Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καράογλου: Ανεκτίμητη η προσφορά του Νικόλαου Μάρτη στην πατρίδα (Video)

Αίθουσα "Νικόλαος Μάρτης" θα ονομάζεται στο εξής η αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Αίθουσα "Νικόλαος Μάρτης" θα ονομάζεται στο εξής η αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου, μετά την τελετή ονοματοδοσίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία και μελών της οικογένειας του μακροβιότερου υπουργού Βορείου Ελλάδος στα χρόνια της Μεταπολίτευσης ο οποίος απεβίωσε το 2013 σε ηλικία 98 χρόνων.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, τόνισε ότι η ονομασία πέρα από τη συμβολική της σημασία έχει και ουσιαστική σημασία διότι «αποτίνει την οφειλόμενη τιμή σε έναν άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με το ιστορικό κτίριο που στεγάστηκε το υπουργείο Βορείου Ελλάδος καταρχήν και στη συνέχεια Μακεδονίας και Θράκης». Έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία που ‘αποτελεί μικρό δείγμα της εκτίμησης που θρέφουν οι Βορειοελλαδίτες, οι Μακεδόνες και οι Θράκες για το έργο και την προσφορά ενός σπουδαίου πολιτικού άνδρα, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας». Μεταξύ άλλων είπε ότι έβλεπε μπροστά από την εποχή του και δίδαξε στους νεότερους ότι καθήκον του πολιτικού είναι να αποδεικνύεται μακροπρόθεσμα χρήσιμος.

Ο υφυπουργός παρέθεσε ορισμένα στοιχεία του πλούσιου βιογραφικού του, τονίζοντας ότι υπερασπίστηκε με σθένος και πρωτοφανή αφοσίωση τα εθνικά δίκαια της πατρίδας μας. «Με τη συστηματική του δουλειά καθιέρωσε το διοικητήριο ως σημείο αναφοράς της εθνικής αναπτυξιακής πορείας της πατρίδας μας, προσδίδοντάς του μια πολυσύνθετη διάσταση», όπως ανέφερε, ενώ επεσήμανε ότι επί των ημερών του, ιδρύθηκαν ο Οργανισμός Χειροτεχνίας, οι ιχθυόσκαλες, η Βιομηχανία Αλουμινίου στη Βοιωτία, η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη ενώ εξαγοράστηκε η Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών-Πειραιά, παρά τις αντιδράσεις των Άγγλων. Επίσης, πρωτοστάτησε ακόμη στην άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου τη δεκαετία του 1960, αφού με δική του απόφαση υπογράφηκε διάταξη που έδινε τη δυνατότητα χρηματοδότησης στις Ελληνικές Κινηματογραφικές Εταιρείες. Είπε επίσης ότι έθεσε ως προτεραιότητά του να καταστεί η Ελλάδα κέντρο μελέτης της ηλιακής ενέργειας.

Ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε ο γιος του αείμνηστου υπουργού, Κώστας Μάρτης, ευχαριστώντας τον υπουργό για την τιμή που κάνει στον πατέρα του και στην οικογένειά του. «Αφιέρωσε τη ζωή του στο θέμα της Μακεδονίας», όπως τόνισε. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μετά τις εκλογές του 1981 οπότε δεν επανεξελέγη, αφιέρωσε τέσσερα χρόνια κάνοντας μια πρωτότυπη έρευνα και μελέτη προκειμένου να γράψει το βιβλίο «Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας». «Από τότε όργωσε όλο τον κόσμο, πήγε στην Αμερική, στην Αυστραλία, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και το παρουσίασε σε όλες αυτές τις χώρες, έκανε διαλέξεις σε ομογενείς, σε πανεπιστήμια. Πήγε παντού και όσο περνούσαν τα χρόνια παθιαζόταν ακόμα περισσότερο με το θέμα. Μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του ουσιαστικά ασχολούταν με το θέμα της Μακεδονίας», είπε χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και η διευθύντρια του γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου συγχαίροντας τον κ. Καράογλου για την πρωτοβουλία. «Αισθάνομαι πως είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στον αγωνιστή Νικόλαο Μάρτη όχι μόνο για τη μακρά πολιτική του διαδρομή, αλλά γιατί αγάπησε τη Μακεδονία και κατέγραψε πτυχές της ιστορίας της», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, μίλησε για έναν ευπατρίδη πολιτικό που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και τη δημοκρατία. «Πολέμησε όσο ελάχιστοι με την πένα του για να αναδείξει την πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας», όπως είπε. «Ο υπουργός μας», όπως τον αποκαλούσαν στο Παγγαίο ήταν δίπλα σε κάθε πολίτη, σημείωσε ακόμη 

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας. Μετά το τέλος της τελετής και τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλακέτας που τοποθετήθηκε έξω από την αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου, ο κ. Καράογλου δώρισε στα μέλη της οικογένειας του κ. Μάρτη και στο δήμαρχο Παγγαίου έναν τόμο για την ιστορία του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και ένα συμβολικό δώρο.

Ποιος ήταν ο Νικόλαος Μάρτης

Γεννημένος την 1η Ιανουαρίου 1915 στη Μουσθένη Καβάλας, ο Νικόλαος Μάρτης συνέδεσε το όνομά του με το ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου καθώς υπήρξε ο μακροβιότερος Υπουργός Βορείου Ελλάδος στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, υπηρετώντας το αξίωμα σχεδόν οκτώ χρόνια (1974-1981). Δικηγόρος στο επάγγελμα, εκλέχθηκε πρώτη φορά Βουλευτής Καβάλας το 1951 με τον Ελληνικό Συναγερμό. Μεταπήδησε στην ΕΡΕ, με την οποία επανεκλέχθηκε Βουλευτής Καβάλας από το 1956 έως το 1963. Το 1974 και το 1977 επανεξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία. Την περίοδο 1955-1956 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος, την περίοδο 1956-1958 Υφυπουργός Εμπορίου, την περίοδο 1958-1961 Υπουργός Βιομηχανίας και από το 1974 έως το 1981 Υπουργός Βορείου Ελλάδος.

Έλαβε μέρος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως έφεδρος αξιωματικός πυροβολικού, υπηρετώντας επτά χρόνια (83 μήνες), ενώ έχει τιμηθεί με πλήθος παρασήμων όπως τον Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πολεμικό Σταυρό Γ' Τάξης, τρία μετάλλια εξαίρετων πράξεων, Χρυσό Σταυρό Αγίου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και με παράσημα ξένων χωρών.

Απεβίωσε στις 12 Νοεμβρίου 2013 σε ηλικία 98 χρόνων.

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες και το βίντεο του TyposThes

onomatodosia-ymath-martis3.jpg
onomatodosia-ymath-martis4.jpg

 

martis-ymath.jpg
onomatodosia-ymath-martis1.jpg
onomatodosia-ymath-martis10.jpg

 

onomatodosia-ymath-martis6.jpg

 

ymati.jpg
onomatodosia-ymath-martis8.jpg

 

onomatodosia-ymath-martis9.jpg
ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ