Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θανάσης Κοκονάς: «Πάνω η μόρφωση και η υγεία και μετά όλα τ' άλλα»

Συνέντευξη στο TyposThes.gr του Προέδρου της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, απ' αφορμή τις καταλήψεις και τις πορείες των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της Θεσσαλονίκης

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

 

Μέχρι χθες, 10-11 το πρωί,  υπήρχαν καταλήψεις σε σχολεία κυρίως της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στο δήμο Παύλου Μελά, στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, και στο δήμο Θεσσαλονίκης, κυρίως απ' την πλευρά της Τούμπας, στο 4ο και 5ο διαμέρισμα. Υπήρχε ένας πρόχειρος αριθμός, γύρω στα 30 με 34 σχολεία υπό κατάληψη, σε Γυμνάσια και Λύκεια κυρίως. Επιπλέον, εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, καταλήψεις είχαμε και σε κάποια σχολεία στην Πέλλα και την Ημαθία. Όλα αυτά στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό των ημερών, αναφορικά με τον αναβρασμό των μαθητών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το ξεκίνημα ακόμα της χρονιάς, και όπως μας τα περιγράφει ο καθ' ύλην αρμόδιος, Θανάσης Κοκονάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα προβλήματα και τα αιτήματα συνολικά

Ο ίδιος λέει ότι "τα υπαρκτά και χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης ταυτόχρονα με τα κατά τη γνώμη μας ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλές άνοιγμα των σχολίων, είναι αυτά που έκαναν και τους μαθητές να βγουν και να κινητοποιηθούν σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη". Υποστηρίζει ότι "οι μαθητές δικαιολογημένα βρίσκονται σ' αυτόν τον προσανατολισμό της κινητοποίησης γιατί είναι αυτοί που ζουν απ' το πρώτο χέρι, τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών, τα ακατάλληλα σχολικά κτήρια, τις ελλείψεις στην καθαριότητα, τα 25 παιδιά μέσα στην τάξη, τις πολύ μικρές αίθουσες, τις υπόγειες αίθουσες, ακόμα ακόμα και τα διαλλείματα ανά δύο ώρες, μ' αυτές τις μάσκες "αερόστατα", που μοίρασε η κυβέρνηση, είναι καθημερινό στοιχείο της επικοινωνίας που έχουν με την εκπαιδευτική διαδικασία".

Τι ζητούν οι μαθητές

Στο ερώτημά μας "τί ζητούσαν σήμερα οι μαθητές" με την κινητοποίηση-πορεία τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λέει χαρακτηριστικά: "Ζητούν 15 μαθητές ανά τμήμα, μόνιμους και μαζικούς διορισμούς  εκπαιδευτικών χωρίς κανένα εκπαιδευτικό κενό, να λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο παντού. Ζητούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τα σχολεία, δηλαδή επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα, μέσα ατομικής προστασίας, αντισηπτικά, και με ευθύνη του κράτους να συνεχίσουν να μοιράζονται οι μάσκες οι κανονικές τέλος πάντων, χωρίς να χρειάζεται οι γονείς να βάζουν το χέρι σν τσέπη ακόμα και γι' αυτό. Να θυμίσω", λέει, "ότι έδωσαν μία μάσκα μέχρι στιγμής στον κάθε μαθητή και ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί άλλη μία, αλλά ακόμα δεν την έχουμε δει. Ούτε καν αυτό το παγουρίνο το περιβόητα δεν έχει φτάσει ακόμη". Ο κ. Κοκονάς, λέει ακόμα ότι "οι μαθητές ζητούν και κάτι πολύ σημαντικό. Με ευθύνη του ΕΟΔΥ, να γίνονται δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και σε γονείς σε σχολεία που εντοπίζεται κρούσμα κορωνοϊού. Που είναι πάρα πολύ σημαντικό".

"Τί μαθητές θέλουμε;"

"Οι γονείς μέσω των Συλλόγων Γονέων, θέλουμε να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια που πάει να ποινικοποιήσει αυτή η κινητοποίηση των μαθητών, όπως είδαμε την εισαγγελική παρέμβαση, και να προαναγγέλλει και συλλήψεις μαθητών γιατί το ερώτημα που βάζουμε είναι "τί μαθητές θέλουμε;". Θέλουμε μαθητές που θα είναι άβουλα όντα θα κάθονται στο σχολείο, θα παρατηρούν τα κακώς κείμενα μεσ' το σχολείο και δεν θα κάνουν τίποτα; Ή θέλουμε μαθητές που αύριο θα είναι πολίτες ενεργοί στην κοινωνία μας; Να θυμίσω", μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κοκονάς, "ότι υπάρχουν και μαθητές σημερινοί που ψηφίζουν κιόλας, μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου έχουν δικαίωμα ψήφου. Άρα, ή θέλουμε μαθητές που θα κινητοποιούνται πάντα με τρόπο οργανωμένο, με τρόπο που θα προκύπτει μέσα από μαζικές συνελεύσεις μέσα στα σχολεία τους, δημοκρατικά, όπως είδαμε σήμερα, με την κινητοποίηση ή άλλες φορές με την κατάληψη...".  

Το "πιο δυνατό όπλο"

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζει ότι προφανώς το πιο δυνατό όπλο που έχουν οι μαθητές στα χέρια τους, είναι αυτού του είδους οι κινητοποιήσεις. Άλλες φορές με κάποιο έγγραφο ή μια παράσταση διαμαρτυρίας... "Για να σας πω και την αλήθεια", λέει, "να ανοίξουν και το δρόμο ακόμα και σε μας τους γονείς, πώς πρέπει να διεκδικούμε μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές λύσεις για τα προβλήματα. Γιατί αντικειμενικά, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στα σχολεία. Οι υπόγειες αίθουσες είναι πάρα πολλές, κυρίως στο πολεοδομικό και ταυτόχρονα, τα παιδιά είναι πάρα πολλά μεσ' την τάξη...".

Συνδρομή στα παιδιά- "Υποκίνηση" σ' αυτές τις καταλήψεις;

Στο ερώτημά μας, κατά πόσο ως γονείς συνδράμουν στα παιδιά, πόσο συμμετέχουν στην αγωνία τους, κι αν υπάρχει κάποιου είδους υποκίνηση σ' αυτές τις καταλήψεις, μας λέει χαρακτηριστικά: "Μέχρι στιγμής εμείς και σαν Ομοσπονδία δεν έχουμε διακρίνει κάτι τέτοιο. Όλες οι αποφάσεις των μαθητών βγήκαν μετά από συνελεύσεις που γίνονταν στα σχολεία. Δεν έχω τέτοια εικόνα ότι υπάρχει κάποιου τύπου καθοδήγηση. Από τι στιγμή όμως που αποφάσισαν οι μαθητές να κινητοποιηθούν, οι γονείς πρέπει να στέκονται στο πλάι τους. Αν ο μαθητής ζητάει τον δάσκαλό του, δεν φαντάζομαι αυτό να είναι τόσο υπερβολικό σήμερα...".

Η πορεία στο ΥΜΑ-Θ - Η εξέλιξη των κινητοποιήσεων

Η χθεσινή κινητοποίηση-πορεία, κατέληξε στο ΥΜΑ-Θ, όπου όπως μας λέει, υπήρξε συνάντηση με τη διευθύντρια του Υπουργού, έγινε μια συζήτηση στην οποία διατυπώθηκαν τα αιτήματα συνολικά. "Πήραμε", τονίζει, "διαβεβαιώσεις ότι θα μεταφερθούν στο υπουργείο Παιδείας. Στην κουβέντα απάνω φαινόταν ότι ήταν αποδεκτά τα αιτήματά μας...". Πάντως, όσον αφορά τους μαθητές, μας ενημερώνει ότι "τα παιδιά θα κάνουν συνελεύσεις σήμερα το πρωί και θα αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους". Σημαντικό πάντως είναι, όπως μας υπογράμμισε ο κ. Θανάσης Κοκονάς, "δεν έχουν  παρατηρηθεί φθορές στα σχολεία, και αυτό συμβαίνει από την υπερφρούρησή τους από τους ίδιους τους μαθητές, γιατί το νοιώθουν πραγματικά σαν σχολείο τους, είναι πολύ σημαντικό...".

"Πάνω η μόρφωση και η υγεία και μετά όλα τ' άλλα"                                       

Τέλος, και ως κατακλείδα της συνομιλίας μας αυτής, ο κ. Κοκονάς, μας τόνισε τα εξής: "Θεωρούμε ότι ακόμα και τώρα, μπορεί η κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα ώστε να μην έχουμε 25 και 27 μαθητές μέσα στην τάξη. Είναι πολύ πολύ σημαντικό γιατί βλέπουμε ότι και τα κρούσματα με την πανδημία μεγαλώνουν, όχι στην περιοχή μας ακόμα αλλά  ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα έχουμε κι εδώ. Και ταυτόχρονα, όχι μόνο για υγειονομικούς λόγους αλλά και για εκπαιδευτικούς, χρειάζεται να είναι λιγότεροι μαθητές μέσα στην τάξη. Φαντάζομαι ότι αυτό έχει ένα δημοσιονομικό κόστος. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει τη μόρφωση και την υγεία των παιδιών μας να μην τη βάζουμε πάντα στη ζυγαριά με την οικονομία. Γιατί πάνω η μόρφωση και η υγεία και μετά όλα τ' άλλα...".                                        

 

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ