Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στο Κολλέγιο Ανατόλια ο Διευθυντής Τεχνολογίας των ΗΠΑ (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ο ελληνικής καταγωγής Michael Kratsios ξεναγήθηκε στο πρότυπο κτίριο Anna Papageorgiou STEM Center

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ο ελληνικής καταγωγής αξιωματούχος του Λευκού Οίκου Michael Kratsios, επισκέφθηκε σήμερα το Κολλέγιο Ανατόλια και ξεναγήθηκε στο νεότευκτο Anna Papageorgiou STEM Center που έχει ανεγερθεί στο Κολλέγιο.

Ο κ. Kratsios που είναι διευθυντής Τεχνολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών και Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου στο Γραφείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου από τον περασμένο Μάρτιο, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της επίσκεψης Πομπέο για την υπογραφή της συμφωνίας Science and Technology Agreement μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Συνοδευόμενος από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνο Βλάχο ενώ το παρών έδωσε και ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας.

Στο Anna Papageorgiou STEM Center που ξεκίνησε τη λειτουργία του αυτόν τον Σεπτέμβριο και στεγάζει τα εργαστηριακά μαθήματα Χημείας, Φυσικής και Βιολογίας για τους μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια, καθώς και τα προγράμματα του Κέντρου STEM του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μαθητές και να παρακολουθήσουν τις εργασίες και τα projects που ετοιμάζουν για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς STEM: STEM STAR Greece, F1 in Schools και CanSat in Greece. Στο Εργαστήριο Χημείας ο Michael Kratsios παρακολούθησε την πυροχημική ανίχνευση μετάλλων από μαθητές και μαθήτριες του Κολλεγίου Ανατόλια, ένα πείραμα που βασίζεται στην ύλη της Χημείας της Α΄ Λυκείου και παράλληλα εφαρμόζεται στην Εγκληματολογία. Συζήτησαν επίσης με τους μαθητές για τα σχέδιά τους για το μέλλον. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Kratsios δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο από τις εγκαταστάσεις όσο και από τη δουλειά των παιδιών. "Αισθάνομαι τυχερός που επισκέφθηκα σήμερα το Κολλέγιο Ανατόλια και είδα τόσα νέα ταλαντούχα παιδιά να εργάζονται πάνω σε τεχνολογικά και επιστημονικά ζητήματα", είπε μεταξύ άλλων.

anatolia-kratsios12.jpg

Εντυπωσιασμένος δήλωσε και ο υφυπουργός. "Όταν βλέπεις μαθητές γυμνασίου και Λυκείου να ασχολούνται με τη νέα τεχνολογία και να συνειδητοποιούν περισσότερο από εμάς του ενήλικες ότι πρέπει να συνδέσουμε την επιστημονική γνώση με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία πραγματικά σου δίνει ελπίδες για τη νέα γενιά", τόνισε και πρόσθεσε: Μακάρι η δουλειά που γίνεται στο Ανατόλια να είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για όλα τα σχολεία, ιδιωτικά και δημόσια.

anatolia-kratsios1.jpg

Το Anna Papageorgiou STEM Center υλοποιήθηκε χάρη στη γενναιόδωρη συμβολή του κυβερνητικού οργανισμού των Η.Π.Α. USAID/ASHA (United States Agency for International Development/ American Schools and Hospitals Abroad), του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια, αποφοίτων και γονέων, ιδιωτών και οργανισμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες υποδομές θα χρησιμοποιηθούν, επίσης, για προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά / Center for Talented Youth Greece του Κολλεγίου Ανατόλια. Παράλληλα και μέσα από τη συνεργασία με οργανισμούς και ερευνητικούς φορείς θα υλοποιηθούν δράσεις για τους μαθητές και φοιτητές της ευρύτερης κοινότητας, ώστε να έρθουν σε επαφή με τεχνολογίες αιχμής.

 «Είμαστε ευγνώμονες προς στον οργανισμό USAID/ASHA για την πολύτιμη υποστήριξή του σε όλη την μακρόχρονη ιστορία μας. Ο σχεδιασμός του πρότυπου αυτού κτιρίου έχει βασιστεί σε σύγχρονες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον που έχουν αναπτυχθεί στις Η.Π.Α. και θα μας δώσει την ευκαιρία να εισάγουμε εκπαιδευτική τεχνογνωσία από τις Η.Π.Α. και να προσφέρουμε καινοτόμα προγράμματα σε μαθητές και νέους από την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος Κολλεγίου Ανατόλια. Όπως σημείωσε ότι στο κτίριο θα τρέξουν προγράμματα για παιδιά από όλη την Ελλάδα σε θέματα τεχνολογίας και επιστημών.

Βιοκλιματικά σχεδιασμένο, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το Anna Papageorgiou STEM Center καταδεικνύει την επίδραση της αρχιτεκτονικής στην κατανάλωση της ενέργειας αποτελώντας το ίδιο ένα πρότυπο τεχνολογικής καινοτομίας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Το κτίριο έχει συνολικό εμβαδό 950 τ.μ.. Μέρος της ρευματοδότησής του καλύπτεται από τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων του έχει αξιοποιηθεί η γεωθερμία καθώς και η πρωτοποριακή μέθοδος της ηλιακής ψύξης. O αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έγινε από το γραφείο schema 4 architects.

Δείτε το βίντεο του TyposThes με τις δηλώσεις καθώς και περισσότερες φωτογραφίες στη γκαλερί παρακάτω

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ