναβάθμισης των εορταστικών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων καθώς θέλαμε να σηματοδοτήσουμε την έναρξη ενός νέου μετά-κρισιακού κύκλου στην οικονομία και την κοινωνική ζωή της πόλης και να δώσουμε νέα πνοή στην εμπορική και τουριστικήκίνησηκαθιστώνταςτηνκαιχειμερινό προορισμό. Προσεγγίσαμε την υπόθεση αυτή με νέα εντελώς φιλοσοφία και σχεδιασμό, κάναμε συμμέτοχους όλους σχεδόν τους φορείς της πόλης, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αποδείξαμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι σε θέση να διοργανώσει και να υποστηρίξει με αρτιότητα events που αφήνουν συγκεκριμένο απτό αποτύπωμα και παράλληλα ενισχύουν μια νέα συλλογική αυτοπεποίθηση καθώς προσομοιάζουν με αντίστοιχα ευρωπαϊκών μητροπόλεων»

Και καταλήγει λέγοντας: «Τα προβλήματα και οι προκλήσεις της πόλης είναι πολλά. Είναι όμως εφικτή και ρεαλιστική η βελτίωση, είναι εφικτή και ρεαλιστική η εξέλιξη και ο μετασχηματισμός της πόλης. Η δημοτική περίοδος που διανύουμε αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη, ευκαιρία που δεσμεύομαι ότι δεν θα χαθεί.»

Το έντυπο του απολογισμού είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο: εδώ

Θα ακολουθήσει, στις 18.00, η 15η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με 69 θέματα στην ημερήσια διάταξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κήποι στην Μπολόνια παίρνουν τα ονόματα του Γ. Σεφέρη και του Δ. Σολωμού
Σε ειδική τελετή στην οποία συμμετείχε διαδικτυακά και ο γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών
Κήποι στην Μπολόνια παίρνουν τα ονόματα του Γ. Σεφέρη και του Δ. Σολωμού