Skip to main content
Menu Αναζήτηση

«Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»: Το νέο βραβείο που «γεννήθηκε» στη Θεσσαλονίκη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα παραλάβει το βραβείο για το δίκτυο Erasmus

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Ένας νέος θεσμός γεννιέται στην πόλη μας: το ευρωπαϊκό βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» που θα απονέμεται κάθε χρόνο σε μια προσωπικότητα ή οργανισμό που ενδυναμώνει την κοινή Ευρωπαϊκή ιδέα και ταυτότητα.

Πρώτος βραβευθείς θα είναι το δίκτυο Erasmus που τα τελευταία 33χρόνια έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερα από 9 εκατ. άτομα μέσα από τις σπουδές τους να έρθουν πιο κοντά στις διαφορετικές κουλτούρες της Ευρώπης.

Η τελετή απονομής θα γίνει την Τετάρτη 7/10 στη Ροτόντα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen να παραλαμβάνει εκ μέρους της ΕΕ το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Βραβείο.

Εξάλλου για την απονομή θα βρεθεί στην πόλη μας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που θα απευθύνει ομιλία στην τελετή η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Παρών θα είναι και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Το βραβείο Θεοφανώ δίνει προστιθέμενη αξία στην πόλη μας και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θα συγκεντρώσει το Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον και θα συμβάλλει στην προβολή του τόπου μας. Έρχεται δε στην πιο κομβική στιγμή. Παρά το μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας, εμείς συνεχίζουμε το έργο μας με αποφασιστικότητα, αφήνοντας πίσω μας τα φοβικά σύνδρομα και τον κύκλο της εσωστρέφειας, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να ανοίγεται στον κόσμο, με κομβικό ρόλο και λόγο, για πρώτη φορά στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Εξάλλου τόνισε πως στις 12/10 θα γίνει συνάντηση με την κα Ursula von der Leyen στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Παράλληλα ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στο «Erasmus της τοπικής αυτοδιοίκησης», «ενός προγράμματος κινητικότητας τοπικών και περιφερειακών εκλεγμένων αντιπροσώπων από όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης, που θα βασίζεται στις ήδη θετικές εμπειρίες που αποκτήθηκαν από το πιλοτικό πρόγραμμα 'Erasmus για τοπικούς και περιφερειακούς αντιπροσώπους', που πραγματοποιήθηκε το 2012-2013 και θα έχει ως στόχους την καλύτερη ενημέρωση και κατάρτιση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και φυσικά την ανταλλαγή καλών πρακτικών, που κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη», εξήγησε.

Στην στήριξη που θα παρέχει ο δήμος Θεσσαλονίκης στο νέο αυτό θεσμό του βραβείου Θεοφανώ αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Η πόλη και ο δήμος αγκαλιάζουν αυτή την πρωτοβουλία. Δίνεται μέσα από αυτό η δυνατότητα ανάδειξης της ιστορικής και σύγχρονης ταυτότητας της πόλης. Η Αυτοκράτειρα Θεοφανώ βοήθησε στην βελτίωση των σχέσεων Ανατολής και Δύσης, στην πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου και στην ενίσχυση της θέσης της γυναίκας στην παιδεία, τις τέχνες, το εμπόριο, εισάγοντας καινοτομίες», δήλωσε ο δήμαρχος. Εστιάζοντας στην επιλογή του χώρου της Ροτόντας για την απονομή του βραβείου» τόνισε πως πρόκειται για κορυφαίο μνημείο της ρωμαϊκής, βυζαντινής, ορθόδοξης και ελληνικής υπόστασης της Θεσσαλονίκης, χαρακτηριστικά, που καταδεικνύουν την αδιάλειπτη Ιστορία 24 αιώνων της περιοχής». Εξάλλου ανέφερε πως μέσα από αυτό το βραβείο ενισχύεται η εξωστρέφεια της πόλης μας.

Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ιδρύματος Θεοφανώ κ. Σταύρος Ανδρεάδης εστίασε στο πώς γεννήθηκε η πρωτοβουλία για την απονομή του βραβείου, εξηγώντας πως «υπάρχει ανάγκη για ανάδειξη των κοινών δεσμών των Ευρωπαϊκών λαών, διότι «τελευταία η κοινή Ευρώπη “χαλαρώνει” και αυτή την τάση πρέπει να την ανασχέσουμε». Συμπλήρωσε πως το βραβείο "Θεοφανώ" είναι αντίστοιχο με το βραβείο «Καρλομάγνος» που απονέμεται από το 1950 στο Άαχεν της Γερμανίας. «Η Θεοφανώ μετέφερε τον πολιτισμό του Βυζαντίου στους λαούς της δύσης. Και αφορά τις κοινές μας ρίζες. Είναι σημαντικό να επιστρέφουμε σε αυτές, ειδικά σε δύσκολες εποχές», τόνισε ο κ. Ανδρεάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ