Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Περιβαλλοντικά ζητήματα της Θεσσαλονίκης σε διαδικτυακό συνέδριο

Στο 7ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας, σε συνδιοργάνωση του ΑΠΘ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Τι γίνεται με τη δυσωδία στη Δυτική Θεσσαλονίκη; Πώς λειτουργούν οι οργανικοί μικρο-ρύποι στα παράκτια ύδατα του νομού; Τι ισχύει με το σύστημα ολοκληρωμένης παρακολούθησης του Θερμαϊκού Κόλπου; Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στην λίμνη Κορώνεια;

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα απασχολήσουν από τις 30 Οκτωβρίου έως και την 1η Νοεμβρίου το 7ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας που διοργανώνεται από το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και  Δυτικής Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, την Περιφέρεια  Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Χημικών Βορείου Ελλάδος, την Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης AE και το Επιστημονικό Τμήμα Περιβάλλοντος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ΤΠΥΑΕ ΕΕΧ).

 

Με περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλη χρονιά

 

«Φέτος έχουμε περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλη χρονιά, φτάσαμε τις 200 εργασίες», ανέφερε στο «TyposThes» η Πρόεδρος του Συνδέσμου Χημικών Βορείου Ελλάδος, Διευθύντρια του Τομέα Χημικής Τεχνολογίας και Βιομηχανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ελένη Δεληγιάννη. Απαντώντας σε ερώτημά μας κατά πόσο επηρέασε στην αυξημένη συμμετοχή ο κορωνοϊός, η ίδια δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο έσπευσε να τονίσει πως το συγκεκριμένο συνέδριο έχει αγκαλιαστεί από την πρώτη του διοργάνωση το 2002 μέχρι και σήμερα από την επιστημονική κοινότητα. «Είναι ένα συνέδριο που, επιτρέψτε μου να πω, το αγαπάμε, οι επιστήμονες της Μακεδονίας. Φυσικά και υπάρχουν συμμετοχές από όλη την χώρα. Γίνεται κάθε τρία χρόνια και πλέον αποτελεί θεσμό. Φέτος είχαμε ενδοιασμούς στο αν θα γίνει ή θα μεταφερθεί για το 2021 λόγω του κορωνοϊού. Ωστόσο επιλέξαμε να γίνει διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom, γιατί μέχρι το επόμενο έτος πολλά από τα στοιχεία που έχουμε τώρα στις μελέτες που έχουν γίνει για τα περιβαλλοντικά θέματα θα έχουν αλλάξει».  

Στόχος του συνεδρίου είναι όπως μας είπε η κυρία Δεληγιάννη «να δώσει ένα βήμα στους επιστήμονες που ασχολούνται με τον έλεγχο, τη διαχείριση και τις τεχνολογίες περιβάλλοντος καθώς και με θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Παρουσιάζεται το έργο που επιτελείται σε θέματα περιβάλλοντος στην Ελλάδα από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων και ειδικοτήτων.

Θέλουμε να παρουσιαστούν περιβαλλοντικά ζητήματα, να μπορούν να ενημερωθούν οι πολίτες, και παράλληλα να γίνουν προτάσεις για την προστασία και τη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Μεταξύ άλλων θα ασχοληθούμε με την Κατεργασία Νερού και Υγρών Αποβλήτων, την Πράσινη Χημεία και Τεχνολογία, την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και  Ευαισθητοποίηση, ενώ θα γίνουν και δύο ημερίδες. Στη μία θα ασχοληθούμε με τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων οινοποιείων (31/10, 12.00 έως τις 13.30,  Σύνδεσμος zoom: https://authgr.zoom.us/j/94430437416, Meeting ID: 944 3043 7416) και στην άλλη για τα την Αντιμετώπιση Περιβαλλοντικών Θεμάτων της Βόρειας Ελλάδας(30/10, από τις 17.00 έως τις 19.30, Σύνδεσμος zoom: https://authgr.zoom.us/j/98885584496, Meeting ID: 988 8558 4496). Επιστήμονες του ΑΠΘ θα παρουσιάσουν την ερευνητική τους δραστηριότητα και τα προβλήματα που υπάρχουν σε περιβαλλοντικά ζητήματα ή τις βελτιώσεις που έχουν γίνει. Ακόμη θα υπάρχουν εκπρόσωποι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, τον Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας θα παρουσιάσει το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

 

Ιωάν. Σάββας: «Η προστασία του περιβάλλοντος μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας»

 

Σε δηλώσεις του ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης

Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης (ΑΔΜΘ), Δρ. Ιωάννης Σάββας ο οποίος είναι μέλος της Τιμητικής Οργανωτικής Επιτροπής του 7ου Περιβαλλοντικού Συνεδρίου Μακεδονίας αναφέρει: «Σε μια περίοδο έντονων κλιματικών αλλαγών, εξάντλησης των φυσικών πόρων και αύξησης της ρύπανσης η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί αδήριτη ανάγκη, ενώ συνιστά και μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας». Ο ίδιος θα μιλήσει το απόγευμα της Παρασκευής 30/10  για τις δράσεις της

ΑΔΜΘ για την προστασία και διαχείριση των υδατινων πόρων της Μακεδονίας και Θράκης.

«Η πράσινη οικονομία είναι πλέον μία νέα μορφή οικονομίας, της οποίας τη συμβολή αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερες χώρες ως το μόνο διέξοδο για την αντιμετώπιση των σημερινών περιβαλλοντικών προβλημάτων», σημειώνει ο Δρ. Ι. Σάββας υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ΑΔΜΘ δίνει έμφαση στη διαχείριση τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας των υδάτων στην περιοχή της ευθύνης της, στην παρακολούθηση της ρύπανσης αλλά και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την προστασία των υδάτινων πόρων».

Πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο καθώς και το πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες μπορούν να βρουν στους ακόλουθους συνδέσμους:

-http://persynmak.blogspot.com

-https://sites.google.com/gapps.auth.gr/persynmak.

Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου αναφέρονται οι αντίστοιχοι σύνδεσμοι για κάθε συνεδρίαση. Οι σύνεδροι μπορούν να συνδεθούν και να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση που επιθυμούν.

Οδηγίες για τον τρόπο σύνδεσης και συμμετοχής σε εξ αποστάσεως διάλεξη με το zoom υπάρχουν στον ιστότοπο: https://it.auth.gr/el/zoomparticipant.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θρήνος για τον Γιάννη Καλλιάνο - Πέθανε ο πατέρας του στη ΜΕΘ του «Αττικόν»
Σε ηλικία 79 ετών – Οι αιχμές του βουλευτή για την αντιμετώπιση από το νοσοκομείο και η κόντρα με τον Άδωνι Γεωργιάδη
Θρήνος για τον Γιάννη Καλλιάνο - Πέθανε ο πατέρας του στη ΜΕΘ του «Αττικόν»
Θεσσαλονίκη: Σεμινάριο επιχειρηματικότητας για Ουκρανούς πολίτες διοργάνωσε ο ΔΟΜ
Συνολικά 32 Ουκρανοί συμμετέχοντες στο τριήμερο σεμινάριο, επωφελήθηκαν από τις γνώσεις έμπειρων νομικών και συμβούλων επιχειρήσεων
Θεσσαλονίκη: Σεμινάριο επιχειρηματικότητας για Ουκρανούς πολίτες διοργάνωσε ο ΔΟΜ