Της Λεμονιάς Βασβάνη
Τη δική του μάχη κατά του παραεμπορίου και την καλλιέργεια της ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα που αφορούν την καταπολέμησή του δίνει ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω του προγράμματος «Authenticities». Παράλληλα η πόλη μας γίνεται η πρώτη πόλη Ευρωπαϊκά που ηγείται στο δίκτυο «αυθεντικών πόλεων» που θα δημιουργηθεί.
Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης - European Union Intellectual Property Office (EUIPO) σε συνεργασία με τα γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας των χωρών μελών της ΕΕ.
Με ένα πλέγμα ενεργειών το πρόγραμμα θα καλλιεργήσει στους πολίτες μια στάση ευθύνης απέναντι στο θέμα της κατανάλωσης προϊόντων απομίμησης, στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας καθώς και τη συμβολής όλων στην προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
Μάλιστα στο πλαίσιο της εκστρατείας για την μάχη κατά των προϊόντων απομίμησης είναι διαθέσιμη για τους πολίτες η δωρεάν εφαρμογή για κινητά Android και i- Phone με τίτλο «Authenticity Θεσσαλονίκη» όπου ο κάθε πολίτης μπορεί ανώνυμα να αναφέρει ένα περιστατικό παραποίησης και πειρατείας σε πραγματικό χρόνο, οι πληροφορίες να γνωστοποιούνται στη δημοτική αστυνομία, η οποία και θα αναλαμβάνει επιτόπου δράση.

«Συνολικά θα γίνουν δράσεις ευαισθητοποίησης για το κοινό. Επειδή όμως το κοινό τώρα δεν μπορεί να συναθροιστεί πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας. Σίγουρα θα υπάρχει οπτική προβολή των μηνυμάτων μέσω διαφημίσεων, αφισών σε σημεία που επιτρέπεται και σποτ για τα τοπικά κυρίως μέσα, και βλέποντας πως πάει η κατάσταση με τον κορωνοϊό θα δούμε πως θα δρομολογήσουμε τις δια ζώσης εκδηλώσεις όπως πχ σεμινάρια», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του «Τύπου Θεσσαλονίκης».
Όπως ανέφερε κατά την εισήγησή του ο κ. Κανελλόπουλος κατά την εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης: «η πόλη μας θα είναι η πρώτη πανευρωπαϊκά πόλη που ηγείται το δίκτυο που θα δημιουργηθεί», ενώ εξήγησε πως «στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πόλεων που δεν θα δράσει τόσο στην πάταξη του παραεμπορίου όσο η ευαισθητοποίηση πολιτών στην διαμόρφωση μιας κουλτούρας κατά των προϊόντων απομίμησης. Η διαδικασία πάταξης παραεμπορίου ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης».
Εξήγησε πως στην ΕΕ το 6,8% των ετήσιων εισαγωγών αξίας 121 εκατ. Ευρώ είναι παραποιημένα προϊόντα. Η απώλεια σε άμεσους και έμμεσους φόρους είναι στα 15 δις ευρώ εσόδων από το παραεμπόριο, ενώ οι τέσσερις τομείς που έχουν «άνθιση» στα απομιμητικά προϊόντα είναι τα καλλυντικά, τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης, στα παιδικά παιχνίδια και στα ηλεκτρονικά αντικείμενα».
«Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος. Το 97% των προϊόντων αυτών χαρακτηρίζονται ως προϊόντα σοβαρού κινδύνου, κυρίως για τα παιχνίδια και τα υφάσματα που αγγίζουν το σώμα, ενώ κίνδυνοι υπάρχουν και στα ηλεκτρονικά αντικείμενα», τόνισε και πρόσθεσε πως για να επικοινωνηθεί καλύτερα το μήνυμα θα υπάρξει εποπτικό υλικό για μαθητές, φοιτητές, και δράσεις προς την αστυνομία και την δημοτική αστυνομία.
Στη μάχη που δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης για τον περιορισμό του παραεμπορίου αναφέρθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό είπε πως από το υπουργείο Ανάπτυξης έγιναν σε ένα χρόνο 30.000 έλεγχοι, 1600% περισσότερους από πέρυσι. Επιβλήθηκαν 2 εκατ. Ευρώ πρόστιμα και κατασχέθηκαν χιλιάδες τόνοι παράνομων προϊόντων.
«Το παραεμπόριο είναι μια μεγάλη πληγή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην πράξη. Η Θεσσαλονίκη γίνεται η πρώτη πόλη αυθεντικότητας στην Ελλάδα, η κεντρικότερη πόλη των Βαλκανίων, μια πόλη με ένα τόσο μεγάλο λιμάνι, όπου διακινούνται τόσα προϊόντα, και εδώ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ξεκινά μια εκστρατεία ορθής πληροφόρησης του κοινού γιατί η αγορά απομιμητικών προϊόντων βλάπτει τελικά αυτόν που τα αγοράζει», τόνισε ο υπουργός.
"΄Το αυθεντικό είναι αιώνιο’ είναι το σλόγκαν αυτής της προσπάθειας και δεν θα μπορούσε μια πόλη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης παρά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή», ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας ότι «μέσα από ένα πλέγμα ενεργειών είναι ανάγκη να κάνουμε αντιληπτό και κατανοητό πως η προτίμηση αυθεντικών προϊόντων, η αποφυγή ευκαιριακών αγορών παραποιημένων αγαθών, πέρα από στάση ευθύνης, είναι στάση και πρακτική που ευνοεί την τοπική επιχειρηματικότητα». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ζέρβας, το αυθεντικό παράγει υπεραξία και αυτή με τη σειρά της διαχέεται σε όλη την οικονομία, σε όλη την κοινωνία.
Να σημειωθεί πως ενεργή συμμετοχή στην υλοποίηση του Προγράμματος και στην προβολή της ιδέας της αυθεντικής πόλης (authenticity), θα έχουν η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης καθώς και το Επαγγελματικό, το Οικονομικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.