Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Καλπάζει» η ανεργία στη Θεσσαλονίκη - Θα αγγίξει το 40%

Υπάρχουν ήδη απολύσεις ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα το χειμώνα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η ανεργία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης «καλπάζει», ενώ εκτιμάται ότι τα πράγματα το χειμώνα θα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς θα φανούν εντονότερα οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

Υπάρχουν ήδη πάρα πολλές απολύσεις και ειδικά από επιχειρήσεις που επιχείρησαν να ανοίξουν μετά το lockdown αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμεναν, όπως αναφέρει μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Χάρης Κυπριανίδης, σημειώνοντας ότι αναμένονται και άλλα λουκέτα σε επιχειρήσεις και κατά συνέπεια ο αριθμός των απολύσεων θα αυξηθεί. Κατά τον ίδιο το χειμώνα τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα.

Τα επίσημα στοιχεία που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική ανεργία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ λόγω του αλγόριθμού με τον οποίο την υπολογίζουν. «Ουσιαστικά ένας εργαζόμενος εάν δουλεύει μια φορά την εβδομάδα θεωρείται εργαζόμενος. «Για εμάς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι κάποιος έχει βρει δουλειά επειδή θα πάρει 30 ευρώ την εβδομάδα», τονίζει ο κ. Κυπριανίδης, αναφέροντας ότι η  πραγματική ανεργία στη Θεσσαλονίκη, εάν συνυπολογίσουμε και τη ζημιά που θα πάθουν ουσιαστικά αυτήν την περίοδο οι επιχειρήσεις εξαιτίας της μειωμένης τουριστικής κίνησης, θα αγγίξει σχεδόν το 40%. Η ανεργία είχε ανέβει και στο παρελθόν κοντά στο 37-38% αλλά πέρυσι τέτοια εποχή ήμασταν σε ένα καλύτερο επίπεδο από ότι όλα τα χρόνια της κρίσης, με το ποσοστό να διαμορφώνεται κοντά στο 30%. «Αυτήν την στιγμή εκτοξευθήκαμε κατευθείαν, περισσότερο από ότι πριν», τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

 

Για τις αναστολές εργασίας

Σε ότι αφορά το μέτρο των αναστολών εργασίας, ο κ. Κυπριανίδης επισημαίνει ότι κυρίως εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τουρισμό κυρίως έχουν μπει σε αναστολή σύμβασης, ενώ ο αριθμός τους αυτό το διάστημα είναι σχετικά μικρός συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις που κάποιος βρίσκεται σε αναστολή, η επιχείρηση δεν μπορεί να τον απολύσει για 45 μέρες μετά την άρση της αναστολής.

Δηλαδή από τη στιγμή που θα πάψουν να βρίσκονται σε αναστολή, μετά 45 ημέρες υπάρχει το ενδεχόμενο απόλυσης. Πρέπει να σημειωθεί δε ότι ο περιορισμός των 45 ημερών δεν ισχύει για το υπόλοιπο προσωπικό της επιχείρησης, που δεν έχει τεθεί σε αναστολή. Μπορεί δηλαδή να απολυθεί ανά πάσα στιγμή.

Κατά τον κ. Κυπριανίδη υπάρχουν περιπτώσεις που μετά το 45ημερο από την άρση της αναστολής, απολύθηκαν εργαζόμενοι. Πλήγμα έχουν υποστεί όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις, που σημειώνουν μειωμένους κύκλους εργασιών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού. Κάποιοι περίμεναν βελτίωση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λόγω τουρισμού, ωστόσο όπως έδειξε ο Ιούλιος, τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχαν υπολογίσει και πιθανόν να προχωρήσουν σε κλεισίματα επιχειρήσεων καθώς δεν θα μπορούν να «βγουν» οικονομικά, όπως εκτιμά ο κ. Κυπριανίδης.

 

Συμβάσεις μερικής απασχόληση ή ορισμένου χρόνου

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε γενικά πολλές αλλαγές στο εργασιακό τοπίο για πολλούς εργαζόμενους. Πολλές συμβάσεις έχουν μετατραπεί σε μερικής απασχόλησης ενώ πλέον επειδή και οι εργοδότες δεν ξέρουν πώς θα είναι το αύριο και ποια θα είναι η κατάσταση, προχωρούν κυρίως σε ορισμένου χρόνου συμβάσεις ή σε μερικής απασχόλησης και όχι σε αορίστου, λέει ο κ. Κυπριανίδης. «Υπάρχει αυτός ο φόβος τι θα γίνει αύριο, σε 15 ημέρες, σε έναν μήνα και δεν υπάρχει μια σταθερότητα όσον αφορά την επιχείρηση και φυσικά και τον εργαζόμενο μέσω της σύμβασης εργασίας που υπογράφει», επισημαίνει.

 

Για τα μέτρα προστασίας

Ερωτηθείς εάν τηρούνται τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορωνοϊό, ο κ. Κυπριανίδης αναφέρει ότι είναι καλύτερα τα πράγματα καθώς έχουν γίνει συνήθεια για όλους μας. Σε επιχειρήσεις που εργάζονται πολλά άτομα υπάρχουν μάσκες, όπως λέει, ωστόσο προσθέτει ότι δε γνωρίζει κατά πόσο προστατεύουν ειδικά κάποιες πλαστικές. «Αλλά αυτά τα πιστοποιούν άλλοι οργανισμοί», όπως λέει.

 

«Να εκμεταλλευθούμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα»

Το προηγούμενο διάστημα ο νέος πρόεδρος του ΕΚΘ είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Καράογλου και με τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας για τα εργασιακά ζητήματα της πόλης. «Θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα και μέσω του δήμου και της Περιφέρειας να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ώστε να μπορέσουμε να αποκρούσουμε το κύμα ανεργίας», τονίζει ο κ. Κυπριανίδης, σημειώνοντας ότι οι επαφές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Πάντως μέχρι στιγμής επισημαίνει ότι διαπιστώνει πως υπάρχει μια ανησυχία από όλους όσον αφορά την κατάσταση και στα εργασιακά και στην ανεργία αλλά και για την ίδια την πόλη και τονίζει ότι το κλίμα που έχει συναντήσει είναι πολύ θετικό. «Μπορούν να γίνουν κινήσεις και βελτιωτικές ενέργειες κυρίως μέσω προγραμμάτων για κατάρτιση και επιδοτούμενη εργασία ή και θέσεις εργασίας ακόμη, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτόν τον «βραχνά», όπως τονίζει.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί