Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία πωλητών λαϊκών για το ημερήσιο τέλος

Ζητούν την απαλλαγή των πωλητών από το ημερήσιο τέλος για όσο χρονικό διάστημα διαρκούσε το μέτρο του 50% της προσέλευσης

Την εφαρμογή απόφασης για την απαλλαγή των πωλητών λαϊκών αγορών από το ημερήσιο τέλος για όσο χρονικό διάστημα διαρκούσε το μέτρο του 50% της προσέλευσης ζητά η  Ομοσπονδία Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης με επιστολή της προς την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

"Στην ουσία αυτό που ζητά η Ομοσπονδία είναι να εφαρμόσει η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου την δική της απόφαση" αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, εξηγώντας ότι ενώ είχε ληφθεί η απόφαση να απαλλαγούν οι πωλητές, "μέχρι σήμερα αυτό δεν εφαρμόζεται". Όπως επισημαίνουν, η διεύθυνση λαϊκών αγορών της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας εξακολουθεί να ζητά το σύνολο των χρημάτων "γεγονός, που είναι παντελώς άδικο, αφού οι πωλητές για περίπου τρείς μήνες εργάζονταν τις μισές ημέρες της εβδομάδας". Η Ομοσπονδία τονίζει ότι περιμένει την άμεση αντίδραση των αρμόδιων φορέων προκειμένου να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. 

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή, με την με αρ. πρωτ. Οικ.178541/1336/24-3-2020 απόφαση της κ.Αντιπεριφερειάρχου Μ.Ε Θεσσαλονίκης η υποχρέωση καταβολής του ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους για τους πωλητές λαϊκών αγορών, επαγγελματίες και παραγωγούς, περιορίσθηκε μόνο σε αυτούς που προσέρχονταν κάθε φορά στις λαϊκές αγορές, εξαιτίας των μέτρων που εφαρμόσθηκαν για τον περιορισμό της μετάδοσης του CoVid-19 με την εναλλάξ εργασία των πωλητών λαϊκών αγορών.

Στην ίδια απόφαση μνημονεύεται ότι οι πωλητές για τις ημέρες μη δραστηριοποίησής τους θα απαλλάσσονται με απόφαση του φορέα λειτουργίας.

Μέχρι και σήμερα σχετική απόφαση δεν γνωρίζουμε αν έχει εκδοθεί, τονίζει η Ομοσπονδία και συνεχίζει: Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι, στην αρμόδια Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών οι πωλητές – συμμετέχοντες στις λαϊκές αγορές της Μ.Ε Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να εμφανίζονται ως οφειλέτες των συγκεκριμένων ποσών, παρά το γεγονός ότι εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν προσέρχονταν προς εργασία.

«Η είσπραξη μάλιστα των συγκεκριμένων ποσών, τα οποία σε κάθε περίπτωση δεν οφείλονται, γίνεται με τρόπο ανοίκειο, καθώς οι πωλητές υποχρεώνονται στην πληρωμή τους κάθε φορά που απευθύνονται για τη διεκπεραίωση ενός αιτήματός τους στην αρμόδια Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών», τονίζουν και σημειώνουν ότι «ενδεικτικό της όλης κατάστασης που επικρατεί είναι το με αρ. πρωτ. οικ. 238180 (1784)/ 15-5-2020 έγγραφο το οποίο η Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών αποστέλλει προς το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να της γνωρίσει το υπουργείο «…. Εάν (οι πωλητές)είναι υπόχρεοι καταβολής του συνολικού ποσού σύμφωνα με τις λαϊκές αγορές δραστηριοποίησης που προκύπτουν ανά ημέρα από την άδεια τους, ή εάν τυγχάνουν απαλλαγής κατά το 50% συμμετοχής τους στις λαϊκές αγορές….». Δηλαδή, αγνοείται πλήρως η αρ. πρωτ. Οικ.178541/1336/24-3-2020 απόφαση της κ. Αντιπεριφερειάρχου Μ.Ε Θεσσαλονίκης και ταυτοχρόνως τίθεται ένα καινοφανές ερώτημα: αν κάποιος πωλητής λαϊκών αγορών που δεν προσήλθε σε λαϊκή αγορά λόγω των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας υποχρεούται να πληρώσει το ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος προσέλευσης, το τέλος δηλαδή, που όπως λέει και ο τίτλος του, καταβάλλεται για την προσέλευση στη λαϊκή αγορά!».

Να δοθεί άμεση λύση ζητά ό Στράτος Σιμόπουλος

Ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Στράτος Σιμόπουλος, με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ενώνει τη φωνή του με τους πωλητές λαϊκών αγορών της ΠΚΜ.

«Ενώνω την φωνή μου με τους πωλητές των λαϊκών αγορών της Κεντρικής Μακεδονίας, το σωματείο  των οποίων «Ομόνοια» με δελτίο τύπου και σχετική επιστολή ζητά να μην χρεώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΚΜ με την καταβολή του ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους όταν, λόγω των επίσημων μέτρων για τον COVID-19, δεν δραστηριοποιούνται. Το αίτημα τους βασίζεται στη σχετική δίκαιη απόφαση (αρ.πρωτ.Οικ. 178541/1336/24-3-2020) της Αντιπεριφερειάρχη κ. Βούλας Πατουλίδου, απόφαση την οποία δυστυχώς οι υπηρεσίες δεν λαμβάνουν υπόψη και κωλυσιεργούν με ερωτήματα προς το Υπουργείο Ανάπτυξης», αναφέρει ο βουλευτής καλώντας την Περιφέρεια να δώσει άμεση λύση στο δίκαιο αίτημά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ