Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πώς ξεκινά το νέο εξάμηνο στο ΑΠΘ

Τι ανέφερε ο Πρύτανης του ΑΠΘ

Μ.Κ.

Με μια "διαφορετική κανονικότητα" ξεκινάει το νέο εξάμηνο στο ΑΠΘ. Όλα τα μαθήματα που σχετίζονται με εργαστήρια, κλινικές ή φροντιστήρια θα γίνονται δια ζώσης τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα, ενώ τα θεωρητικά μαθήματα θα γίνονται ηλεκτρονικά, ωστόσο υπάρχει η παρότρυνση από τις πρυτανικές αρχές να σπάσουν τα τμήματα σε μικρότερες ομάδες φοιτητών ώστε να μπορούν με τη μορφή φροντιστηρίων οι φοιτητές να διδάσκονται αυτά που πρέπει.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας πριν λίγο σε πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης.

«Ξεκινάμε το νέο εξάμηνο με μια διαφορετική κανονικότητα. Ως πρύτανης του μεγαλύτερου πανεπιστημίου προτρέπω, καλώ τους νέους φοιτητές, τηρώντας πάντα όλα τα μέτρα: απόσταση, μάσκα, απολύμανση, να έρθουν στο πανεπιστήμιο. Όλα τα μαθήματα που σχετίζονται με εργαστήρια, κλινικές ή φροντιστήρια θα γίνονται δια ζώσης με τα απαραίτητα μέτρα όπως εκφράζονται στην αντίστοιχη ΚΥΑ. Τα θεωρητικά μαθήματα («που προφανώς σε κανένα πανεπιστήμιο δεν είναι εγγεγραμμένοι σε κανένα τμήμα κάτω των 50 φοιτητών») θα γίνονται ηλεκτρονικά αλλά υπάρχει η παρότρυνση από τις πρυτανικές αρχές τα τμήματα αυτά να σπάσουν σε μικρότερες ομάδες φοιτητών ώστε να μπορούν υπό τη μορφή φροντιστηρίων να διδάσκονται αυτά που πρέπει οι φοιτητές», είπε συγκεκριμένα.

Άρα, όπως συμπλήρωσε, η νέα κανονικότητα σχετίζεται με μια μίξη των εμπειριών της προηγούμενης περιόδου δηλαδή της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με το νέο τρόπο εκπαίδευσης. "Χρειάζεται μια ορθολογική σύμπραξη όλων των παραπάνω και όχι μια ανορθολογική τοποθέτηση πολιτικών δοξασιών ή πολιτικών θεωριών για την ύπαρξη ή όχι του ιού τη χρήση ή όχι της μάσκας, στοιχεία που δεν συνάδουν με μια προηγμένη κοινωνία με ένα προηγμένο φοιτητικό κίνημα", είπε ακόμη ο ίδιος.

Σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, είπε ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς και οι απόφοιτοι πήραν τα πτυχία τους. Ολοκληρώθηκε επίσης ή και συνεχίζει ένας μεγάλος κύκλος ερευνητικών προγραμμάτων «που συνέβαλαν και συμβάλουν στην καλύτερη γνώση όλων των παραγόντων της παθογένειας του κορωνοϊού», ενώ το ΑΠΘ συνεχίζει και τις κοινωνικές του δράσεις.

Ο Πρύτανης τόνισε ότι θέλει να πιστεύει ότι το ποτήρι πρέπει να το βλέπουμε μισογεμάτο. «Και υπό την έννοια αυτή, αποδείχθηκε ότι η κεντρική κατεύθυνση και στη συνέχεια στα πανεπιστήμια η διαχείριση τόσο των επιταγών της πολιτείας αλλά και των τοπικών προβλημάτων ήταν τέτοια που τα πανεπιστήμια βγήκαν αλώβητα, βγήκαν κερδισμένα από την πρώτη φάση της επιδημίας». «Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε πραγματικά τις εμπειρίες τις οποίες αποκτήσαμε και στο διάστημα από δω και πέρα», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε τον Μάρτιο μπήκαμε σε μια νέα πραγματικότητα, εκτιμώντας ότι τώρα πρέπει να μπούμε σε μια «νέα κανονικότητα» ενώ αναφέρθηκε σε έρευνα της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ σύμφωνα με την οποία την περίοδο του lockdown τα ποσοστά κατάθλιψης ιδιαίτερα στους νέους ήταν δραματικά μεγαλύτερα σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους άλλων εποχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη