Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γεωργιάδης: Σχέδιο για την ανάδειξη της Β. Ελλάδας σε ατμομηχανή ανάπτυξης

Αυξημένοι πόροι για τις 3 Περιφέρειες στη νέα προγραμματική περίοδο, όπως είπε ο υπουργός μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Το όραμα αυτή της κυβέρνησης για τη Βόρεια Ελλάδα έχει αρχή μέση και τέλος. Είναι η απόφασή μας να δώσουμε στη Β. Ελλάδα τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη γεωγραφία της, τις εγγενείς της δυνατότητες, τους ανθρώπους της, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές μαζί με ευρωπαϊκούς πόρους, υποστήριξε ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας απόψε στο πάνελ με θέμα «Προοπτικές Ανάπτυξης Βορείου Ελλάδος» στο Thessaloniki Helexpo Forum.

Ανέφερε ότι την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 για τις 3 περιφέρειες της Μακεδονίας «έχουμε προβλέψει 40% επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους. Από 1,8 δις. ευρώ που ήταν το σύνολο τους αυξήσαμε στα 2,6 δις. ευρώ», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι δεν υπολογίζει το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι κάτι που προέκυψε στην πορεία. Δίνουμε από το επόμενο πρόγραμμα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον πόρους για να γίνουν τα έργα γρήγορα και συντονισμένα, όπως πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου και του εθνικού οράματος, για να αποκτήσει η Μακεδονία την ταχύτητα που μπορεί και τώρα είναι ευκαιρία να αποκτήσει, όπως είπε.

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην απόφαση ακύρωσης της ΔΕΘ λόγω των εξελίξεων στον τομέα του κορωνοϊού και στις αντιδράσεις που υπήρξαν. «Η αντίδραση της ακύρωσης παρά τον προφανή λόγο και την προφανή αιτία και η συνείδηση της ζημίας από την ακύρωση αυτή, είναι απόδειξη τη επιτυχίας σας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσο Τζήκα που συντόνισε το πάνελ. Πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν πολλοί στην Ελλάδα που έλεγαν ότι η ΔΕΘ δε χρειάζεται υπενθύμισε. Η διοίκησή σας κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να πετύχει το εξής: να ακυρώνεται η ΔΕΘ υπό αυτές τις έκτακτες συνθήκες του κορωνοϊού και όλη η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη να το εκλαμβάνει ως μια μεγάλη απώλεια» είπε χαρακτηριστικά. Υπό την έννοια αυτή τόνισε ότι αποτελεί τεράστιο έργο εθνικής σημασίας το έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο πάνελ επρόκειτο να μιλήσει αρχικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο υπήρξε αλλαγή εξαιτίας του βεβαρημένου προγράμματός του.

Γι αυτό το λόγο στο πάνελ την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός υποδομών και μεταφορών κ. Καραμανλής και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης ο πρωθυπουργός είχε σκοπό να κάνει την παρουσίαση του σχεδίου του οράματος του δικού του και της κυβέρνησης για τη Β. Ελλάδα.

Η κυβέρνηση όπως είπε δεν έχει μείνει στα λόγια, αλλά έχει προχωρήσει σε μόλις ένα χρόνο σε συγκεκριμένα έργα και πράξεις για την εκπόνηση ενός πραγματικού εθνικού σχεδίου για την ανάδειξη της Β. Ελλάδας σε ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της κατοχής από τη Β. Ελλάδα του πραγματικού ρόλου που της αξίζει, αυτού του πρωταγωνιστή.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη συμφωνία για τον αγωγό μεταφοράς υγροποιημένου αερίου από Αλεξανδρούπολη στη Βουλγαρία, στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Υποστήριξε ότι οι δυο αυτές κινήσεις σε συνδυασμό μετατρέπουν την περιοχή σε έναν συγκλονιστικό άξονα μεταφοράς ενέργειας, τεχνογνωσίας, logistics, εμπορίου που τα επόμενα χρόνια μπορούν να μεταφέρουν το κέντρο βάρους του εμπορίου της περιοχής σε έναν εναλλακτικό δρόμο από την Κωνσταντινούπολη στην περιοχή της ελληνικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι προχωράνε μια σειρά από πράγματα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός πριν από ένα χρόνο στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα μίλησε για το ThessIntec, τις επενδύσεις της Cisco, της Pfizer. "Cisco, Pfizer, Deloitte, Τεχνόπολη, όλα αυτά μαζί συνθέτουν στη Θεσσαλονίκη τη μετατροπή αυτής της πόλης σε ένα κέντρο υψηλής τεχνολογίας που θα αξιοποιήσει το μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό που βγαίνει από τα εξαιρετικά πανεπιστήμια, θα δημιουργήσει τέτοιες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Όλα αυτά μαζί και με όλα τα έργα, μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη σε μια καινούρια πόλη", υποστήριξε.

Σε ότι αφορά τη Δυτική Μακεδονία αναφέρθηκε στο μάστερ πλαν για την απολιγνιτοποίηση.

Στο πάνελ συμμετείχαν ακόμη ο υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη κ. Θεόδωρος Καράογλου, οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ παρακολούθησαν εκπρόσωποι επιμελητηρίων της Μακεδονίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ