Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Mαθητές που κατέκτησαν από τις πρώτες θέσεις στα ΑΕΙ

Τι συνέβη στα Πανεπιστήμια της πόλης μας - Πού σημειώθηκαν πτώσεις βάσεων και πού άνοδος

Ρεπορτάζ: Δανιήλ Παπαδανιήλ, Λεμονιά Βασβάνη

Τέλος έλαβε χθες η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020, καθώς ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με πτώση να σημειώνεται στις περισσότερες σχολές.

Στο ΑΠΘ η πιο περιζήτητη σχολή, η Ιατρική, έκλεισε στα 18.075 μόρια έναντι 18.585 του 2019, η Οδοντιατρική στα 17.175 έναντι 18.002 του 2019 και η Νομική στα 17.825 έναντι 17.824.

Στο ΠΑΜΑΚ νούμερο ένα σχολή είναι η Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με 17.635, σημειώνοντας άνοδο από τις βάσεις του 2019 όταν χρειάζονταν 16.937 μόρια για την εισαγωγή. Ακολουθεί η Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με 15.900 φέτος έναντι 15.816 το 2019 και στη συνέχεια η Εφαρμοσμένη Πληροφορική με 16.125 και 15.850 το 2020 έναντι 15.755 και 15.606 το 2019.

Ένα μεγάλο ποσοστό πτώσης σημείωσε η σχολή Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, η οποία το 2019 είχε βάση τα 11.602 μόρια ωστόσο φέτος έπεσε στα 7.375 μόρια, ένα ποσοστό πτώσης 36,4%.

Αντίστοιχα μεγάλες απώλειες είχαν οι εξής σχολές του ΑΠΘ:

-Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος: Από 10.870 στα 8.775 μόρια – Πτώση 19,3%

-Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας: Από 8.469 στα 6.950 μόρια – Πτώση 17,9%

-Θεολογίας: Από 8.915 στα 7.375 μόρια – Πτώση 17,3%

-Θεολογίας – Μουσουλμανικών Σπουδών: Από 8.717 στα 7.225 μόρια – Πτώση 17,1%

Συνολικά, από τις 41 σχολές του ΑΠΘ πτώση παρουσίασαν οι 27 σχολές.

Ποιες ανέβηκαν

Από τις σχολές που παρουσίασαν άνοδο, ξεχωρίζει το «άλμα» του 57,9% για την Ιταλική Φιλολογία, η οποία από τη βάση των μόλις 4.016 μορίων έφτασε φέτος τα 6.340, ανεβαίνοντας 2.324 μόρια.

Στις υπόλοιπες 13 σχολές τα ποσοστά κυμαίνονται από σχολή που παρουσίασε άνοδο μόλις… ένα μόριο (!), μέχρι τα 933, δείχνοντας πως η άνοδος ήταν από μικρή έως οριακή στις περισσότερες.

Ειδικότερα, η σχολή που είχε μόλις ένα μόριο αύξηση ήταν η δημοφιλέστερη σχολή των θεωρητικών σπουδών, η Νομική, η οποία από 17.824 μόρια ανέβηκε στα 17.825. Η σχολή που κατέγραψε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου ήταν αυτή των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με άνοδο 5,5% από τα 16.952 (2019) μόρια στα 17.885 (2020).

Αντώνης Αξιώτης: «Μεγάλη φέτος η πτώση των βάσεων»

Την ιδιαίτερα μεγάλη πτώση των βάσεων εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, υπογράμμισε με δηλώσεις του στον  "Τύπο Θεσσαλονίκης" καθηγητής Μαθηματικών, Αντώνης Αξιώτης, των ομώνυμων φροντιστηρίων της Θεσσαλονίκης. «Είναι μεγάλη φέτος η πτώση των βάσεων, ιδιαίτερα στην Ιατρική Σχολή, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ενώ σε αντιδιαστολή υπογράμμισε την, μικρή έστω, άνοδο που είχαν Πανελλαδικά οι οικονομικές σχολές, του 4ου πεδίου δηλαδή. «Οι περιφερειακές σχολές», τόνισε ο κ. Αξιώτης «είναι ιδιαίτερα πεσμένες, όλες». Τέλος, και αναφορικά με τα "Φροντιστήρια Αξιώτη", είπε ότι, με την εικόνα όπως ακόμα διαμορφώνεται, είχαν γενικά πολλές και σημαντικές επιτυχίες.  

Χρύσα Δομουχτσή; «Όπως αναμενόταν, οι βάσεις εισαγωγής κινήθηκαν πτωτικά, σε όλα τα πεδία»

«Όπως αναμενόταν, οι βάσεις εισαγωγής κινήθηκαν πτωτικά, σε όλα τα παιδία", τονίζει στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", η Φιλόλογος των "Φροντιστηρίων Αξιώτη», Χρύσα Δομουχτσή. Αναλυτικά μας δήλωσε τα εξής: «Ή αγωνία των υποψηφίων έλαβε τέλος σήμερα με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής. Νομίζω ότι, πριν σχολιάσουμε τα αποτελέσματα, είναι σωστό να συγχαρούμε όλα τα παιδιά που κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους. Όπως αναμενόταν, οι βάσεις εισαγωγής κινήθηκαν πτωτικά, σε όλα τα πεδία. Για άλλη μια φορά εγείρεται σοβαρός προβληματισμός σχετικά με την ποιότητα και τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, ζητήματα που δεν πρέπει να εξεταστούν ξεχωριστά από την ποιότητα της παιδείας που παρέχεται και από τις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν.  Οι πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής σε κάποιες σχολές δεν είναι θεμιτό να στοχοποιήσουν τα παιδιά, που κατέβαλαν την προσπάθειά τους για ένα καλύτερο μέλλον, μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Ας ευχηθούμε, λοιπόν, καλή σταδιοδρομία σε όλους τους εν ενεργεία πια φοιτητές και ας εναποθέσουμε το μέλλον μας σε αυτήν την ελπιδοφόρα γενιά».

Νικόλαος Μανεσιώτης, 2ος στη Σχολή Ευελπίδων: «Το όνειρό μου πραγματοποιήθηκε»

Ο Μανεσιώτης Νικόλαος, εισάγεται 2ος στη Σχολή Ευελπίδων, συγκεντρώνοντας 18.225 μόρια. «Ήτανε αυτό που ήθελα να κάνω από αρκετά μικρός, συνεπώς το όνειρό μου πραγματοποιήθηκε, επομένως είμαι αρκετά χαρούμενος», δηλώνει στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", ο Νικόλαος Μανεσιώτης ο οποίος τελείωσε το Πειραματικό Λύκειο της Νεάπολης. Όσον αφορά την όλη προετοιμασία του, τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν ήταν εντελώς αφοσιωμένος στο διάβασμα", για να προσθέσει, περιχαρής η μητέρα του, ότι «πάντα ήταν καλός μαθητής, επιμελής, είχε έφεση στις θετικές επιστήμες, στα Μαθηματικά και τη φυσική και διάβαζε σε λογικά επίπεδα. Η επιλογή του ήταν στοχευόμενη, ήθελε πάντοτε τη συγκεκριμένη σχολή». (Τα μόριά του: Μαθηματικά 20 - Φυσική 19,4 - Χημεία 18,7 και Έκθεση 14, 8). 

Δημήτρης Μαλογιάννης, 4ος στους Μηχανικούς Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Πολυτεχνείο ΑΠΘ: «Το Πολυτεχνείο με ενδιέφερε πάντα»

4-5malogiannhs-2.jpg

Ο Μαλογιάννης Δημήτρης, εισάγεται 4ος στους Μηχανικούς Χωροταξίας και Ανάπτυξης, στο Πολυτεχνείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας 12. 375 μόρια.»Ήταν μέσα στους στόχους μου η σχολή, το Πολυτεχνείο με ενδιέφερε πάντα», δηλώνει στο "Τύπο Θεσσαλονίκης". Ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό που πέρασε στην πόλη του, «είναι μεγάλο ελαφρυντικό για την οικογένεια διότι όλοι δοκιμάζονται οικονομικά στις μέρες μας», τονίζει χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην όλη προετοιμασία του, ήταν η πρώτη χρονιά που έδωσε, λέει ότι δεν διάβαζε πάρα πολύ, 3-4 ώρες τη μέρα, συν το σχεδόν καθημερινό φροντιστήριο. "Μεθοδευμένα", είναι η λέξη "κλειδί" που χρησιμοποιεί για την προσπάθειά του, "συνδυαστικά πάντα με τις εξόδους μου και με τους φίλους μου". Τέλος, δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος και φυσικά πολύ χαρούμενος για την επιτυχία του. (Τα μόριά του: Μαθηματικά 13,4 - Φυσική 14,1 - Έκθεση 14,5 και Χημεία 7,5).

Γιάννης Μπαχαράκης: «Δημιουργήθηκαν αδικίες με το παλιό και το νέο σύστημα»

Στην κίνηση των βάσεων και στο γεγονός πως δημιουργήθηκαν αντιθέσεις ανάμεσα στους υποψήφιους που έδιναν με το παλιό και σε αυτούς που έδιναν με το νέο σύστημα αναφέρθηκε ο διευθυντής σπουδών του εκπαιδευτικού οργανισμού Μπαχαράκη κ. Γιάννης Μπαχαράκης. Μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» σημείωσε πως «δεν έγινε η σωστή κατανομή με πολλές φορές να υπάρχουν αδικίες για τους υποψήφιους που έδιναν με το παλιό σύστημα.

Όπως δήλωσε: «Στο Α’ επιστημονικό πεδίο είχαμε μικρές διαφοροποιήσεις. Η Νομική σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κομοτηνή κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα, με ελάχιστες αυξήσεις. Στο Β’ επιστημονικό πεδίο υπήρξε πτώση στις Πολυτεχνικές σχολές, ενώ σε απομακρυσμένες σχολές όπως πχ το Μαθηματικό Σάμου σημειώθηκε πτώση 3000 μορίων. Οι υποψήφιοι είχαν να γράψουν δύσκολα θέματα σε Φυσική και Χημεία, ενώ υπήρξε μικρός αριθμός υποψηφίων που πέρασαν με το παλιό σύστημα. Στο Γ΄ επιστημονικό πεδίο είχαμε σημαντική πτώση με την Ιατρική Αλεξανδρούπολης να είναι στα 17.400 και με την αντίστοιχη βάση στα εσπερινά ΓΕΛ να είναι 4850. Στο ίδιο  πεδίο είχαμε μείωση και σε Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Νοσηλευτική και σε άλλες σχολές. Εδώ υπήρξε μια αδικία για τους υποψήφιους που έδιναν με το παλιό σύστημα, οι οποίοι έλαβαν λίγες θέσεις. Σκεφτείτε πχ πως στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης η βάση ήταν 17.400 με το νέο σύστημα και 18.430 με το παλιό. Αντίθετα στο Δ ‘ επιστημονικό πεδίο ευνοήθηκαν οι υποψήφιοι που έδιναν με το παλιό σύστημα. Γενικώς δημιούργησαν αντιθέσεις και αδικίες με το παλιό και το νέο σύστημα. Στο Δ΄ πεδίο είχαμε οριακές αυξήσεις σε Σχολές Πληροφορικής, Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης κλπ. Έγραψαν λίγο καλύτερα οι μαθητές και είχαν καλύτερες επιδόσεις».

Παναγιώτης Χονδρός 1ος ΣΜΑ: «Έκανα μια μακροχρόνια προετοιμασία»

4-5_xondros_panagiwtis.jpg

Πρώτος πέρασε στην ΣΜΑ (Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας) ο Παναγιώτης Χονδρός με 18825 μόρια. Όπως δήλωσε ο ίδιος στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο μαθητής: «Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η πρωτιά αυτή. Δεν το περίμενα. Όμως η προετοιμασία ήταν επίπονη. Και η επιτυχία δεν ήταν αποτέλεσμα ενός μόνο έτους. Ήταν μια μακρόχρονη προσπάθεια. Δούλεψα πολύ γι’ αυτό και οι προσπάθειές μου απέδωσαν». Παράλληλα υπογράμμισε πως στην επιτυχία του πολύτιμοι αρωγοί ήταν το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» και το φροντιστήριο Μπαχαράκη.

 Τώρα περιμένει τις τελευταίες λεπτομέρειες και ετοιμάζεται για την Στρατιωτική ζωή στην Αθήνα.

Μάριος Τσολακίδης 1ος ΣΣΑΣ Νομική: «Ανέκαθεν ήθελα να σπουδάσω σε στρατιωτική σχολή»

tsolakidis.jpg

Πρώτος στην ΣΣΑΣ (Στρατιωτική σχολή αξιωματικών σωμάτων) Νομική πέρασε ο Μάριος Τσολακίδης που συγκέντρωσε 18146 μόρια με το παλαιό σύστημα. Μάλιστα κατέλαβε τη μία μοναδική θέση για τους αποφοίτους παλαιοτέρων ετών. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο απόφοιτος του 1ου ΓΕΛ Ελ. Κορδελιού σε τηλεφωνική μας συνομιλία ανέκαθεν ονειρευόταν να σπουδάσει σε στρατιωτική σχολή ή σε σχολή αστυνομίας. «Δεν το περίμενα..! Πίστευα πως θα περνούσα είτε στην Αστυνομία ή στη σχολή Λιμενοφυλάκων. Χάρηκα πολύ που κατάφερα και πέρασα στη ΣΣΑΣ Νομική και μάλιστα πρώτος», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτησή μας για το πώς προετοιμάστηκε αυτή την ιδιαίτερη χρονιά, που υπήρχε και η καραντίνα, τόνισε πως είχε την εμπειρία των προηγούμενων ετών (σημ. αυτή είναι η τρίτη φορά που έδωσε Πανελλήνιες), οπότε ήξερε πώς να κινηθεί. «Πιστεύω πως δυσκολεύτηκαν περισσότερο με όλα αυτά που συνέβησαν τα παιδιά που πήγαιναν τρίτη Λυκείου», σχολίασε. Τώρα ετοιμάζεται για τις σπουδές του στην ΣΣΑΣ.

Θεόφιλος Νάστας,1ος στην Ιατρική ΑΠΘ :«Έδωσα το 100% των δυνατοτήτων μου»

4-5nastas.jpg

Ο πρώτος των πρώτων είναι από τη Θεσσαλονίκη και το 1ο Λύκειο Ωραιοκάστρου. Πρόκειται για τον Θεόφιλο Νάστα, ο οποίος πέτυχε τεράστια διάκριση στις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού συγκέντρωσε 19,650 μόρια.

Ο Θεόφιλος πέρασε άνετα πρώτος στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και πλέον ατενίζει το πανεπιστημιακό του μέλλον, έχοντας ήδη κάνει περήφανους τους δικούς του ανθρώπους και την πόλη μας.

«Ήξερα ότι είχα δώσει το 100% των δυνατοτήτων μου στις πανελλαδικές αλλά δεν περίμενα τέτοια πρωτιά. Περίμενα ότι τα είχα πάει καλά, αλλά όχι τέτοια επιτυχία» δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Θεόφιλος Νάστας, ο πρώτος των πρώτων που ...τερμάτισε το «κοντέρ» των Πανελλαδικών με 19.650 μόρια και ετοιμάζεται να ζήσει τώρα το όνειρο ως φοιτητής της Ιατρικής Σχολής στο ΑΠΘ.

Ο Θεόφιλος Νάστας, απόφοιτος του 1ου Γενικού Λυκείου Ωραιοκάστρου είναι από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς έγραψε, 20 στη Φυσική, 19.7 στη Χημεία, 19.6 στη Βιολογία και 19.3 στην Έκθεση.

«Έλεγα στον εαυτό μου πως αν ήταν να δώσω πανελλαδικές ήθελα να περάσω μόνο ιατρική και σίγουρα να κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Γενικά ήταν ο στόχος μου η πρωτιά για να μπορέσω, αν δεν τον πετύχω, να έχω και άλλες επιλογές να περάσω κάπου και να είμαι πρώτος. Πάντα θέτω πιο ψηλούς στόχους από αυτούς που περιμένω, επομένως τώρα που τον πέτυχα είμαι παραπάνω ευχαριστημένος» αναφέρει χαμογελώντας και μιλά για τον επόμενο, κοντινό στόχο που βάζει στον εαυτό του.

«Θέλω έτσι όπως μπήκα, να μάθω όσα μπορώ περισσότερα μου επιτρέπουν οι δυνατότητές μου για αυτή την επιστήμη. Όχι πρωτιά για την πρωτιά, αλλά για έναν βαθμό που με ευχαριστεί, που θα δείχνει πως έχω δώσει το 100% των δυνατοτήτων μου στο να μάθω αυτή την επιστήμη».

Απευθυνόμενος σε συνυποψηφίους του που δεν έφεραν στις εξετάσεις το αποτέλεσμα στο οποίο στόχευαν καταλήγει:

«Οι πανελλαδικές είναι μόνο μία από τις ευκαιρίες που μας δίνονται στη ζωή. Το ότι έφυγε τη συγκεκριμένη στιγμή για αρκετά παιδιά δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες ή ότι δε θα υπάρξουν ξανά του χρόνου στις πανελλαδικές. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι εκτός από την τριτοβάθμια εκπαίδευση που μπορεί να ακολουθήσει κανείς. Δεν είναι το θέμα μόνο η αριστεία στα μαθήματα, αριστεία μπορεί να υπάρξει και στα αθλήματα και στη μουσική, παντού. Πρέπει να βρουν τι τους ευχαριστεί πραγματικά και να το ακολουθήσουν για να είναι και καλοί σε αυτό που κάνουν».

Μιλώντας στις 14 Ιουλίου για πρώτη φορά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σχολιάζοντας τις συνθήκες - στην εποχή της καραντίνας- κάτω από τις οποίες επιτεύχθηκε η υψηλή βαθμολογία, ο 18χρονος είχε σημειώσει, μεταξύ άλλων ότι «θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσωπική προσπάθεια και υπομονή ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης".

Τις φωτογραφίες μάς παραχώρησαν οι ίδιοι οι μαθητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνδυνος για Κεντρική Μακεδονία: Φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε πλημμύρες
Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Καλλιάνος, σχεδόν όλα τα μετεωρολογικά μοντέλα εναρμονίζονται με το σενάριο ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της...
Κίνδυνος για Κεντρική Μακεδονία: Φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε πλημμύρες