Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Ιός Δυτικού Νείλου από κουνούπια: Γιατί η Θεσσαλονίκη είχε μόνο 4 κρούσματα

Ψεκασμοί έγιναν χθες στην Χαλκιδική μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιού του δυτικού Νείλου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Ψεκασμός κατά των κουνουπιών έγινε χθες σε όλον τον οικισμό των Ν. Φλογητών του δήμου Προποντίδας, αλλά και στον οικισμό Ναυτίλος της Ιερισσού του δήμου Αριστοτέλη στη Χαλκιδική μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς: «Μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου στα Ν. Φλογητά, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 23:30, θα πραγματοποιηθεί ψεκασμός σε όλον τον οικισμό των Ν. Φλογητών από την εταιρεία “ΟΙΚΟΑΝΑΠΥΞΗ Α.Ε, ανάδοχο του έργου “Καταπολέμησης των Κουνουπιών” της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος ανέφερε χθες βράδυ σε δική του ανάρτηση στο facebook: "Στο πλαίσιο των προληπτικών δράσεων με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Αριστοτέλη, απόψε και από ώρα 22.00 ως 24.00 θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του οικισμού "Ναυτίλος" της Ιερισσού, ψεκασμοί ακμαιοκτονίας υπέρμικρου όγκου (ULV) από εδάφους, με ειδικά εξοπλισμένο όχημα, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν την περασμένη Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκαν.

Οι εφαρμογές θα γίνουν τις βραδινές ώρες που υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών. Ταυτόχρονα και για όσο διαρκέσουν, δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν η να παραμένουν εκτός της κατοικίας τους πολίτες και ζώα, ώστε να αποφευχθεί η έκθεσή τους στο ψεκαστικό υγρό».

«Όσο η θερμοκρασία είναι στα επίπεδα τα σημερινά και τα χθεσινά το πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών συνεχίζεται. Ο ιός είναι εδώ, όσο υπάρχουν τα κουνούπια. Περιμένουμε την αλλαγή του καιρού για να μειωθεί το πρόβλημα. Τότε θα υπάρξει ύφεση», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σοφοκλής Κουρτίδης.

Διαβεβαίωσε πως για κάθε φορά που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου λαμβάνονται επιπλέον μέτρα. «Κάνουμε ακμαιοκτονίες. Πρόκειται για πιο κατασταλτικές ενέργειες», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η τωρινή εικόνα στη Θεσσαλονίκη σχολίασε πως «φέτος καθόλη την θερινή περίοδο είχαμε 4 κρούσματα». «Ήταν σποραδικά τα περιστατικά», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως «σε περιοχές που μια χρονιά υπάρχουν πολλά κρούσματα, την επομένη σημειώνεται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων. Ενδεικτικά αναφέρω πως πέρυσι στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν αρκετά κρούσματα και φέτος σαφώς πιο λίγα. Αντίστοιχα πιστεύω πως ενώ φέτος είχαμε αρκετά περιστατικά στις Σέρρες την επόμενη χρονιά ο αριθμός θα είναι μικρότερος».

Ο ίδιος τόνισε πως οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το ζήτημα ακολουθούν πάντα τα όσα προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας.

Τι πρέπει να προσέξουν οι κάτοικοι 

Αναφορικά με τις ακμαιοκτονίες που έγιναν χθες βράδυ δόθηκαν οι εξής οδηγίες:

1. Από εκείνη την ώρα (23:30)  και για τις επόμενες δύο ώρες καλούνται οι κάτοικοι να μην κυκλοφορούν.

2. Οι πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών έπρεπε να παραμείνουν κλειστά.

3. Επιτρέπεται η χρήση των κλιματιστικών.

4. Όσοι έχουν κυψέλες μελισσών όφειλαν να τις απομακρύνουν.

5. Έπρεπε να μην υπάρχουν απλωμένα ρούχα.

6. Τα φρούτα και τα λαχανικά στους κήπους μπορούν, αφού πλυθούν, από την επόμενη ημέρα να καταναλωθούν χωρίς πρόβλημα.

7. Τα οικόσιτα ζώα δεν κινδυνεύουν, οπότε δε χρειάζεται να ληφθούν ειδικά μέτρα. Το ίδιο ισχύει και για τα κατοικίδια, που προληπτικά μόνο, αν θέλει κάποιος μπορεί να τα περιορίσει σε κλειστό χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ