Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ζέρβας – ΑΠΘ: Πως καθάρισε η Θεσσαλονίκη από τον κορωνοϊό

thessaloniki-koronoios

Ο δήμαρχος εξηγεί στο TyposThes τις ενέργειες του δήμου και οι έρευνες του ΑΠΘ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ "ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Του Γιώργου Καλλίνη

Τα μηνύματα από τους επιδημιολόγους για την πορεία του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά, καθώς τα ίχνη του ιού φαίνεται να έχουν… εξαφανιστεί προς το παρόν. Η εντυπωσιακή αντίδραση της πόλης, συνολικά, πολιτών και θεσμών, αποτελεί παράδειγμα για όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ατομική ευθύνη που επέδειξαν οι πολίτες όσον αφορά την τήρηση και εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, ήταν καθοριστική στην ανάσχεση του ιού, ενώ και η νεολαία συγκεκριμένα, έκανε το καθήκον της. Όμως και οι αρχές, οι θεσμοί, η αυτοδιοίκηση έκαναν το χρέος τους και με το παραπάνω, ανατρέποντας έναν δύσκολο Αύγουστο με εκατοντάδες κρούσματα, στη σημερινή «Covid – Free» Θεσσαλονίκη.

 

Ζερβάς: Κάθε μέρα τρέμει το φυλλοκάρδι μας για τα κρούσματα, όμως η Θεσσαλονίκη τα έχει καταφέρει καλά

Σε πλήρη εγρήγορση στη μάχη με τον κορωνοϊό παρουσιάζεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» την αντίδραση της αυτοδιοίκησης στη δύσκολη ανάσχεση του δεύτερου κύματος στη Θεσσαλονίκη, τις δράσεις του δήμου και το… άγχος της καθημερινής ενημέρωσης για την πορεία των κρουσμάτων.

«Κάθε μέρα καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση και μας βγαίνει η ψυχή μέχρι να βγουν τα κρούσματα. Η καθημερινή αγωνία μας είναι τεράστια, όμως είμαστε σε καλό σημείο και αυτό μετράει», σχολιάζει ο δήμαρχος για το τεράστιο αγώνα ενάντια στην πανδημία.

«Ζήσαμε ημέρες στις αρχές Αυγούστου, που η γραμμή Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής είχε περισσότερα κρούσματα από την Αττική, λόγω «εισερχόμενων» κρουσμάτων στο  μετά το άνοιγμα των βόρειων συνόρων. Ευτυχώς, τα έγκαιρα μέτρα και η κινητοποίηση όλων οδήγησε στην ανάσχεση του δεύτερου κύματος και της εισροής κρουσμάτων», εξήγησε.

Ο δήμος έδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά από την πλευρά του, όπως σχολιάζει ο κ. Ζέρβας, τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας, των ώρα που σε άψογη συνεργασία με την αστυνομία, προχώρησε σε πάρα πολλούς ελέγχους. «Έχουμε προχωρήσει σε πάρα πολλές απολυμάνσεις σε δημόσιους χώρους, κτίρια του δήμου και σχολεία, ενώ δεν κάναμε την παραμικρή έκπτωση στα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους του δήμου. Είχαμε μεγάλο άγχος για τα σχολεία συγκριμένα, όμως προς το παρόν και εκεί δεν υπάρχει κάποια έξαρση».

«Ακυρώσαμε όλες τις εκδηλώσεις, πολιτιστικές, υπαίθριες, ακόμη και τον Μαραθώνιο, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα δημιουργηθεί κάποια εστία, όπως έγινε στα γηροκομία. Επίσης, φτιάξαμε δύο μεγάλα διαγνωστικά κέντρα στη ΔΕΘ και στο κτίριο Αναγεννήσεως απέναντι από τα Δικαστήρια», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

«Είμαστε πρώτοι στους ελέγχους και τα πρόστιμα και από τους τελευταίους στα κρούσματα και αυτό λέει πολλά, για την ένταση των ελέγχων του Δήμου, σε όλα τα επικίνδυνα σημεία. Τέλος, δώσαμε και εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης με τους προσωρινούς ποδηλατόδρομους, για να ελαφρύνουμε όσο μπορούμε το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς», κατέληξε ο κ. Ζέρβας.  

 

Πρύτανης ΑΠΘ: Ο ιός έχει σχεδόν «εξαφανιστεί» από τα λύματα

Τα ίχνη του κορωνοϊού στην πόλη μας είναι πλέον πολύ αδύναμα και όλοι οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που κατάφεραν να σταματήσουν και το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην πόλη, με την πολύ μεγάλη πειθαρχία και συμμόρφωση στα μέτρα.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα καταπληκτικό σημείο στη Θεσσαλονίκη, με τα ίχνη του ιού στα λύματα να είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα», εξηγεί στον «Τ.Θ.»
ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής του εντοπισμού του κορωνοϊού στα λύματα της πόλης από την πλευρά του Αριστοτελείου, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου και σχολιάζει ότι «είμαστε πλέον στα επίπεδα του πρώτου δεκαήμερου του Ιουνίου, όταν η πανδημία ήταν σχεδόν σε πλήρη ύφεση».

Η πόλη μας κατάφερε να ελέγξει το ξέσπασμα των κρουσμάτων, το οποίο στα μέσα Αυγούστου φάνταζε ανεξέλεγκτο και όλοι ετοιμάζονταν για το χειρότερο. «Η ευαισθησία και η πειθαρχία των πολιτών στα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό έφεραν αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα για την πόλη μας, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την Αθήνα», δηλώνει στον «Τ.Θ.» ο πρύτανης του ΑΠΘ, ο οποίος πιστεύει ακράδαντα ότι αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε το δόγμα ΑΜΑ (Απόσταση, Μάσκες, Απολύμανση), τότε θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Η ομάδα του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), παρακολουθεί τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα υγρά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) κάνοντας μετρήσεις 3 φορές την εβδομάδα.

Αναφορικά με την αξιοπιστία του προσδιορισμού της συγκέντρωσης του ιού, η ομάδα του ΑΠΘ χρησιμοποιεί μεθοδολογία εξορθολογισμού (rationalization) των μετρήσεων, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε λύματα και βασίζεται σε προχωρημένα φυσικοχημικά μοντέλα που εκτιμούν παρεμποδίσεις ή αλλοιώσεις στην ανιχνεύσιμη ποσότητα του ιού από διαλυμένες ή διεσπαρμένες ουσίες στα λύματα.

Είναι ενδεικτικό, ότι ήδη από τον Ιούλιο οι ερευνητές του ΑΠΘ είχαν αρχίσει τις προειδοποιήσεις ότι υπάρχει επανεμφάνιση του ιού στα λύματα της πόλης. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ομάδας του ΑΠΘ, έπειτα από  περίπου 3 εβδομάδες εντός του Μαΐου 2020 μη ανιχνεύσιμης παρουσίας του ιού στα λύματα, η συγκέντρωση του ιού ήταν και πάλι ανιχνεύσιμη από αρχές Ιουνίου 2020 και έπειτα. Οι τιμές συγκέντρωσης του ιού που καταγράφηκαν είναι αντίστοιχες των τιμών στα τέλη Απριλίου 2020 που ήταν σε εφαρμογή η καραντίνα. Λόγω της σοβαρότητας της παρούσας εξέλιξης, η ομάδα του ΑΠΘ έκανε επαναληπτικές αναλύσεις σε όλα τα δείγματα του Ιουνίου 2020 με τα ίδια αποτελέσματα.

 

Το χρονικό του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη

Ο δύσκολος Αύγουστος στη Θεσσαλονίκη τρόμαξε την πόλη και για λίγες μέρες, όλη η καλή πορεία του πρώτου κύματος έγινε μια μακρινή ανάμνηση.

Εκείνη την περίοδο περίπου 20 ημερών, στη Θεσσαλονίκη έχουν εντοπιστεί τα 844 κρούσματα από το σύνολο των 3.052 εγχώριων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Μάλιστα, σε μία εβδομάδα, από τις 12 έως τις 19 Αυγούστου, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν οι 13 από τους 21 θανάτους στη χώρα.

Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε στα τέλη Ιουλίου, μετά από έναν γάμο στους Αμπελόκηπους, όπου ο συνωστισμός κοντά σε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, είχε σαν αποτέλεσμα στις αρχές του επόμενου μήνα τα κρούσματα από την κοινωνική εκδήλωση να εκτοξευθούν.

Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου ο ιός μεταδόθηκε από εργαζόμενο στον πληθυσμό εντός, αλλά και η νέα εστία σε γηροκομείο της Μητρόπολης Νεαπόλεως στον Εύοσμο και τα πολλά θύματα από τον ιό, μετέτρεψαν την πόλη μας σε μια «κόκκινη» περιοχή.

Τα νοσοκομεία δεν ξέφυγαν από την πανδημία καθώς υπήρξε απαγόρευση νοσηλείας νέων περιστατικών Covid-19 στο ΑΧΕΠΑ για τέσσερις ημέρες, μετά τα 14 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε υγειονομικούς υπαλλήλους του νοσοκομειακού ιδρύματος. Θετικοί στον κορωνοϊό έχουν βρεθεί υγειονομικοί υπάλληλοι και στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Γεννηματάς, ενώ την ύπαρξη δύο κρουσμάτων στο προσωπικό του νοσοκομείου Ιπποκράτειο έχει αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η επόμενη και καθοριστική κίνηση ήταν η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στη Χαλκιδική, για να ανακοπεί η μετάδοση ντόμινο κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. Τα περιοριστικά μέτρα στην Χαλκιδική τέθηκαν σε ισχύ από τις 21 Αυγούστου στις 6.00 το πρωί, με προσωρινή αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού καθώς και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

 

Μόνο 12 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 354 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα και 12 συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν:

- 23 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 195 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 26 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας , εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

21 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18475, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες. 2927 (15.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7598 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 22 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 212 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 391 θανάτους συνολικά στη χώρα. 144 (36.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ