Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Γνωρίστε τους ερευνητές του ΑΠΘ σε βίντεο

Μια δράση εξωστρέφειας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης που θέλει να δείξει πως η έρευνα μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά και στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ερευνητικό έργο του, και να δείξει πως η έρευνα μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας επιχειρεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με μια σειρά από βίντεο που παρουσιάζουν το έργο των ερευνητών του.

«Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια», ανέφερε νωρίτερα σήμερα στο Αμφιθέατρο Ι του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ  ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου, ενώ τόνισε πως θέλουν να γίνει διάχυση του έργου που παράγουν οι ερευνητές στην κοινωνία. «Το ΑΠΘ είναι ο βασικότερος οικονομικός παίκτης της Βόρειας Ελλάδας και συνεισφέρει στο 15-20% του ΑΕΠ της παραπάνω περιοχής. Δεν είμαστε ένας περίκλειστος μηχανισμός, ένα σύστημα παραγωγής γνώσης, αλλά μια δυναμική συνιστώσα της κοινωνίας», ανέφερε ο Πρύτανης και πρόσθεσε πως θα σχεδιαστεί μια κεντρική ερευνητική στρατηγική. Ένα από τα πρώτα δείγματά της είναι και τα 335 βίντεο που γυρίστηκαν με ερευνητές του ΑΠΘ να εξηγούν το έργο τους. Τα βίντεο θα δίνονται σταδιακά στην δημοσιότητα μέσα από τους λογαριασμούς του ΑΠΘ στα κοινωνικά δίκτυα και στο κανάλι της επιτροπής ερευνών στο youtube.

Εστιάζοντας στο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως από το 2015 έως το 2019 το Αριστοτέλειο είχε εγκεκριμένες προτάσεις 33 από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, 204 από εθνικά προγράμματα εκτός ΕΣΠΑ, 124 από το πρόγραμμα Horizon, 99 από το Erasmus, 90 από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, 13 από διεθνή προγράμματα, 12 έργα παροχής υπηρεσιών και 9 από άλλα έργα. Παράλληλα συμπλήρωσε πως υπήρξε εισροή 51 εκατ ευρώ από το ΕΣΠΑ, 47 εκατ ευρώ από το Horizon 11 εκατ εκτός ΕΣΠΑ και 6 εκατ ευρώ από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

apth2.jpg

Εξάλλου υπογράμμισε και την συμμετοχή του ΑΠΘ στον χώρο της οικονομίας σε Thessintec, Cisco κλπ, αλλά και συμμετοχή σε 1742 έργα βιομηχανικής συνεργασίας που έφεραν έσοδα 35,7 εκατ. ευρώ.

Για τα βίντεο είπε πως η πρόσκληση ενδιαφέροντος έγινε σε όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ στο κάλεσμα «υπήρξε ανταπόκριση από όλους τους συναδέρφους».

«Η πρόσκληση έγινε τον Φεβρουάριο. Μετά ήρθε ο κορωνοϊός και η καραντίνα και έπρεπε να σταματήσουμε τα γυρίσματα», ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ κ. Νίκος Παναγιώτου. Τόνισε πως «τα βίντεο έγιναν μετά και επιλέχθηκαν μόνο δύο άτομα ανά ερευνητικό έργο». Η σειρά για το πώς θα προβληθούν επιλέχθηκε με κλήρωση.

«Πιστεύουμε σε ένα ανοιχτό ΑΠΘ. Και θέλουμε ότι παράγεται εδώ ως έργο να βγει προς τα έξω και να αντιληφθεί ο κόσμος πως η έρευνα έχει αντίκρισμα στην ζωή μας. Δυστυχώς η κοινή γνώμη δεν εμπιστεύεται τους ειδικούς. Θελήσαμε μέσα από αυτά τα βίντεο να δείξουμε πως η έρευνα αλλάζει τη ζωή μας, και να δώσουμε μια μάχη κατά της παραπληροφόρησης. Παράλληλα να δοθεί η ευκαιρία στους ερευνητές να παρουσιάσουν το έργο τους», δήλωσε ο κ. Παναγιώτου.

Από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του  ΑΠΘ, Πρόεδρος του ΕΛΚΕ ΑΠΘ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, ανέφερε πως «ο στόχος των βίντεο είναι διπλός: από τη μία να ενημερωθεί για το ερευνητικό έργο κάθε γωνιά του ΑΠΘ και να υπάρξουν περαιτέρω συνεργασίες στο εσωτερικό του και δεύτερον να φτάσει στην κοινωνία, αλλά και σε φορείς βιομηχανίας το ερευνητικό έργο για συνεργασίες και σε αυτό το κομμάτι». Πρόσθεσε πως στις συνεντεύξεις μιλούν καθηγητές, ερευνητές και ομάδες ερευνητών, είπε πως θα υπάρξει και β’ κύκλος συνεντεύξεων μετά τις 15 Οκτώβρη, ενώ ανέφερε πως με αφορμή το 2026 που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΑΠΘ σχεδιάζεται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την έρευνα. Τέλος ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως κατά την περιόδο της πανδημίας το ερευνητικό έργο αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ αρκετοί ήταν οι επιστήμονες που εστίασαν την προσοχή τους σε θέματα του κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Financial Times: Πώς η κακοκαιρία Daniel επηρεάζει την παραγωγή της φέτας
«Οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν ένα δίλημμα σύντομα, καθώς θα έχουν λιγότερη παραγωγή γάλακτος: θα πρέπει να επιλέξουν πού θα στείλουν τα προϊόντα...
Financial Times: Πώς η κακοκαιρία Daniel επηρεάζει την παραγωγή της φέτας