Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τρεις δήμαρχοι βαθμολογούν τα μέτρα Μητσοτάκη

Κ. Ζέρβας, Λ. Κυρίζογλου και Γ. Ιωαννίδης, απαντούν σε τρία καυτά ερωτήματα του "Τύπου Θεσσαλονίκης"- Στο "μικροσκόπιο" οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται καθώς και το "Πρώτο κουδούνι" και ο σάλος με τις μάσκες για τον κορωνοϊό

 

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

 

Τα τρία ερωτήματα του "Τύπου Θεσσαλονίκης"

1. Πώς κρίνετε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη;

2. Τι λέει η τοπική κοινωνία, οι δημότες σας, για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τον χειμώνα που έρχεται;

3. Τη Δευτέρα χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία πανελλαδικά ενώ σάλος προκλήθηκε με τις μάσκες που είχαν λάθος νούμερο. Πώς κινήθηκε το άνοιγμα των σχολείων στον δήμο σας; 

 

Τρία βασικά ερωτήματα, που απασχόλησαν αυτές τις μέρες και συνεχίζουν να απασχολούν την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης και όχι μόνον, έθεσε σε τρεις δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος ο "Τύπος Θεσσαλονίκης", αρχής γενομένης από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, και στη συνέχεια στον αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, καθώς και στον δήμαρχο του Δήμου Δέλτα, Γιάννη Ιωαννίδη. Ιδού τί μας απάντησαν οι δήμαρχοι...   

 

Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

1. Ήμουν κοντά στον Κυριάκο που έδειξε το ενδιαφέρον για τα έργα της Θεσσαλονίκης  και στην προετοιμασία και σ' αυτά που είπε για την πόλη. Μου έκανε εντύπωση ότι για πρώτη φορά δεν υπήρχε αναφορά στην ομιλία του για τη Θεσσαλονίκη, πάντα υπήρχε ένα σκέλος στην ομιλία του Πρωθυπουργού για τα θέματα της Θεσσαλονίκης. Την επόμενη ημέρα όμως, με την τοποθέτησή του στην συνέντευξη Τύπου, έδειξε ότι τα θέματα αυτά τα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα.

Δηλαδή από τη μια πλευρά με ξένισε ότι δεν είχε μια τέτοια τοποθέτηση, αλλά από την άλλη πλευρά, την επόμενη μέρα, έδειξε ότι τα θέματα αυτά τα αντιμετωπίζει με εγκυρότητα, γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι έγινε δουλειά, και στο flyover  και στο ΜΕΤΡΟ και στον ΟΑΣΘ και στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά και στη ΔΕΘ. Έδειξε ότι τα θέματα αυτά είναι σε πολύ καλύτερο δρόμο απ' ότι ήταν πέρσι.

2. Υπάρχει μια κόπωση στον κόσμο, μια μεγάλη αγωνία. Υπάρχει λιγότερη αισιοδοξία απ' ότι πέρσι, αλλά κανείς δεν ξέρει, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Εγώ πιστεύω ότι οι κακές συνέπειες του καλοκαιριού και της έλλειψης συντονισμού, θα βγουν πολλαπλάσιες στη χρονιά που έρχεται. Είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός και νομίζω ότι  έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολα πράγματα.

3. Πάντα με κάποια προβλήματα, αυτά με τις μάσκες, με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα τα επιλύσουμε. Εγώ θεωρώ ότι και τα παιδιά είναι ευμετάβλητα, και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Βέβαια και το πρώτο σοκ, θα το δούμε μετά από δεκαπέντε είκοσι μέρες. Πως ανοίξαν οι παραλίες και μετά από δεκαπέντε είκοσι μέρες γεμίσαμε κρούσματα, να δούμε και μετά από δεκαπέντε είκοσι μέρες, δηλαδή κάπου στο τέλος Σεπτεμβρίου, -εγώ έχω μια αγωνία- τί θα γίνει με τα κρούσματα. 

Θα είναι και αυτό ένα τεστ. Αλλά προφανώς έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία, έγινε μια προετοιμασία σε ότι μπορούσε να γίνει και θα δούμε μέχρι το τέλος του μήνα πως θα λειτουργήσουν τα πράγματα. Με την έννοια, μήπως τυχόν υπάρχουν κρούσματα σε κάποιο σχολείο κι αρχίζουν και κλείνουν τάξεις, αρχίζουν και κλείνουν και σχολεία κλπ...   

 

Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

1. Τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, στο Πολιτικό-Οικονομικό Forum, κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, επειδή και πέρσι έγιναν εξαγγελίες, και φέτος γίνονται εξαγγελίες, περιμένουμε να δούμε την θετική αποτύπωσή τους στην κοινωνία. Στην έκθεση, έχουμε συνηθίσει να ακούμε, εξαγγελίες πολλών Πρωθυπουργών στο παρελθόν, αλλά και τώρα. Όμως, όταν φεύγουν απ' την Θεσσαλονίκη, άλλες από αυτές που είναι ελάχιστες, υλοποιούνται κι άλλες από αυτές, δυστυχώς, δεν πραγματοποιούνται.       

2. Η Θεσσαλονίκη,  με την έννοια του πολεοδομικού συγκροτήματος, στο οποίο ανήκει και ο Δήμος μας, υφίσταται αλλεπάλληλα πλήγματα τα τελευταία χρόνια. Το κακό ξεκίνησε με τον πόλεμο κατά της Σερβίας, που είχαμε τις πρώτες δυσμενείς επιπτώσεις, στη συνέχεια ακολούθησε η φυγή στις γειτονικές βαλκανικές χώρες χιλιάδων επιχειρήσεων λόγω ευνοϊκού φορολογικού και οικονομικού περιβάλλοντος εκεί, ήρθε μετά η οικονομική κρίση η υπερδεκαετής και έφερε τις γνωστές δυσμενείς οικονομικές συνέπειες. Είχαμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα λουκέτα, την αποβιομηχάνιση στην περιοχή την αποεπένδυση, και τα λουκέτα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Την τεράστια αύξηση της ανεργίας, τη φυγή χιλιάδων νέων στο εξωτερικό, ήρθε ακολούθως ο κορωνοϊός, και το τελειωτικό χτύπημα, με την ακύρωση της φετινής ΔΕΘ. Κατά συνέπεια, αυτό που περιμένουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, είναι μία άμεση, ουσιαστική στήριξη, προκειμένου να αμβλυνθούν, όσο γίνεται, οι δυσμενείς επιπτώσεις εξαιτίας όλων των ανωτέρω που προανέφερα, αιτίων.         

3. Στο δήμο μας τα σχολεία άνοιξαν κανονικά. Ο δήμος είχε λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, καθαρισμούς, πλύσιμο, αυλών, απολυμάνσεις των σχολίων και του χώρου που περιβάλει τα σχολικά συγκροτήματα, αντισηπτικά που μοίρασε ο δήμος στα σχολεία και μάσκες που αγόρασε ο δήμος με δικά του χρήματα, με προδιαγραφές εξαιρετικές, και με κατάλληλη ύφανση και ποιοτικές, δύο διαφορετικών μεγεθών, που είχαν διανεμηθεί στα σχολεία. Γιατί εμείς μάσκες από την Αθήνα, από την ΚΕΔΕ, παραλάβαμε τη Δευτέρα το απόγευμα. Επομένως, θα ήμασταν εκτός χρονικού ορίου, γιατί τα σχολεία άνοιξαν 14 του μηνός το πρωί, αν δεν τις είχαμε διανείμει πιο μπροστά.

Επειδή είδαμε ότι η διαδικασία αυτή και ως προς τις προδιαγραφές, και ως προς τις απαιτούμενες ποσότητες δεν θα κατέληγε σε θετικό αποτέλεσμα, εγώ μάλιστα είχα διαφωνήσει σαν αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ μ' αυτή τη διαδικασία, που ακολούθησε το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εσωτερικών, γι' αυτόν το λόγο προνοήσαμε κι αγοράσαμε μάσκες με δικά μας χρήματα και τις μοιράσαμε έγκαιρα στους μαθητές και τους καθηγητές, στους εκπαιδευτικούς μας, και έτσι πήγαν όλα κατ' ευχήν.       

 

Γιάννης Ιωαννίδης, Δήμαρχος Δήμου Δέλτα

1. Η φετινή ΔΕΘ μετά την επέλαση της πανδημίας ήταν δεδομένο ότι θα είναι αλλιώτικη. Ως προς τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός πιστεύω ήταν επικεντρωμένα και στοχευόμενα στη ιδιαίτερη συγκυρία και περίοδο που διανύει η χώρα.  Δηλαδή επιδιώκουν να στηρίξουν τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα από τα συσσωρευμένα βάρη  της προηγηθείσας 10ετούς κρίσης, την οποία διαδέχτηκε η πανδημία του ιού, καθηλώνοντας την οικονομία σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα για τη χώρα μας οδήγησε σε κατάρρευση τις οικονομικές εισροές από τον τουρισμό, κάτι που έπληξε ευρύτερα το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα υπήρχε και το σκέλος της ενίσχυσης της εθνικής άμυνας που αναδείχτηκε ως επιτακτικό και αναγκαίο, από την επιθετική στάση της γειτονικής χώρας η οποία θέλει να καταστεί κυρίαρχος στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου και υπό την άτυπη ανοχή ετερόκλητων δυνάμεων και συμφερόντων τα οποία συγκυριακά συμπορεύονται μαζί της δια της διπλωματικής οδού.

Τα μέτρα βέβαια δεν είναι ποτέ αρκετά, γιατί τα προβλήματα είναι πάντα μεγαλύτερα, γι' αυτό χρειάζεται να έχουμε μια χαραγμένη πορεία αλλά εκεί που τα αποτελέσματα δεν φαίνονται να έχουμε τη δυνατότητα να αλλάζουμε ότι δεν λειτουργεί. Άρα σε θετική κατεύθυνση μεν τα μέτρα, αλλά είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων και της αποτελεσματικότητάς τους.  

2. Θα είναι άλλη μια δύσκολη χρονιά αλλά η τοπική κοινωνία έχει τις δημιουργικές δυνάμεις να ανταπεξέλθει με επιτυχία. Από τη μια γιατί η τοπική οικονομία έχει ως βάση τον πρωτογενή τομέα (γεωργική παραγωγή, ρύζι, μύδια κοκ) που παίζει ανταγωνιστικό ρόλο και σε εθνική και παγκοσμία κλίμακα και τον δευτερογενή τομέα (ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, Άτυπη βιομηχανική συσσώρευση Καλοχωρίου, ΕΛΠΕ κλπ) που αποτελεί στυλοβάτη του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 1/3 της εγχώριας παραγωγής σε Βιομηχανικές περιοχές. Άρα θεωρώ ότι όλο το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής θα λειτουργήσει με τον αναγκαίο δυναμισμό, με τις  αναγκαίες ειδικές πολιτικές στήριξης του πρωτογενούς τομέα από την κυβέρνηση.

Με συνεργασία όλων των θεσμικών επιπέδων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί τις όποιες δύσκολες καταστάσεις. Ο Δήμος Δέλτα θα είναι αρωγός και στυλοβάτης κάθε πολίτη που έχει ανάγκη στα πλαίσια των δυνατοτήτων που του δίνει το νομικό πλαίσιο.  Επεξεργαζόμαστε συνέργιες  με τους επιχειρηματίες για τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε περαιτέρω, καθώς και συνεργασία με επιχειρηματίες για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου, του οποίου διπλασιάσαμε τους ωφελούμενους. Θα σταθούμε δίπλα σε κάθε δημότη, κάτοικο, εργαζόμενο και επιχειρηματία  της περιοχής.

3. Καταβάλλουμε τιτάνια προσπάθεια  για να είμαστε έτοιμοι για το φετινό πρώτο κουδούνι. Τα καταφέραμε, παρά τις όποιες αρρυθμίες παρατηρήθηκαν από τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής που έλαβε η κυβέρνηση. Οι  εκπαιδευτικοί και οι γονείς κλήθηκαν να πληρώσουν το τίμημα της ολιγωρίας της Πολιτείας και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας  με την Αυτοδιοίκηση να καλείται για ακόμη μια φορά να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος για το  άνοιγμα των σχολειών.

Το υπουργείο Παιδείας, έλαβε την ύστατη ώρα αποφάσεις για καίρια ζητήματα όπως οι μάσκες, τα αντισηπτικά  και η πρόσληψη καθαριστριών που θα μπορούσαν να είχαν λυθεί πολύ νωρίτερα, μέσα στο καλοκαίρι και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους δήμους για να προετοιμαστούν. Ως διοίκηση του δήμου Δέλτα καταστρώσαμε όλο το καλοκαίρι ένα σχέδιο παρεμβάσεων και προχωρήσαμε στην σταδιακή υλοποίηση του, σε όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τις σχολικές μονάδες. Παρεμβάσεις σε υποδομές, λειτουργικότητα, προληπτικές ενέργειες απολύμανσης, προμήθεια υγειονομικού υλικού και μέσα προστασίας για 60 σχολικές μονάδες.

Επισημαίνουμε όμως ότι οι προσλήψεις για τον καθαρισμό των σχολειών υπολογιστήκαν  με βάση τις ανάγκες προ κορωνοϊού και δεν καλύπτουν  τα αυτονόητα. Η επιτυχής έναρξη της σχολικής χρονιάς, δείχνει την αντοχή της τοπικής κοινωνίας, την ικανότητα προσαρμογής της στις νέες συνθήκες, την ετοιμότητα της διοίκησης να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Έχω απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης, του ρόλου μας σε μια εποχή πολλαπλής κρίσης για την ελληνική κοινωνία και ταυτόχρονα αστείρευτη διάθεση να προσφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Ευχαριστώ όλες τις Δημοτικές παρατάξεις και τους συμβούλους, για τη συνεργασία τους στις δύσκολες καταστάσεις που βιώσαμε και βιώνουμε. Φυσικά θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου όλους και όλες, καθηγητές, δασκάλους, γονείς, τους δημότες και κάτοικους του Δήμου Δέλτα, για την στήριξη, τη καλόπιστη κριτική σε λάθη ή καθυστερήσεις, τη διάθεση συμπόρευσης στο δύσκολο δρόμο. Συνεχίζουμε Ενωμένοι, Μένουμε Ασφαλείς. Μάχιμοι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το καλύτερο που όλοι θέλουμε και προσπαθούμε.

(ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ "ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ")

 

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ