Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αντιπλημμυρικά έργα σε Αξιό και Γαλλικό ζητά ο δήμος Δέλτα

Επιστολή στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, έστειλε ο δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Ιωαννίδης

Ευρεία σύσκεψη για την κατάσταση που επικρατεί στον Αξιό και τον Γαλλικό  με τις τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται στην αντιπλημμυρική θωράκιση κάλεσε ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, με την παρουσία των προέδρων  των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων  τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων  και τους Αρμόδιους Αντιδημάρχους  Αξιού Φάνη Αλμπάνη και Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολίτικης Προστασίας Γιώργο Γλώσση.

Οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ επισήμαναν την ανάγκη να θωρακιστεί η περιοχή από πιθανές πλημμύρες που θα προκύψουν από έντονα καιρικά φαινόμενα καθώς όπως υπογράμμισαν θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στις καλλιέργειες που απαριθμούν περισσότερα από 200.000 στρέμματα ορυζώνων καλαμποκιού και φυτείες με βαμβάκι. Ο κάμπος της Δυτικής Θεσσαλονίκης κινδυνεύει ανά πάς στιγμή να καταστραφεί καθώς τα αναχώματα στις όχθες του Αξιού είναι διάτρητα και έτοιμα να υποχωρήσουν  από τα ορμητικά νερά του ποταμού Αξιού. Επιπλέον τα φερτά υλικά που έχουν εγκλωβιστεί μέσα στην κοίτη του ποταμού – ακόμη και παλιά γέφυρα του Αξιού που έπεσε το 2014 δεν έχει αποσυρθεί από το ποτάμι- και τα μη συντριμμένα αποστραγγιστικά αντλιοστάσια που βρίσκονται κατά μήκος του Αξιού αποτελούν μείζονα ζητήματα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Οι Αντιδήμαρχοι Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τοπικής Οικονομίας Φάνης Αλμπάνης , Τεχνικών έργων και Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Γλώσσης , ο   πρόεδρος του ΤΟΕΒ Βραχιάς Νίκος Νίκας ο αντιπρόεδρος   Αθανάσιος Περπερής, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αγίου Αθανασίου Αθανάσιος  Βαδαρλής ο επόπτης  του ΤΟΕΒ Βασίλης Βασιλακάκης, ο  πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χαλάστρας  Γιώργος  Κανάκας οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Ν.Μαλγάρων  Χρήστος Μπαξεβάνης,    Κυμίνων Βασίλης Κατούνας , Σίνδου Δημήτρης  Γκαμανής .

Ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, μετά το πέρας της σύσκεψης έστειλε επιστολή στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά την οποία κοινοποίησε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Πολιτική Προστασία της ΠΚΜ με την οποία ζητά να  γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά  έργα για την θωράκιση της περιοχής τονίζοντας ότι ο δήμος δεν διαθέτει ούτε την αρμοδιότητα ούτε τα κονδύλια για τέτοιες παρεμβάσεις  που είναι απολύτως απαραίτητες για την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους. 

Η επιστολή

Η επιστολή του κ. Ιωαννίδη στον κ. Χαρδαλιά έχει ως εξής

    Κύριε Υφυπουργέ,

   Οι καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών στην Καρδίτσα με τα τραγικά αποτελέσματα απωλειών ανθρώπινων ζωών αλλά και την καταστροφή χιλιάδων εκτάσεων καλλιεργειών, αναδεικνύουν για ακόμη μια φορά τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα.

   Ο Δήμος Δέλτα δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς η ανυπαρξία ενός συνολικού εθνικού σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης αντανακλά και στην περιοχή μας εδώ και χρόνια με άμεσους και ορατούς κίνδυνους ολικής καταστροφής χωριών κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε ακραία καιρικά φαινόμενα.

   Πέρυσι με την επέλαση του «Γηρυόνη»,  πλημμύρισε το Καλοχώρι καθώς ο Γαλλικός ποταμός έγινε ένα με τη θάλασσα και τα νερά απέιλησαν τα πρώτα σπίτια του οικισμού.

  Ανοχύρωτος από αντιπλημμυρικά έργα παραμένει εδώ και χρόνια και ο κάμπος της Δυτικής Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στις εκβολές του Δέλτα του Αξιού και αρδεύει περισσότερα από 200.000 στρέμματα καλλιεργειών με ορυζώνες, φυτείες βαμβακιού και καλαμποκιού.

   Ο ποταμός Αξιός πηγάζει από την  Βόρεια Μακεδονία και καταλήγει στο Θερμαϊκό περνώντας μέσα από πέντε χωριά του δήμου Δέλτα. Κατά συνέπεια, συγκεντρώνει μεγάλους όγκους από  φερτά υλικά που εμποδίζουν την ομαλή ροή του ποταμού προς τη θάλασσα οπότε με τις δυνατές βροχές, το ποτάμι υπερχειλίζει.

   Στην κοίτη του Αξιού που εδώ και χρόνια δεν έχει καθαριστεί, έχουν συγκεντρωθεί όγκοι από χώμα, κορμούς δέντρων και άλλα ογκώδη υλικά. Σε κάθε καταιγίδα το ποτάμι κινδυνεύει να πλημμυρίσει και να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε πέντε κοινότητες: (Χαλάστρα, Ανατολικό, Κύμινα, Νέα Μάλγαρα, Σίνδος, Καλοχώρι).

   Η παλιά γέφυρα του Αξιού που καταστράφηκε το 2014, δεν έχει αποσυρθεί μέχρι και σήμερα και αποτελεί ένα τεράστιο εμπόδιο στην ροή του ποταμού προς τη θάλασσα.

   Τα αναχώματα που έχουν κατασκευαστεί στις όχθες του ποταμού, μήκους πάνω από δέκα χιλιομέτρα εκατέρωθεν, έχουν υποστεί διάβρωση με το πέρασμα των χρόνων και δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά.

Τα αντλιοστάσια ανήκουν στον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων πεδιάδας Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά και χρήζουν άμεσης συντήρησης και ενίσχυσης προκειμένου να αποστραγγίζουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού από το ποτάμι. 

    Η κοινότητα της Χαλάστρας βρίσκεται δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Αξιού ποταμού και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε λίμνη αν υπάρξει υπερχειλίση του ποταμού, με άμεσο κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα,  να καταστραφούν εκτάσεις καλλιεργειών και να πνιγούν ζώα.

   Κατόπιν, σύσκεψης με τους προέδρους  των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους Αξιού, Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολίτικης Προστασίας, αποφασίσαμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο μας και να επιστήσουμε την προσοχή σας στους σοβαρούς κινδύνους  που ελλοχεύουν για την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες τους.

   Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας στερούνται αρμοδιοτήτων, υλικοτεχνικής υποδομής αλλά και των απαραίτητων κονδυλίων ώστε να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή. 

  Παρακαλούμε όπως συμβάλετε άμεσα και ουσιαστικά  στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων ώστε να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και οι περιουσίες των κατοίκων του Δήμου Δέλτα.

 

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Δέλτα

Ιωαννίδης Ν. Ιωάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ