Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Θεσσαλονίκη στο προσκήνιο - Τα μέτρα στήριξης που ζητούν φορείς

Τι ζητούν οι φορείς της πόλης για τη στήριξη των επιχειρήσεων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ «ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Της Λεμονιάς Βασβάνη και του Γιώργου Καλλίνη

Η Θεσσαλονίκη αντεπιτίθεται μετά την ματαίωση της ΔΕΘ. Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας πήρε την πρωτοβουλία της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με όλους τους φορείς της πόλης και μπήκαν τα θεμέλια για το σχέδιο ανάκαμψης που έχει ως στόχο να βγάλει τη Θεσσαλονίκη νικήτρια από το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Η στήριξη των επιχειρήσεων είναι για άλλη μια φορά η προτεραιότητα συνολικά των φορέων της πόλης, για να παραμείνει δυνατή η ατμομηχανή της Θεσσαλονίκης. Μια γροθιά οι φορείς κατάθεσαν τις προτάσεις τους και αναμένουν από τον πρωθυπουργό να εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης της Θεσσαλονίκης και να έρθει η «ανάσα» που θα καθαρίσει το σύννεφο που κάθισε από πάνω μας, λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της σε τουρισμό και οικονομία συνολικότερα.

Όλοι σκέπτονται την επόμενη ημέρα για τη Θεσσαλονίκη και το πολιτικό – οικονομικό φόρουμ Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο είναι η κατάλληλη στιγμή για να «σωθεί» η Θεσσαλονίκη.

Τότε πρέπει να παρουσιαστεί το σχέδιο ανάκαμψης και να εξασφαλιστεί η απαραίτητη βοήθεια για τη Θεσσαλονίκη, που τόσο την έχει ανάγκη. Με ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα και ξεκάθαρους στόχους.    

 

Ζέρβας: Πρωτοβουλία για την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης

Η πρωτοβουλία του δημάρχου για τη τηλεδιάσκεψη ικανοποίησε όλους τους φορείς της πόλης, οργανώνοντας μια συνολική συζήτηση για την επόμενη ημέρα.

«Όλοι μας είχαμε στο μυαλό μας μόνο αυτό, πως θα αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα μας για την επόμενη ημέρα. Η αποστολή μας είναι δύσκολη και πρέπει να εξισορροπήσουμε όλη τη ζημιά από τη ματαίωση της ΔΕΘ», τόνισε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».

«Οι επιχειρήσεις μας πρέπει να στηριχθούν, στις υπάρχουσες υποχρεώσεις τους, με φορολογικές ελαφρύνσεις και επενδύσεις που θα φέρουν εκ νέου ρευστό στην αγορά. Ελπίζουμε τα έργα ανάπτυξης να ακολουθήσουν και είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να δοθεί βάρος στον ΟΑΣΘ», συμπλήρωσε.

Το Thessaloniki Helexpo Forum θα είναι η σωστή στιγμή να τεθούν όλες αυτές οι προτάσεις και το σχέδιο ανάκαμψης στον πρωθυπουργό και όπως δήλωσε αποκλειστικά στον «Τ.Θ.» ο δήμαρχος: «Θα διοργανωθεί ένα αυτοδιοικητικό πάνελ/φόρουμ με μεγάλες και σημαντικές πόλεις της Ευρώπης για να συζητηθεί ο τρόπος που οι πόλεις θα αντεπιτεθούν για να νικήσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας».

 

Μασούτης: Αυτά πρέπει να ζητήσουμε για την ανάπτυξη της πόλης

Συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της πόλης και την στήριξη των επιχειρήσεων κατέθεσε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Ιωάννης Μασούτης και μας τις ανέλυσε περαιτέρω σε επικοινωνία με τον «Τύπο Θεσσαλονίκης». 

«Η ΔΕΘ αποτελεί ένα θεσμό άρρηκτα δεμένο με την ιστορία της πόλης μας και ήταν πάντα μια γιορτή για τη Θεσσαλονίκη και μια διοργάνωση με διεθνή ακτινοβολία και ιδιαίτερη σημασία για την τοπική αλλά και ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Είναι προφανές ότι η ΔΕΘ-Helexpo AE είναι αυτή που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την απόφαση ματαίωσης της φετινής διοργάνωσης της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινα την πλήρη φοροαπαλλαγή και εισφοροαπαλλαγή της εταιρείας για 12 μήνες ως αντιστάθμισμα της απώλειας εσόδων. Συγκεκριμένα πρότεινα την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για 12 μήνες, φόρου εισοδήματος για τη χρήση 2020, ΕΝΦΙΑ για το 2020 και εργοδοτικών εισφορών για 12 μήνες.

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει μια γενναία έκπτωση σε χρεώσεις ΔΕΗ και ΕΥΑΘ για 12 μήνες. Τέλος, πρότεινα την πλήρη απαλλαγή της εταιρείας από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών και φόρων για 12 μήνες.

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων έχω τονίσει ότι αυτά θα πρέπει να στοχεύουν σε τρεις κατευθύνσεις:

  • στην ενίσχυση της ρευστότητας,  τη στήριξη της ιδιωτικής κατανάλωσης και τη στήριξη της απασχόλησης.
  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν ένα μέτρο που χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα ανακουφιστικό για τις επιχειρήσεις. Προτείνεται η επέκτασή του με νέο κύκλο.
  • Χρειάζονται περισσότερες φοροελαφρύνσεις και αναφέρομαι τόσο στο ΦΠΑ όσο και στον εταιρικό ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις καθώς και αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις που κατέγραψαν μειώσεις τζίρου.
  • Πρέπει να επιταχυνθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τον ιδιωτικό.
  • Να δοθούν ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (όπως η πλήρης επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών).
  • Να επανέλθει η ρύθμιση των 120 δόσεων και
  • Να ασκηθεί πίεση στις τράπεζες για εκταμίευση των εγγυημένων δανείων COVID-19.
  • Να επεκταθεί το μέτρο των μειωμένων μισθωμάτων για τις επαγγελματικές μισθώσεις μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους.

Η ενίσχυση της ρευστότητας και ιδιαίτερα στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καθοριστικής σημασίας.  Όσο δεν παρέχεται η απαραίτητη ρευστότητα για την κάλυψη προηγούμενων υποχρεώσεων και την αντισταθμιστική στήριξη των επιχειρήσεων η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη και σύντομα θα δούμε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας. Είναι συνεπώς απαραίτητο οι αναγκαίες πρωτοβουλίες να ληφθούν άμεσα.

Τέλος, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ρύθμιση των κόκκινων δανείων».

 

Τζήκας: «Με το βλέμμα στραμμένο στο πολιτικο-οικονομικό φόρουμ»

«Από την στιγμή που ακυρώθηκε λόγω κορωνοϊού το εμπορικό κομμάτι της ΔΕΘ θα προχωρήσουμε στην οργάνωση ενός πολιτικο-οικονομικού φόρουμ. Όλοι οι φορείς δήλωσαν πως θα το στηρίξουν. Στην τηλεδιάσκεψη μπήκαν προς συζήτηση πολλά θέματα και γι’ αυτό αποφασίσαμε και την χρονική μετατόπιση για τις 11-20/9. Παράλληλα χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο για να έχει αυτό το φόρουμ και ένα διεθνή χαρακτήρα», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Τάσος Τζήκας. Επίσης τόνισε πως στόχος είναι «αυτό το φόρουμ να καθιερωθεί ως ένα μικρό Νταβός».

Για τις κλαδικές εκθέσεις είπε πως «θα συνεχίσουν να αποτελούν κομμάτι της ΔΕΘ-HELEXPO». «Θα το βλέπουμε βήμα βήμα και σε επικοινωνία με τους επιδημιολόγους. Οι κλαδικές του φθινοπώρου θα πρέπει να ακολουθήσουν το χαρακτήρα του φόρουμ που θα έχει και ψηφιακό χαρακτήρα και μια μικρή φυσική παρουσία», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε πως «η ΔΕΘ υφίσταται μεγάλη οικονομική ζημιά από τον Μάρτη μέχρι και σήμερα». Για το θέμα έχει ενημερωθεί το υπουργείο οικονομικών, ενώ σε επόμενη συζήτηση εκπρόσωποι της ΔΕΘ θα ενημερώσουν τόσο το υπουργείο όσο και την κυβέρνηση για το ακριβές μέγεθος των οικονομικών απωλειών και θα συζητηθούν τρόποι για την ελάφρυνση αυτού του κόστους. «Οι διεθνείς εκθέσεις λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής της οικονομικής δραστηριότητας. Δίνουν δουλειά σε περιφερειακούς κλάδους. Οπότε η διεξαγωγή τους είναι σημαντικό κομμάτι της οικονομίας μιας χώρας. Υπάρχουν διεθνή προηγούμενα από εκθέσεις στις οποίες η πολιτεία κάλυψε ένα κομμάτι του κόστους. Θέλουμε να πιστεύουμε πως κάτι ανάλογο θα γίνει κι εδώ».

 

Μανδρίνος: «Αν υπάρξει κρατική ενίσχυση λόγω ακύρωσης ΔΕΘ, ενίσχυση πρέπει να λάβουν και οι ξενοδόχοι»

«Πάντοτε στηριζόμασταν στη ΔΕΘ για να έχουμε ρευστότητα και να βγάλουμε τον χειμώνα. Θα είναι μεγάλο χτύπημα για εμάς η φετινή ακύρωσή της.

Καταθέσαμε τα αιτήματά μας από τα συνδικαλιστικά μας όργανα. Δεν θα ζητήσουμε κάτι επιπλέον από τον πρωθυπουργό. Περιμένουμε να γίνει η κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών και να συνεχιστεί η δυνατότητα για αναστολή εργασίας ως το τέλος του 2020. Αν τώρα το κράτος πάρει μέτρα για την Θεσσαλονίκη που έχει πληγεί λόγω της ακύρωσης της ΔΕΘ και καλύψει τη ζημιά, θεωρώ πως και οι ξενοδόχοι θα πρέπει να έχουν ένα μερίδιο σε αυτή την ενίσχυση», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος που τόνισε πως η πρωτοβουλία του κυρίου Ζέρβα για την τηλεδιάσκεψη ήταν μια πολύ καλή κίνηση.

 

Μαραντέλος: «Να δοθεί έμφαση στις κλαδικές εκθέσεις»

«Η συζήτησή μας στην τηλεδιάσκεψη επικεντρώθηκε στην ακύρωση της φετινής ΔΕΘ και στο πώς θα ανακάμψει η πόλη, και όχι σε συνδικαλιστικά ζητήματα των φορέων», μάς είπε ο Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Μαραντέλος. Και συμπλήρωσε: «Από πλευρά μας τονίσαμε πως θα στηρίξουμε την προσπάθεια της ΔΕΘ για το πολιτικο-οικονομικό φόρουμ γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στους επικεφαλείς που θα το διοργανώσουν. Με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε θα βοηθήσουμε στην επιτυχία των όποιων επικείμενων δράσεων. Πιστεύουμε πως το έλλειμμα που δημιουργείται από την ακύρωση της φετινής ΔΕΘ θα το αντικαταστήσουμε από τις κλαδικές εκθέσεις που έχουν πολύ σημαντική θέση στον Διεθνή Εκθεσιακό Φορέα της πόλης μας, και αυτό το γνωρίζω από την θητεία μου ως πρώην αντιπρόεδρος της HELEXPO».

 

Καπνοπώλης: «Να ληφθούν μέτρα στήριξης προς την τοπική οικονομία»

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα στήριξης προς την τοπική οικονομία που έχει δοκιμαστεί και συνεχίζει να δοκιμάζεται, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης.

 «Από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και έπειτα η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας δέχεται πλήγματα. Στην αρχή λόγω του πολέμου, έπειτα λόγω του Μακεδονικού, μετά ήρθε η κρίση, και τώρα συνεχίζονται. Η Βόρεια Ελλάδα έχει προβλήματα ανάπτυξης. Μια οικονομική ανάσα ήταν η διεξαγωγή της ΔΕΘ αλλά και οι κλαδικές (Detrop, Philoxenia, Infacom κλπ). Από την ακύρωση η πτώση του τζίρου είναι μεγάλη και μαζί με την πτώση της αγοράς θα φτάσει τα 100 εκατ. Ευρώ. Αυτά τα χρήματα πρέπει να διοχετευθούν στην τοπική κοινωνία. Και να δοθούν στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης, βοηθήματα όχι με την μορφή δανείου, αλλά ως επιχορήγηση. Δεν θα πρέπει να επωμιστούν τα νοικοκυριά ως θηλιά στο λαιμό ένα νέο οικονομικό χρέος αυτή τη φορά λόγω του κορωνοϊού», σημείωσε ενώ υπογράμμισε την ανάγκη έργα που χρονίζουν στην πόλη όπως το Μετρό, να μπουν σε τροχιά και να γίνουν πράξη.

 

Γεωργιάδης: Στα σκαριά έρευνα για τις οικονομικές επιπτώσεις της ακύρωσης της ΔΕΘ

Ως μια σημαντική πρωτοβουλία του κυρίου Ζέρβα χαρακτήρισε την  τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου περιφερειακού τμήματος Κεντρ. Μακεδονίας κ. Βασίλειος Γεωργιάδης. «Αναλαμβάνει ρόλο για να αντισταθμίσει όσο γίνεται την οικονομική απώλεια από την ματαίωση της φετινής ΔΕΘ», σημείωσε. Πρόσθεσε πως το Οικονομικό Επιμελητήριο από την πλευρά του έχει έρθει σε επαφή με το ΠΑΜΑΚ και μαζί θα πραγματοποιήσουν έρευνα για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την ακύρωση της ΔΕΘ και σε ποιους κλάδους έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο, με στόχο να βρεθούν λύσεις. «Όλα είναι ρευστά. Κάθε μέρα αλλάζουν τα δεδομένα με την πανδημία και μπαίνουν νέα μέτρα», σχολίασε. Αναφερόμενος στην έλευση του πρωθυπουργού στο πολιτικο-οικονομικό φόρουμ τόνισε πως θα εξετάσουν τα όσα ισχύουν μέχρι εκείνη την στιγμή για να τοποθετηθούν αναλόγως. Πάντως ανέφερε πως μέχρι στιγμής η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, Εργασίας και Οικονομικών, εισάκουσαν σε μεγάλο βαθμό τις αιτήσεις τους ειδικά στο κομμάτι των λογιστών αναφορικά πχ με καταληκτικές ημερομηνίες για υποβολές φορολογικών δηλώσεων (είχαν ζητήσει τέλη Σεπτέμβρη, τους έδωσαν ως τέλη Αυγούστου).

 

Θεοδωράκης: «Τεχνογνωσία από Γερμανία για θέματα καινοτομίας, πράσινης ενέργειας και ανακύκλωσης»

«Μας στεναχώρησε το ότι ματαιώθηκε η φετινή ΔΕΘ. Είχαμε ολοκληρώσει τα σχέδιά μας και τον προγραμματισμό των δράσεων που θα κάναμε με αφορμή το γεγονός πως η Γερμανία θα ήταν τιμώμενη χώρα. Όπως και να ΄χει οι ελληνο-γερμανικές οικονομικές σχέσεις θα συνεχιστούν και θα μεσολαβήσουμε ώστε να συμμετάσχουν γερμανικές επιχειρήσεις στο πολιτικο-οικονομικό φόρουμ που θα γίνει τον Σεπτέμβρη», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Διευθυντής Β.Ε. Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Γεώργιος Θεοδωράκης. Συμπλήρωσε πως στήριξη θα υπάρξει και προς το σχέδιο ανάκαμψης που σχεδιάζεται με πρωτοβουλία του δημάρχου της πόλης μας. «Έχουμε τεχνογνωσία σε τομείς όπως η καινοτομία, η πράσινη ενέργεια, η ανακύκλωση, και θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια που γίνεται στην πόλη, φέρνοντας σε επαφή τις δύο πλευρές», σχολίασε.

 

Ι. Καϊτεζίδης: «Δεν μπορεί κανείς να βγάλει από το DNA μας την αγάπη μας για την Έκθεση μας»

Αναγνωρίζοντας το βαρύ πλήγμα για την οικονομία και την ιστορία της Θεσσαλονίκης από την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας , δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη  Ι. Καϊτεζίδης εκφράζει την ολόθερμη υποστήριξή του σε κάθε πρωτοβουλία που έχει στόχο να μετριάσει τις οικονομικές και αναπτυξιακές συνέπειες από την δυσμενή αλλά ταυτόχρονα αναγκαία εξέλιξη λόγω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Πρωταρχικό μέλημα παραμένει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, είναι όμως την ίδια ώρα καλοδεχούμενη η εύστοχη προσπάθεια για μετεξέλιξη της ΔΕΘ σε ένα πολιτικο- οικονομικό forum με την ενεργό συμμετοχή όλων των φορέων που εκφράζουν τη δυναμική της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης και προσωπικά του δημάρχου Κ. Ζέρβα για δημόσιο διάλογο με τους φορείς της πόλης προκειμένου να υποστηρίξουμε μία σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες με βασικούς άξονες την επόμενη μέρα της οικονομίας για τη χώρα και την κεντρική Μακεδονία ιδιαίτερα, όπως επίσης και τα φλέγοντα ζητήματα της Θεσσαλονίκης από τον ΟΑΣΘ και το Μετρό μέχρι την ανακύκλωση και τους ελεύθερους χώρους.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχοντας σε τηλεδιάσκεψη με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον Υπουργό ΥΜΑΘ, τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας,  τον Πρόεδρο της ΔΕΘ και 19 εκπροσώπους φορέων της πόλης ζήτησε από τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς να υποστηρίξουν ομόψυχα κάθε πρωτοβουλία με θετικό οικονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο.

Ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση και όλες τις αρμόδιες αρχές να κάνουν αυτό που δεν έχουν καταφέρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις:  να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που αναμένει η Θεσσαλονίκη για να πάρει οξυγόνο ανάπτυξης, έγκαιρα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις, αλλά και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Η παρούσα κυβέρνηση τα έχει καταφέρει σε δύσκολους τομείς, όπως η υγειονομική κρίση και τα εθνικά θέματα. Ας είναι το ίδιο αποτελεσματική και σε θέματα της καθημερινότητας των Βορειοελλαδιτών.

«Δεν μπορεί κανείς να βγάλει από το DNA μας την αγάπη και τον σεβασμό μας για τη ΔΕΘ, που είναι συνυφασμένη με την ιστορία και την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης. Παρά τους δύσκολους υγειονομικούς καιρούς παραμένει φάρος ανάπτυξης, εξωστρέφειας και πολιτισμού στέλνοντας μέσα από τη μετεξέλιξή της σε forum ένα ισχυρό μήνυμα ότι μέσα στις συνθήκες που βιώνουμε πρέπει να μάθουμε να επιβιώνουμε με ευελιξία και προσαρμοστικότητα», τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Καϊτεζίδης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ