Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Κορωνοϊός: Παράδειγμα προς μίμησιν κατά του ιού πλέον η Θεσσαλονίκη

Η συνεισφορά της δημοτικής αστυνομίας και τα μειωμένα κρούσματα στην πόλη

Η μάχη κατά του κορωνοϊού μαίνεται σε όλη την Ελλάδα κατά του δεύτερου κύματος και προς παρόν η Θεσσαλονίκη δείχνει να βγαίνει νικήτρια. Η κινητοποίηση όλης της πόλης, σε όλα τα επίπεδα, αλλά και η πολύ σημαντική ανάληψη της ατομικής ευθύνης από νεολαίους, αλλά και τους υπόλοιπους Θεσσαλονικείς, ήταν καθοριστική για να μειωθούν σήμερα τα κρούσματα σε μονοψήφιους αριθμούς και να εκλείψουν πλήρως τα δυσάρεστα περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στην πόλη μας. Δεν είναι υπερβολή, καθώς βλέπουμε πόσο επικίνδυνη και μεταδοτική είναι η πανδημία του Covid στην Αττική, να πούμε ότι η Θεσσαλονίκη των τελευταίων εβδομάδων αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση για την άμεση κινητοποίηση και αποτελεσματικότητα φορέων και πολιτών ενάντια στην πανδημία.

Οι έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας 

Από την πλευρά της, η δημοτική αστυνομία του κεντρικού δήμου προχώρησε σε περισσότερους από 21.000 ελέγχους σε πολίτες και περίπου 1.000 ελέγχους- γνωστοποιήσεις σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, μέσα σε διάστημα 200 ημερών, από την έναρξη του lockdown έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Καθ' όλη αυτή τη χρονική διάρκεια επιβλήθηκαν 39 πρόστιμα που αφορούσαν τον αρχικό περιορισμό της κυκλοφορίας και τη μη αποστολή του σχετικού sms, ενώ άλλα 65 πρόστιμα κόπηκαν για μη χρήση μάσκας και τήρηση των κανόνων λειτουργίας από επιχειρήσεις για την Covid-19. Παράλληλα, έλεγχοι-περιπολίες έγιναν και συνεχίζονται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης ώστε να διαπιστωθεί η τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των νέων κανόνων και η απαγόρευση λειτουργίας από τις 12 τα μεσάνυχτα.

«Από την πρώτη στιγμή που εμπλακήκαμε ως ελεγκτικός μηχανισμός στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, βάλαμε πρώτο θέμα στην ατζέντα μας τη διασφάλιση του αγαθού της δημόσιας υγείας. Κάτι που συνεχίζουμε να πράττουμε καθημερινά με προσήλωση και καθολική εφαρμογή των επιταγών του ΕΟΔΥ και των συναρμόδιων υπουργείων. Η πλειοψηφία του κόσμου πειθάρχησε στα μέτρα που επιβλήθηκαν από την Πολιτεία και συμμορφώνεται με κάθε υπόδειξη και τους ευχαριστούμε γι αυτό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ενταταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δαγκλής.

Αναφορικά με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης, από την έναρξη του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι- αυτοψίες για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους και να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρηματίες λειτουργούν σε νόμιμο πλαίσιο. Συνολικά έγιναν από τον Ιούνιο έως και σήμερα πάνω από 350 αυτοψίες.

«Ευτυχώς, ελάχιστοι επιχειρηματίες έχουν παρερμηνεύσει το πνεύμα του νομοθέτη και κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος που τους έχει δοθεί με την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εφαρμόζουμε το νόμο. Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα προχωρήσαμε σε άρσεις τραπεζοκαθισμάτων και θα συνεχίσουμε όλο το επόμενο διάστημα με στόχο την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών», πρόσθεσε ο κ. Δαγκλής.

Σημειώνεται πως από τον Μάρτιο του 2020, οπότε και η πανδημία «χτύπησε» την πόρτα του δήμου Θεσσαλονίκης και τη λήψη των έκτακτων μέτρων, συνεργεία της δημοτικής αστυνομίας συνέδραμαν στη διανομή ενημερωτικού υλικού για τον κορωνοϊό, στη μεταφορά φαγητού τόσο στο Υπνωτήριο Αστέγων όσο και σε άστεγους σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με μεταφορά φαρμακευτικού υλικού, αγορά ειδών πρώτης ανάγκης από σούπερ μάρκετ κ.ά.

Ο κ. Δαγκλής συμπληρώνει πως από τον Μάρτιο έως και τα μέσα Μαΐου, η δημοτική αστυνομία του δήμου Θεσσαλονίκης εργαζόταν 24ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα για την τήρηση των μέτρων, ενώ παρά το γεγονός πως δόθηκε προτεραιότητα τους τελευταίους μήνες στον κορωνοϊό «δεν κάνουμε εκπτώσεις στα άλλα μας καθήκοντα, που είναι η βελτίωση του κυκλοφοριακού. Συνεχίζουμε δυναμικά, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις των καιρών και του κόσμου».

Μόλις 5 νέα κρούσματα από τα 453 πανελλαδικά

Η Θεσσαλονίκη παρότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βρέθηκε να καταγράφει ακόμη και πρωτιά στα πανελλαδικά κρούσματα – για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων και το άνοιγμα των συνόρων για επισκέπτες από τα Βαλκάνια – πλέον καταφέρνει να παρουσιάζει ελάχιστα κρούσματα καθημερινά. Μάλιστα, χθες που έγινε το αρνητικό πανελλαδικό ρεκόρ – λόγω των κρουσμάτων στο Καρά Τεπέ – η Θεσσαλονίκη είχε μόλις 5 εκ των 453 κρουσμάτων.

Δείτε αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή.

 • 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
 • 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
 • 174 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (εκ των οποίων αναφέρει ταξίδι στη Χαλκιδική)
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
 • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
 • 184 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
 • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων εκ των 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
 • 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ