Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νίτσας: Απαραίτητο αξεσουάρ επιβίωσης η μάσκα προσώπου

Ο κορωνοϊός είναι πόλεμος και όχι απλά μια μάχη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ «ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Άρθρο του Νικολάου Νίτσα, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου, Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Η παγκόσμια κοινότητα βρέθηκε εδώ και μερικούς μήνες αντιμέτωπη με μία υγειονομική πρόκληση που ανάλογή της δεν είχε διαχειριστεί για δεκαετίες. Το πλήθος των κρουσμάτων και των θυμάτων δείχνει το μέγεθος της απειλής και απαντά σε θεωρίες συνωμοσίας και αμφισβήτησης που ενδημούν σε διάφορες χώρες αμφισβητώντας την ύπαρξη του κορωνοϊού.

Η Ελλάδα έδειξε από την αρχή της πανδημίας εντυπωσιακά αντανακλαστικά. Η κυβέρνηση σε πλήρη ετοιμότητα, με έγκαιρη λήψη μέτρων και με μια πειθαρχημένη κοινωνία αναχαίτισε το πρώτο κύμα, με ελάχιστα κρούσματα, με μικρές, αλλά πάντα οδυνηρές, ανθρώπινες απώλειες. Το σύστημα δημόσιας υγείας ήταν εκείνο που σήκωσε το βάρος της κρίσης με τους συναδέλφους γιατρούς και όλο το νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Το ίδιο έπραξαν και οι ιδιώτες γιατροί αντιμετωπίζοντας όσα περιστατικά δεν χρειάζονταν νοσηλεία.

Σε αυτή την πρώτη φάση, ως Ιατρικός Σύλλογος σταθήκαμε δίπλα στους γιατρούς και στην κοινωνία υλοποιώντας ενημερωτικές ημερίδες με τη συμμετοχή διακεκριμένων λοιμοξιολόγων αλλά και φροντίζοντας να μην μείνει κανένας λειτουργός της υγείας απροστάτευτος απέναντι στον ιό. Το κέρδος της πρώτης μάχης μετρήθηκε σε ΜΕΘ που δε γέμισαν, σε εμπιστοσύνη στους ειδικούς επιστήμονες, σε ένα ταχύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας , σε μια πιο αλληλέγγυα κοινωνία. Δίκαια το ελληνικό μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας έκανε τον γύρο του κόσμου τιμώντας την Ελλάδα.

Με την καμπύλη της πανδημίας εξαιρετικά χαμηλή η χώρα έπρεπε να αναπτύξει σταδιακά και συντεταγμένα οικονομική δραστηριότητα με προϋπολογισμένο το ενδεχόμενο της αύξησης των κρουσμάτων. Καμία χώρα δεν μπορεί να έχει επί μακρόν ένα γενικευμένο καθεστώς  lockdown. Η απάντηση στα εισαγόμενα και εγχώρια κρούσματα ήταν έλεγχος στις εισόδους της χώρας, θεαματική αύξηση στη διενέργεια  μοριακών τεστ στο εσωτερικό και μια νέα δέσμη μέτρων που θα μείωνε τον αριθμό των περιστατικών.

Σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο εφαρμόστηκε με επιτυχία παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από ανεύθυνες συμπεριφορές στις οποίες αποδίδεται μεγάλο μέρος των νέων αριθμών των κρουσμάτων. Η κυβέρνηση κινήθηκε ορθά με τη λήψη τοπικών μέτρων και με την επιβολή της χρήσης μάσκας, όπου ήταν απαραίτητο, και γενικά με αποφάσεις στοχευμένες στις εστίες μετάδοσης. Είναι αποφάσεις που εκτελούνται στο πλαίσιο των εισηγήσεων της επιστημονικής επιτροπής και έχουν την έγκριση του συνόλου της επιστημονικής κοινότητας. 

Στη Θεσσαλονίκη στην αρχή του καλοκαιριού παρατηρήθηκε άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων του ιού οφειλόμενη στην νευραλγική θέση της σε σχέση με τις όμορες τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Με την εφαρμογή και τήρηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια αποκλιμάκωση. Στο μόνο σημείο που αισθάνομαι πως οφείλω μια αναφορά είναι η απώλεια τόσων ανθρώπων από το γηροκομείο του Ασβεστοχωρίου που αποτελεί ένα γεγονός  θλίψης και οδύνης για όλους μας και δυστυχώς είναι μια απόδειξη της επικινδυνότητας του ιού στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η επόμενη μέρα του πολέμου θα έχει πολλές μάχες. Στη σχολική και πανεπιστημιακή κοινότητα, στους χώρους εργασίας, στις νοσοκομειακές δομές και τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, στις μεταφορές, στις κοινωνικές συναθροίσεις. Οι αποστάσεις μεταξύ μας και η συχνή υγιεινή των χεριών τρόπος ζωής. Η μάσκα είναι πλέον απαραίτητο  αξεσουάρ επιβίωσης . Δε θα τη φοράμε αιώνια. Τη χρειαζόμαστε όμως για να δούμε την επόμενη μέρα. Ήδη η χρήση της περιορίζει τη μετάδοση, ενώ είναι βέβαιο πως θα περιορίσει και πολλές από τις εποχικές ιώσεις.

Η γρίπη φέτος πρέπει να αναχαιτιστεί  με τον εμβολιασμό όλων των ευαίσθητων ομάδων ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το σύστημα υγείας . Η ερευνητική κοινότητα αναζητεί το εμβόλιο για τον ιό, υπάρχουν κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα που δείχνουν να περιορίζουν την ένταση της λοίμωξης και ως ιατρική κοινότητα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι και με περισσότερη γνώση στη διαχείριση της πανδημίας.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα κερδίσουμε τον πόλεμο κατά του κορωνοϊού. Για μένα νίκη θα είναι όμως να λείπουν όσο το δυνατόν λιγότεροι συνάνθρωποί μας από κοντά μας. Αυτό όμως εξαρτάται από την υπευθυνότητα όλων μας στον καθημερινό αγώνα που καλούμαστε να δώσουμε για τον περιορισμό διάδοσης της επιδημίας.
                    

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πατέρας με τον ανήλικο γιο του καλλιεργούσαν κάνναβη σπίτι τους (VIDEO)
Τι βρέθηκε από την έρευνα της αστυνομίας στο σπίτι τους – Συνελήφθη ο ανήλικος, αναζητείται ο πατέρας του
Θεσσαλονίκη: Πατέρας με τον ανήλικο γιο του καλλιεργούσαν κάνναβη σπίτι τους (VIDEO)