Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν τεστ κορωνοϊού ζητούν γονείς και παιδίατροι

Η επιστολή των Παιδιάτρων στα αρμόδια υπουργεία και στον ΕΟΔΥ δεν βρήκε ευήκοα ώτα

Του Γιώργου Καλλίνη

«Θέση μάχης» έχουν πάρει οι παιδίατροι πανελληνίως για να επιτραπούν δωρεάν τεστ κορωνοϊού στους μαθητές, ζητώντας με επιστολή τους στο Υπουργείο Υγείας, Παιδείας και στον ΕΟΔΥ να προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο που λύσει το γόρδιο δεσμό που έχει εγκλωβίσει γονείς, παιδιάτρους και σχολεία. Δυστυχώς, η επιστολή τους προσέκρουσε σε… τοίχο και προειδοποιούν ότι ο φαύλος κύκλος μεταξύ γονιών, σχολείων και παιδιάτρων θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες σύντομα. 

Το πρόβλημα ξεκινάει από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ στα σχολεία, τα οποία είναι υποχρεωμένα με την παραμικρή ένδειξη ίωσης ή κρυολογήματος να στείλουν τα παιδιά στο σπίτι. Οι γονείς είναι υποχρεωμένοι είτε να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι για τουλάχιστον 10 μέρες, είτε να συμβουλευτούν τον παιδίατρο τους.

Ο παιδίατρος, από την πλευρά του, είτε θα συμβουλεύσει τους γονείς να κρατήσουν το παιδί στο σπίτι, είτε θα τους παραπέμψει για τεστ κορωνοϊού. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι γονείς δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα να κρατήσουν τα παιδιά δύο και τρία δεκαήμερα μέσα στο χειμώνα, ούτε φυσικά να κάνουν ένα τεστ ιδιαιτέρως ακριβό, πολλές φορές.

Η «εμπλοκή» στην οποία είναι σίγουρο ότι θα περιέλθει η ελληνική κοινωνία όταν αρχίσει η περίοδος των ιώσεων και της γρίπης, αφορά την υπερφόρτωση των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία χορηγούν δωρεάν τεστ, είτε το κλείσιμο των σχολείων, αν οι μαθητές μένουν συχνά στο σπίτι λόγω κάποιας μικρής ίωσης.

Τα δωρεάν τεστ στους μαθητές για τον κορωνοϊό είναι ένα πάρα πολύ καλό βήμα που θα λύσει τα χέρια των παιδιάτρων και των γονιών, όμως προς το παρόν οι έκκληση της Πανελλήνιας Ένωσης Παιδιάτρων έχει πέσει στο κενό. «Τα αρμόδια υπουργεία και ο ΕΟΔΥ μεταθέτουν όλο το βάρος στους παιδίατρους, οι οποίοι μόλις αρχίσουν οι ιώσεις θα υποδέχονται γονείς και παιδιά και θα πρέπει να αποφασίζουν… χωρίς τεστ αν ένα παιδί έχει κορωνοϊό ή όχι», εξηγεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας.

«Όπως καταλαβαίνετε δεν έχουμε τελειώσει κάποια σχολή για μάγους και δεν μπορούμε να πάρουμε τέτοια ευθύνη, ούτε να στέλνουμε τους γονείς συνέχεια για τεστ ή τα παιδιά στο σπίτι, αναγκάζοντας και πάλι τους γονείς να φύγουν από τις δουλειές τους για να τους προσέξουν. Φυσικά, ούτε μπορούμε να στείλουμε το παιδί πίσω στο σχολείο, χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι είναι καλά και δεν έχει κορωνοϊό. Τα δωρεάν τεστ θα είναι ένα πάρα πολύ καλό βήμα για να δούμε χιλιάδες γονείς να στοιβάζονται στα δημόσια νοσοκομεία», εξηγεί ο κ. Νταλούκας.

«Όμως όχι μόνο δεν μας έχει φωνάξει το υπουργείο να συζητήσουμε ποτέ, δεν εισπράξαμε καμία διάθεση να μας συμβουλευτούν και να υιοθετήσουν την πρόταση μας για δωρεάν τεστ με αυστηρές προϋποθέσεις. Αυτό είναι κάτι ιδιαιτέρως λυπηρό, καθώς είναι σίγουρο ότι θα βρούμε αυτό το φαύλο υγειονομικό κύκλο, μπροστά μας πολύ σύντομα», κατέληξε.

Όμως και τα μηνύματα από παιδιάτρους στη Θεσσαλονίκη είναι πάρα πολύ ανησυχητικά. «Οι γονείς ήδη άρχισαν να χάνουν την ψυχραιμία τους και να προβληματίζονται για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και το πολύ πιθανό σενάριο για πολλαπλά δαπανηρά τεστ ή τα παιδιά στο σπίτι», σχολιάζει η παιδίατρος Όλγα Μαρία Μάτσικα. «Πως θα ξεχωρίζουμε εμείς χωρίς τεστ αν είναι κρυολόγημα ή Covid, ενώ έχουν παρόμοια συμπτώματα», αναρωτιέται και συμφωνεί πως τα δωρεάν τεστ για μαθητές, θα προσφέρει μία διέξοδο σε ένα διαφαινόμενο… αδιέξοδο. 

 

Τι ζητούν οι παιδίατροι με επιστολή

Με επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παιδιάτρων σε επιστολή διερωτάται τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι γονείς ενός παιδιού δηλώσουν αδυναμία πληρωμής του τεστ ή εάν δεν δύνανται να κρατήσουν το παιδί στο σπίτι.

Για τον λόγο αυτό η Ομοσπονδία καλεί την Πολιτεία να μεριμνήσει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα να γίνονται τα τεστ αυτά, ακόμη και σε παιδιά από οικογένειες που δεν δύνανται οικονομικά να καλύψουν το τεστ.

Επιπλέον ζητείται η χορήγηση του τεστ να γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε όσα παιδιά ο παιδίατρος θεωρήσει ότι είναι απαραίτητη, είτε δωρεάν είτε με μερική κάλυψη.

Τέλος οι παιδίατροι ζητούν από το υπ. Παιδείας να παρέμβει σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα του πιστοποιητικού υγείας προκειμένου να επιστρέψει ένα παιδί στο σχολείο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ