Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έτσι θα είναι το νέο κτίριο της ΕΥΑΘ στο Συντριβάνι (ΦΩΤΟ)

Εκκίνηση εργασιών εκ βάθρου ανακαίνισης του εμβληματικού κτιρίου αρχές του 2021

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Το 2023 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες εκ βάθρου ανακαίνισης του εμβληματικού κτιρίου της ΕΥΑΘ που βρίσκεται στην Εγνατία, στο Συντριβάνι, το οποίο θα είναι ένα πρότυπο κτίριο γραφείων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.

Η ανακαίνιση του κτιρίου του 1970 στο οποίο στεγάζεται σήμερα η διοίκηση της ΕΥΑΘ, με εκκίνηση το 2021, αποτελεί μέρος του επενδυτικού προγράμματος με αειφορικά, περιβαλλοντικά έργα υποδομής ύψους 65 εκατ. ευρώ, που παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της ΕΥΑΘ, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου και της διευθύνουσας συμβούλου της ΕΕΣΥΠ κ. Ρ. Αικατερινάρη.

Ειδικότερα, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ κ. Άγις Παπαδόπουλος το νέο κτίριο θα έχει ισχυρή αρχιτεκτονική προσωπικότητα, ενώ θα είναι υψηλών ενεργειακών και περιβαλλοντικών επιδόσεων και θα αναβαθμίσει αισθητικά την περιοχή σύνδεσης του campus του ΑΠΘ, της ΔΕΘ και της Εγνατία. «Το νέο κτίριο θα παραδοθεί το 2023 στους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και τους Θεσσαλονικείς, θα παραπέμπει στο παλιό, θα είναι σε αρχιτεκτονικό διάλογο με την περιοχή, κυρίως όμως θα είναι ένα πρότυπο κτίριο γραφείων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας», είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Όπως εξήγησε, το κέλυφος του νέου κτιρίου θα αποτελείται από συνδυασμό αμμοβολισμένων υαλοπινάκων με κινητές, ημιδιαφανείς περσίδες, εξασφαλίζοντας φωτισμό αλλά και επαρκή ηλιοπροστασία, ενώ το κτίριο θα διαθέτει προηγμένα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου. Θα εξυπηρετεί περίπου 130 εργαζόμενους και θα διαθέτει αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων, διευκολύνσεις για ΑΜΕΑ όπως και σύγχρονη αντισεισμική προστασία. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η δημοπράτηση του έργου να γίνει τέλη Δεκεμβρίου 2020 αρχές Ιανουαρίου 2021 και η περίοδος κατασκευής υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 20-22 μήνες δηλαδή να είναι έτοιμο έως την άνοιξη του 2023.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Η προτεινόμενη επεξεργασία του φλοιού του κτιρίου ακολουθεί την λογική του συμπαγούς περιγράμματος, ως «ανάμνηση» της αρχικής επίλυσης, απλοποιώντας όμως τη μορφή του περιγράμματος αυτού, έτσι ώστε να βελτιωθεί η σχέση του και με τις γειτνιάζουσες πολυκατοικίες, οι όψεις των οποίων χαρακτηρίζονται από συμπαγή τμήματα και εξώστες. Έτσι, το κλειστό, συμπαγές περίγραμμα «ανοίγει», με τα κατακόρυφα στοιχεία του να φτάνουν πλέον μέχρι το έδαφος, ορίζοντας ένα απλούστερο πλαίσιο από το οποίο «αναρτάται» το γυάλινο σώμα του φλοιού του κτιρίου. Ο νέος φλοιός αποτελείται από συνδυασμό διπλών διαφώτιστων αμμοβολισμένων υαλοπινάκων σε σχήμα καναλιού (channel glass ή αλλιώς υαλολωρίδες) και ζωνών υαλοστασίων. Ο φλοιός αυτός προστατεύεται εξωτερικά από ημιδιαφανείς, γυάλινες, κινητές, κατακόρυφες περσίδες που εξασφαλίζουν την ηλιοπροστασία τόσο της νοτιοανατολικής όσο και της νοτιοδυτικής όψης του κτιρίου. Με αυτόν τον χειρισμό, προβάλλεται η θέση του κτιρίου σε μία κεντρική και νευραλγική οδική διασταύρωση της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Ενεργειακά στοιχεία

Κλιματισμός με VRF της υψηλότερης κατηγορίας ενεργειακής απόδοσης

Ανάκτηση θερμότητας με εναλλάκτες αέρα-αέρα στο σύστημα εξαερισμού

Φωτισμός με LED 21 Φ/Β πλαίσια ισχύος 5,25 kWp με net metering στο δώμα

Σύστημα αυτοματισμών και ελέγχου των λειτουργιών του κτιρίου κατηγορίας Α κατά ΕΝ 15232

Στόχος και ζητούμενο: Να είναι κτίριο Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας κατά ΚΕΝΑΚ.

Αντισεισμικά

Νέα τοιχώματα Ο/Σ

Μανδύες gunite στα υφιστάμενα τοιχώματα

Μανδύες gunite στα περιμετρικά υποστυλώματα

Ενίσχυση θεμελίωσης Μετατροπή μεσορόφου.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την τωρινή όψη του κτιρίου και από το πώς προβλέπεται να είναι μετά την ολοκλήρων των εργασιών 

eyath-neo-ktirio1.jpg
eyath-neo-ktirio2.jpg

 

eyath-neo-ktirio3.jpg
eyath-neo-ktirio4.jpg

 

eyath-neo-ktirio6.jpg
eyath-neo-ktirio7.jpg

 

eyath-neo-ktirio8.jpg

Όψη του κτιρίου από Εγνατία  

eyath-neo-ktirio9.jpg

 Φουαγιέ-είσοδος 

eyath-neo-ktirio10.jpg

Αίθουσα εκδηλώσεων

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ