Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καράογλου: Αίτημα για ξεκάθαρη δήλωση κατά της Τουρκίας στη συνάντηση με Πάιατ (VIDEO)

Συνάντηση Καράογλου με τον Αμερικανό πρέσβη και τη νέα πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι

Του Μιχαήλ Λιάπη

Το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης επισκέφτηκαν αμέσως μετά τη συνάντησή τους με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ και η νέα πρόξενος στην πόλη, Ελίζαμπεθ Λι, όπου και συναντήθηκαν με τον υπουργό Θεόδωρο Καράογλου.

Αμέσως μετά τη συνάντησή τους ο κ. Καράογλου, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε «πολύ καλό φίλο» τον Αμερικανό πρέσβη που έχει βοηθήσει κατά την παρουσία του στη χώρα μας στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, που αποτελούν στρατηγικούς εταίρους και συμμάχους.

Παράλληλα καλωσόρισε τη νέα πρόξενο, Ελίζαμπεθ Λι, ευχόμενος να συνεχίσει το έργο του προκατόχου της και να συμβάλει στην τόνωση των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και στην ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών ιδιαίτερα με τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Όπως πρόσθεσε ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζητήθηκαν οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και οι επενδύσεις των ΗΠΑ ειδικά στη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Καράογλου στην επένδυση της Pfizer με 200 νέες θέσεις εργασίας στην πόλη, αλλά και στην επένδυση της Cisco και το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Αναφερόμενος στα γεωπολιτικά οφέλη από το μεγάλο project του Τερματικού Σταθμού υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την επένδυση στο λιμάνι της πόλης, εστίασε στο στρατηγικό ρόλο που προσδίδει στη Θράκη η καθιέρωση της ως περιφερειακό κόμβο ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, εξέφρασε την ικανοποίηση του από τη μέχρι στιγμή στάση των ΗΠΑ και τις επίσημες τοποθετήσεις από το State Department, τονίζοντας την ελληνική θέση πως η μοναδική διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα, για την οποία αν δεν βρεθεί λύση μετά από διάλογο, υπάρχει και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Ζητάμε μία ξεκάθαρη δήλωση από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας τη βεβαιότητά του πως αυτή θα υπάρξει τόσο από τον κ. Πάιατ όσο και από το State Department, ώστε να σταματήσει να προκαλεί και να δημιουργεί εντάσεις η Τουρκία.

«Το διεθνές δίκαιο είναι με την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Καράογλου, χαρακτηρίζοντας "εσκεμμένο" το χθεσινό διπλό επεισόδιο που προκάλεσε η Άγκυρα στη Χάλκη.

Από τη μεριά του ο Αμερικανός πρέσβης συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τη συμπλήρωση ενός χρόνου ζωής, αλλά κυρίως για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ευχήθηκε κι αυτός από τη μεριά του στη νέα πρόξενο να βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ τόνισε το ρόλο κλειδί της Ελλάδος ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή χάρη στη βελτίωση των σχέσεων της με όλους τους βόρειους γείτονες της.

Ερωτώμενος ωστόσο για την τουρκική στάση και την απειλή ακόμη και με πόλεμο, περιορίστηκε στο να παραπέμψει στη χθεσινή δήλωση του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρίκερ χθες είχε δηλώσει μεταξύ άλλων:

«Έχουμε διαβιβάσει επανειλημμένα στην Τουρκία ότι οι υπερπτήσεις της πάνω από την ελληνική επικράτεια, οι γεωτρητικές δραστηριότητες της στα ύδατα της Κύπρου, η υπογραφή του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Λιβύη, καθώς και η δηλωμένη πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση αυτού του μνημονίου αποτελούν προκλητικές και μη βοηθητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» Πηγή: Protagon.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ