Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μασούτης: Ανύπαρκτη ρευστότητα - 3 κατευθύνσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων

Άρθρο του προέδρου του ΕΒΕΘ στον Τύπο Θεσσαλονίκης

Του Γιάννη Μασούτη

Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ)

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν άφησε αλώβητη ούτε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ένα θεσμό άρρηκτα δεμένο με την ιστορία της πόλης. Η ΔΕΘ ήταν πάντα μια γιορτή για την Θεσσαλονίκη και μια διοργάνωση με διεθνή ακτινοβολία και ιδιαίτερη σημασία για την τοπική αλλά και ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Είναι προφανές ότι η ΔΕΘ-Helexpo AE είναι αυτή που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την απόφαση ματαίωσης της φετινής διοργάνωσης της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η πλήρης φοροαπαλλαγή και εισφοροαπαλλαγή της εταιρείας για 12 μήνες, ως αντιστάθμισμα της απώλειας εσόδων. Συγκεκριμένα προτείνεται η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για 12 μήνες, φόρου εισοδήματος για τη χρήση 2020, ΕΝΦΙΑ για το 2020 και εργοδοτικών εισφορών για 12 μήνες. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει μια γενναία έκπτωση σε χρεώσεις ΔΕΗ και ΕΥΑΘ για 12 μήνες. Τέλος, προτείνεται η πλήρης απαλλαγή της εταιρείας από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών και φόρων για 12 μήνες.

Το κλείσιμο της αγοράς λόγω της καραντίνας και η μειωμένη κατανάλωση ακόμη και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων δημιούργησε στις επιχειρήσεις σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας που απειλεί την ίδια την επιβίωση τους. Αυτό είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της αγοράς τη στιγμή αυτή. Πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΘ που πραγματοποιήθηκε 25-28 Αυγούστου 2020, σε επιχειρήσεις-μέλη του, κατέδειξε ότι  αυτές είναι, σε ποσοστό 90%, πολύ ή αρκετά αρνητικά επηρεασμένες από την πανδημία και την επακόλουθη κρίση δηλώνοντας μέση μείωση του τζίρου σε ποσοστό 43%.

Μόνο το 6% αναμένει επιστροφή σε κανονικό επίπεδο λειτουργίας εντός του 2020, ενώ το 41% εντός του 2021 και το 35% μετά το 2022. Τέλος, υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 3% που εκτιμά πως η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα επιτευχθεί ποτέ.

Με άλλα λόγια οι επιχειρήσεις καλούνται να λύσουν ένα πρόβλημα που δεν έχει λύση… Οι υποχρεώσεις τρέχουν, οι τζίροι έχουν μειωθεί σημαντικά και η ρευστότητα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Συνεπώς τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων θα πρέπει να στοχεύουν σε τρεις κατευθύνσεις: στην ενίσχυση της ρευστότητας, τη στήριξη της ιδιωτικής κατανάλωσης και τη στήριξη της απασχόλησης.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν ένα μέτρο που χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα ανακουφιστικό για τις επιχειρήσεις. Προτείνεται η επέκτασή του με νέο κύκλο.

Χρειάζονται περισσότερες φοροελαφρύνσεις και αναφέρομαι τόσο στο ΦΠΑ όσο και στον εταιρικό ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις καθώς και αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις που κατέγραψαν μειώσεις τζίρου.

Πρέπει να επιταχυνθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τον ιδιωτικό.

Να δοθούν ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (όπως η πλήρης επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών).

Να επανέλθει η ρύθμιση των 120 δόσεων και

Να ασκηθεί πίεση στις τράπεζες για εκταμίευση των εγγυημένων δανείων COVID-19 .

Να επεκταθεί το μέτρο των μειωμένων μισθωμάτων για τις επαγγελματικές μισθώσεις μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους.

Η ενίσχυση της ρευστότητας και ιδιαίτερα στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καθοριστικής σημασίας.  Όσο δεν παρέχεται η απαραίτητη ρευστότητα για την κάλυψη προηγούμενων υποχρεώσεων και την αντισταθμιστική στήριξη των επιχειρήσεων η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη και σύντομα θα δούμε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας. Είναι συνεπώς απαραίτητο οι αναγκαίες πρωτοβουλίες να ληφθούν άμεσα.

Τέλος, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020 ζήσαμε μια σειρά προβλημάτων που όμως αντιμετωπίστηκαν με σύνεση και ψυχραιμία και πετύχαμε όλοι μαζί τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Θέλω να κλείσω με την ευχή να πάνε όλα καλά για την πατρίδα μας και για την ελληνική οικονομία και του χρόνου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να ατενίζουμε το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ειδικό αφιέρωμα του Τύπου Θεσσαλονίκης που κυκλοφόρησε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν