Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Απώλεσε σχεδόν το σύνολο της συνεδριακής δραστηριότητας για το 2020

Ο πρόεδρος του TCB κ. Γιάννης Ασλάνης, μιλά στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" για τα νέα μέτρα που φέρνουν ανατροπές στο σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η τουριστική αγορά της Θεσσαλονίκης έχασε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σχεδόν το σύνολο της συνεδριακής δραστηριότητας για το 2020, καθώς τα περισσότερα συνέδρια ακυρώθηκαν, κάποια μετατέθηκαν για το 2021 ενώ μικρό ποσοστό πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ή υβριδικά, δηλαδή με παρουσία κάποιων μόνο συνέδρων και τους υπόλοιπους να παρακολουθούν μέσω Live streaming τα δρώμενα.

«Αν πάρουμε σαν χρόνο αναφοράς το 2020 θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πτώση συνεδρίων και διοργανώσεων σε ποσοστό πάνω από 90%», αναφέρει μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Thessaloniki Convention Bureau (TCB) – Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Ασλάνης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι μια «τεράστια πληγή» αποτελεί και η ακύρωση της ΔΕΘ, ενώ επισημαίνει ότι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν πολύ πρόσφατα «ανατρέπουν όλα όσα σχεδιάζαμε και προγραμματίζαμε για το επόμενο χρονικό διάστημα όσον αφορά την προσέλκυση συνεδρίων στην πόλη».

Ειδικότερα, το ΤCB σε χθεσινή του ανακοίνωση για το θέμα αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βιομηχανία των Συναντήσεων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων παρέμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα και ουσιαστικά, από τότε που έχουν ανοίξει σε μεγάλο βαθμό υπολειτουργούν, με το προσωπικό τους σε αναστολή ή εκ περιτροπής εργασία, βλέπουν μετά την ανακοίνωση των τελευταίων μέτρων σχετικά με τη διοργάνωση συνεδρίων να ακυρώνεται και η παραμικρή δραστηριότητα που είχε παραμείνει προγραμματισμένη (ΦΕΚ3611 29/08/2020).

Είναι, όπως τονίζεται προφανής προτεραιότητα η υγεία και η ασφάλεια όλων μας, εργοδοτών και εργαζομένων, συνέδρων και επισκεπτών, τελικά του ίδιου του προορισμού στο σύνολό του και είναι απολύτως κατανοητή η προσπάθεια που γίνεται σε κυβερνητικό επίπεδο προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, από τη στιγμή που επιχειρείται η πλήρης λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό να γίνεται με όρους που επιτρέπουν και δεν ακυρώνουν την προσπάθεια αυτή.

Το TCB εκτιμά ότι οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν (με όριο για τα συνέδρια τα 50 άτομα όταν σε άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις το όριο είναι μεγαλύτερο) θα οδηγήσουν στην ακύρωση όποιων, ελάχιστων εκδηλώσεων είχαν απομείνει ενεργές και οι επιχειρήσεις πέραν της απώλειας των προσδοκώμενων, περιορισμένων ούτως ή άλλως εσόδων, θα επιβαρυνθούν και με δαπάνες που ήδη πραγματοποιήθηκαν.

«Δημιουργείται μια δυσλειτουργία. Ένας διοργανωτής συνεδρίων δεν μπορεί να προγραμματίσει ένα συνέδριο γιατί δεν ξέρει τι θα ισχύει την περίοδο που θα πραγματοποιηθεί με αποτέλεσμα να προσπαθεί να το αποφύγει για να γλιτώσει και τα κόστη που θα δημιουργηθούν», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ασλάνης ενώ διερωτάται τι συνέδριο μπορεί να γίνει με 50 άτομα.

Αλλά και για τα διαδικτυακά και υβριδικά συνέδρια σημειώνει ότι αποτελούν μια λύση ανάγκης καθώς η προσωπικές επαφές που αναπτύσσονται στα συνέδρια δεν μπορούν να αναπληρωθούν.

Σημειώνεται ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, το 2020 καταγράφονται στην Ελλάδα ακυρώσεις και αναβολές των διεθνών διοργανώσεων σε ποσοστό άνω του 95% εξαιτίας της πανδημίας. Αντίστοιχα, το ποσοστό αυτό στις πανελλαδικές διοργανώσεις κυμαίνεται γύρω στο 95% για τους συνεδριακούς χώρους και στο 79% για τις εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και συναντήσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησαν από κοινού μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του δήμου Αθηναίων (ACVB) και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών της Θεσσαλονίκης (TCB), στο πλαίσιο καταγραφής του αντίκτυπου της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης στην ελληνική βιομηχανία συνεδρίων, εκθέσεων, εταιρικών εκδηλώσεων και ταξιδιών κινήτρων. Οι συνέπειες από τις ακυρώσεις και τις αναβολές υπολογίζεται ότι έχουν επιφέρει μείωση του τζίρου σε ποσοστό 76% για τις εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων και σε ποσοστό 69% για τα ξενοδοχεία, τους χώρους εκδηλώσεων και τα συνεδριακά κέντρα.

Για την ακύρωση της ΔΕΘ

Αναφορικά με την ακύρωση της ΔΕΘ ο κ. Ασλάνης τονίζει ότι αποτελεί μια τεράστια πληγή για την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς εκτός όλων των άλλων αποτελούσε και μια πρώτη ευκαιρία να έρθει κανείς σε επαφή με πολύ κόσμο από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και να κάνει συζητήσεις για το χειμώνα και για την επόμενη χρονιά. «Πάντα σε αυτήν την περίοδο προέκυπταν νέες ιδέες και καινούριοι προγραμματισμοί και με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και με επαγγελματικούς φορείς», όπως λέει χαρακτηριστικά. Αλλά και για το πολιτικο-οικονομικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στη θέση της ματαιωθείσας ΔΕΘ επισημαίνει ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε με ποιους όρους θα πραγματοποιηθεί, καθώς αν και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ο περιορισμός των 50 ατόμων σημαίνει ότι θα είναι μικρό το κοινό που θα το παρακολουθήσει και δε θα δημιουργηθεί το απαραίτητο networking.

Με το βλέμμα στο 2021

Ο κλάδος στρέφει το βλέμμα πλέον στο 2021, ευελπιστώντας ότι η περίοδος μετά τον Μάρτιο θα είναι μια περίοδος σταδιακής επαναφοράς στο προηγούμενο καθεστώς. Μετά τον Μάρτιο γίνονται κάποιοι προγραμματισμοί για μεγαλύτερα συνέδρια που αναβλήθηκαν αλλά πάντα με μια επιφύλαξη ότι μπορεί να ανατραπεί ο σχεδιασμός, όπως επισημαίνει ο κ. Ασλάνης, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τις εξελίξεις. Γενικά, όπως λέει, όλοι  αναμένουν τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και ευελπιστούν να βρεθεί το εμβόλιο για να μπορέσουν να προγραμματιστούν όσα συνέδρια αναβλήθηκαν και όσα είναι για το μέλλον.

Ο κ. Ασλάνης σημειώνει ότι η επικρατούσα αβεβαιότητα «μας πάει πολύ πίσω» ενώ επισημαίνει ότι οι σκέψεις του TCB για την επόμενη ημέρα αφορούν κυρίως στο κομμάτι της διαδικτυακής προβολής. «Πιστεύουμε ότι όλοι οι προορισμοί στο παγκόσμιο στερέωμα μετά από αυτό το πολύμηνο «πάγωμα» θα βγουν και θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά. Όσοι βγουν από τους πρώτους θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι και αυτοί που θα καταφέρουν να πάρουν και τα περισσότερα αιτήματα για συνέδρια για το μέλλον», επισημαίνει και προσθέτει: Οι εκθέσεις στις οποίες συμμετείχαμε και οι Β2Β συναντήσεις ακόμη είναι σε εκκρεμότητα, οπότε αναγκαστικά κινούμαστε μόνο στο διαδικτυακό και με συνέργειες και συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και πανελλαδικά ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο πλαίσιο και μια καλύτερη εικόνα ίσως εκμεταλλευόμενοι και την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας στο πρώτο στάδιο ώστε να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε συνέδρια υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ελπίζουμε βέβαια πάντα να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς.

Εντυπωσιακή ανοδική πορεία για τη Θεσσαλονίκη το 2019

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τη Θεσσαλονίκη στο κομμάτι της διοργάνωσης συνεδρίων και η πόλη είχε σημειώσει θεαματική άνοδο στην παγκόσμια κατάταξη. Ειδικότερα, ανέβηκε κατά 14 θέσεις και συμπεριλαμβανόταν το 2019 μεταξύ των 40 σημαντικότερων συνεδριακών προορισμών της Ευρώπης.  Επίσης το 2019 κατατασσόταν πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην 39η θέση από την 53η στην οποία βρισκόταν το 2018 και σε παγκόσμιο επίπεδο στην 70η θέση, σημειώνοντας άνοδο 23 θέσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που κατείχε την 93η θέση.

Σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον διεθνώς, η Θεσσαλονίκη, μέσω των δράσεων του Thessaloniki Convention Bureau, κατάφερε να καταγράψει αύξηση ύψους 35% στον αριθμό  των συνεδρίων που φιλοξένησε μέσα στο 2019. Συγκεκριμένα, φιλοξενήθηκαν συνολικά 39 συνέδρια ενώσεων και οργανισμών με τον αριθμό των συνέδρων να φθάνει περίπου τους 10.350.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 2019 αυξήθηκαν σημαντικά τα συνέδρια μεσαίου μεγέθους (150 - 499 συμμετέχοντες) που διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη από 6 το 2018 σε 16 το 2019.

Η μέση δαπάνη των συνέδρων στη Θεσσαλονίκη

Η μέση δαπάνη κάθε συνέδρου στη Θεσσαλονίκη για το 2019 ανέρχεται σε 1460 δολάρια. Η συνολική δαπάνη των συνέδρων που επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη το 2019 ανέρχεται στα 15.000.000 δολάρια. Στα παραπάνω ποσά δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος εγγραφής στο συνέδριο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως στην καταγραφή της ICCA από την οποία προκύπτουν τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται αποκλειστικά τα διεθνή συνέδρια σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια: η διοργάνωση πρέπει εναλλάσσεται τουλάχιστον μεταξύ 3 χωρών, να έχει τουλάχιστον 50 συμμετέχοντες και να έχει συγκεκριμένη συχνότητα πραγματοποίησης (δηλ. να μην αποτελεί ad hoc διοργάνωση).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Thessaloniki Convention Bureau από τα μέλη του, αλλά και από φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα της πόλης, στην πόλη πραγματοποιήθηκαν συνολικά 440 συναντήσεις, τοπικού, εθνικού και διεθνούς χαρακτήρα, στις οποίες περιλαμβάνονται ημερίδες, συνέδρια, workshops με τη συμμετοχή περίπου 69.000 ατόμων.

Σημειώνεται ότι το Thessaloniki Convention Bureau, έχει 52 ενεργά μέλη που προσφέρουν ένα πλήρες φάσμα τουριστικών υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ