Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κουτσοχήνας για μάσκες: "Κορυφαίο δικαίωμα το αγαθό της υγείας"

Τί λέει στο Typosthes ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), Ευστάθιος Κουτσοχήνας, απ' αφορμή την Εγκύκλιο που στάλθηκε στους εισαγγελείς όλης της χώρας από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους υποκινητές στη μη χρήση μάσκας

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ 

 

Εγκύκλιο στους εισαγγελείς όλης της χώρας απέστειλε χθες ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τους υποκινητές στη μη χρήση μάσκας. Στην εγκύκλιό του, ο κ. Βασίλης Πλιώτας υπογραμμίζει ότι τα μέλη του «κινήματος κατά της μάσκας», ακόμη και εάν «κινούνται» εντός του διαδικτύου, να οδηγούνται στο αυτόφωρο, καθώς διαπράττουν το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή». Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα κατά των παραβατών επαπειλείται ποινή «φυλάκισης έως ένα έτος ή χρηματική ποινή». Συγκεκριμένα, υπό το φως της πανδημίας COVID-19, ο κ. Πλιώτας επισημαίνει ότι «οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ». Ακόμη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι η προανάκριση θα διεξαχθεί από εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Τί λέει ο Πρόεδρος του ΔΣΘ, Ευστάθιος Κουτσοχήνας

Διατυπώνοντας τη δική του άποψη, μιας και το θέμα δεν έχει απασχολήσει ακόμη, όπως μας είπε, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Πρόεδρός του Ευστάθιος Κουτσοχήνας, λέει χαρακτηριστικά: "Η δική μου άποψη είναι ότι προφανώς  και πρέπει οι σχετικές διατάξεις να γίνονται σεβαστές για την προστασία της δημόσιας υγείας γιατί είναι  διατάξεις οι οποίες έχουν ψηφιστεί  κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών. Όταν οι ειδικοί λοιπόν, οι επιδημιολόγοι εννοώ, μας διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, και πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα για να προστατευθεί η δημόσια υγεία, προφανώς και όλοι πρέπει να λάβουμε αυτά τα μέτρα".

Ο κ. Κουτσοχήνας επισημαίνει ακόμα, μιλώντας στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", ότι "όταν πλέον γίνεται μία στάθμιση των δικαιωμάτων και των αγαθών, όταν σε κάποιες περιπτώσεις που συμβαίνει συχνά αυτό στο δίκαιο, έχουμε σύγκρουση μεταξύ δύο δικαιωμάτων, θα πρέπει με την αρχή της αναλογικότητας πάντα, να επικρατεί το σημαντικότερο δικαίωμα. Αυτή τη στιγμή, για την μάσκα αν θέλετε, έχουμε έναν ελάχιστο περιορισμό στην ατομική ελευθερία, ο οποίος όμως είναι απαραίτητος για να προστατευθεί ένα υπέρτερο αγαθό  που είναι η δημόσια υγεία. Θεωρώ ότι είναι λογικό λοιπόν ο καθένας να ακολουθήσει αυτό που έχει με βάση την αρμοδιότητά του".

"Απαιτείται συμμόρφωση..."

Επιπλέον, τονίζει ότι "τη στιγμή που οι επιδημιολόγοι έχουν κάνει αυτές τις εισηγήσεις, έχουν ψηφιστεί σχετικές διατάξεις και με αυτές όλες επιδιώκεται η προστασία της δημόσιας υγείας, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να διαφυλαχθεί. Και φυσικά θα πρέπει όλοι να συμμορφωνόμαστε, γι' αυτό εκδόθηκε και η εγκύκλιος γιατί σε τελευταία ανάλυση μπορεί κάποιοι να έχουν μια διαφορετική άποψη, η άποψή τους αυτή όμως, με βάση επαναλαμβάνω τους ειδικούς, εγώ δεν είμαι γιατρός, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία όλων των υπολοίπων. Εφόσον υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος θα πρέπει να συμμορφωθούνε και όλοι οι υπόλοιποι".

Σε μια πιθανή συγκέντρωση-διαδήλωση;

Απ' αφορμή και την συγκέντρωση-διαδήλωση από τους αρνητές της μάσκας, στη Νέα Παραλία, στο άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, την περασμένη Κυριακή, γεννιέται εύλογα το ερώτημα, του τί θα γίνει πρακτικά σε μια τέτοια ανάλογη μελλοντική περίπτωση. Του θέτουμε το ερώτημα για να λάβουμε την απάντηση: "Θα προτιμήσω να μην σας απαντήσω υποθετικά...". Ωστόσο, ο κ. Κουτσοχήνας τονίζει ότι θα πρέπει άπαντες "να επιδείξουμε ψυχραιμία, ας κάνουμε αυτό που λένε οι ειδικοί, για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αυτή είναι η γενική μου άποψη", επισημαίνει, για να υπογραμμίσει ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει μία τέτοιου είδους σύγκρουση υποχρεώσεων και δικαιωμάτων... Με βάση τη στάθμιση αυτή και με βάση την αρχή της αναλογικότητας, το να υπάρξει ένας ελάχιστος περιορισμός σε όλους μας για να διαφυλαχθεί γενικότερα η δημόσια υγεία, νομίζω ότι είναι απολύτως λογικό", καταλήγει εμφατικά ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.                                  

 

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου Πλιώτα

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου (16/2020) του κ. Πλιώτα έχει ως εξής: «Προς Τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι’ αυτών προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους.

ΘΕΜΑ: Τήρηση της νομιμότητας και προστασία των πολιτών αναφορικά με τα μέτρα κατά του κορωνοϊούCOVID-19.

 Με τις  υπ΄ αρ. 4/2020 και 7/2020 εγκυκλίους μας απευθύναμε γενικές οδηγίες και συστάσεις στο πλαίσιο της από τις διατάξεις των άρθρων 19 §§1 στοιχ. γ, 2 και 24 §5 στοιχ.αΚ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ αρμοδιότητάς μας, επικεντρωμένων αυτών στην  κατά την άσκηση της δικής σας βασικής λειτουργικής αρμοδιότητας ποινική αντιμετώπιση της παραβίασης των εκάστοτε  διατασσόμενων μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊούCOVID-19. Επισημάναμε εξυπαρχής την κυρίαρχη, για την περίπτωση, διεκδικούσα εφαρμογή στην ποινική δίωξη διάταξη του άρθρου 285 ΠΚ, εφόσον βεβαίως συντρέξουν όλα τα στοιχεία της νομοτυπικής μορφής του προβλεπόμενου εγκλήματος, οι διαβαθμίσεις του οποίου εξικνούνται μέχρι και την αναγωγή της πράξης σε κακούργημα (βλ. προγενέστερες εγκυκλίους μας). Είναι περιττό να τονιστεί η ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης,  εγρήγορσης,  συνεχούς ενδιαφέροντος και  κατά νόμο παρέμβασης  των εισαγγελέων πρωτοδικών της επικράτειας  για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές ενέργειες.

Με αφορμή,  μεμονωμένα πρόσφατα περιστατικά, που όμως  επιμένουν να εμφανίζονται,  προσδιοριζόμενα από αντιδράσεις ατόμων διαφωνούντων με τα ληφθέντα από την πολιτεία μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊούCOVID-19 ("κίνημα κατά της μάσκας") και προκαλούντα εύλογη ανησυχία στους νομοταγείς πολίτες και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, κρίνουμε  σκόπιμο, σε συνέχεια των ανωτέρω εγκυκλίων μας, να επανέλθουμε και να προβούμε στις ακόλουθες, πρόσθετες επισημάνσεις, απευθύνοντας συνάμα γενικές οδηγίες. Η διάρκεια της  πανδημίας με τις οδυνηρές της συνέπειες επέβαλαν κυριολεκτικά και στην ελληνική έννομη τάξη ένα ιδιόμορφο "Δίκαιο της Ανάγκης" για προστασία  από τους άμεσους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊούCOVID-19, με απώτερο σκοπό την διαφύλαξη των υπέρτερων εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. Έτσι, δυνάμει της από 1-5-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 36), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 ν. 4690/2020, εκδόθηκε η ΚΥΑ 55339/2020, με την οποία, μεταξύ των άλλων, κατέστη υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους μαθητές κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (άρθρο 2). Η λήψη του μέτρου  αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του ΚορωνοϊούCOVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι "κανόνες αποστασιοποίησης" που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.).

Επιβάλλεται, ακολούθως, η προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας να εστιάζεται εκτός άλλων και στη διερεύνηση τέλεσης του εγκλήματος του άρθρου 183 ΠΚ (διέγερση σε ανυπακοή), σύμφωνα με το οποίο "όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή". Η εν λόγω διάταξη βελτιώθηκε στο νέο ΠΚ με την προσθήκη και του διαδικτύου ως μέσου δημοσιοποίησης της πρόκλησης ή διέγερσης σε ανυπακοή (βλ. Αιτιολ. Έκθ. Σχ ΠΚ, υπό το άρθρο 183). Κατά την ποινική θεωρία, η πρόκληση είναι άμεση προτροπή προς άλλους να προβούν σε ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, ενώ η διέγερση είναι έμμεση επιρροή επί της βουλήσεως άλλων προς ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, με ερεθισμό του συναισθηματικού τους κόσμου, των παθών ή των ενστίκτων (βλ. την κλασική μελέτη Ι. Μανωλεδάκη, Η προστασία της δημόσιας τάξεως, σελ.79-80). Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα  μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους  θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας  και η τήρηση  της αυτόφωρης διαδικασίας  των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ, υπό τις προϋποθέσεις της, εάν βεβαίως δεν εμποδίζεται από εξαιρετικούς λόγους, επιβάλλεται δε και η άμεση διεύθυνση της αυτεπάγγελτης προανάκρισης (άρθρο 245 §2 ΚΠΔ) από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, στο πλαίσιο της από το άρθρο 25 §1 στοιχ. γ, δ Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς του. Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24§2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας». Εγκύκλιο στους εισαγγελείς όλης της χώρας.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ