Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κρούσματα σε χώρους δουλειάς – Ζητούν δωρεάν τεστ κορωνοϊού

Τι αναφέρουν οι Εμποροϋπάλληλοι Θεσσαλονίκης για την αύξηση των κρουσμάτων

Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους ζητούν οι Εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης για τους χώρους δουλειάς, τα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:  

Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ vs ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

 • Καθημερινά τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς, όπως οι δικοί μας: εμπορικά καταστήματα, αποθήκες, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία, εργαστήρια παρασκευής τροφίμων γίνονται χώροι διασποράς της πανδημίας. Δουλεύουμε στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, κάνουμε διάλειμμα σε χώρους εντελώς ακατάλληλους,  πηγαίνουμε και ερχόμαστε στη δουλειά στρυμωγμένοι μέσα στα αστικά-ερείπια του ΟΑΣΘ.
 • Χιλιάδες συνάδελφοί μας απολύθηκαν από ξενοδοχεία, εμπορικά, επισιτιστικές αλυσίδες. Οι υπόλοιποι δουλεύουμε τρία και τέσσερα πόστα για να βγει η δουλειά, κάποιοι από εμάς μπήκαμε στο πρόγραμμα ΣυνΕργασία, με μισό μισθό, άρα και μισή ζωή.
 • Μετά από μήνες, ενώ με τις δικές μας θυσίες η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο, τα νοσοκομεία βρίσκονται στο κόκκινο, δεκάδες κέντρα υγείας παραμένουν κλειστά, οι ΜΕΘ δεν φτάνουν ούτε για τα περιστατικά εκτός κορωνοϊού.
 • Τα παιδιά μας κάνουν μάθημα σε σχολεία που ούτε για αποθήκες δεν κάνουν, όπως τα υπόγεια που στεγάζουν τάξεις στο Κορδελιό. Στριμώχνονται σε τμήματα 25-30 μαθητών, χωρίς επαρκές εξαερισμό.

Από την άλλη μεριά:

 • Τα σούπερ μάρκετ έβγαλαν μόνο τους μήνες της καραντίνας 4.000.000.000€!!!
 • Οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι συνεχίζουν να βγάζουν κέρδη μέσα από τα eshop.
 • Τα ξενοδοχεία που τόσα χρόνια ήταν πλήρη όλο το χρόνο, σήμερα κόβουν μεροκάματα, στέλνουν στην ανεργία τους εργαζόμενους τους, μην τύχει και χάσουν ένα ευρώ από τα σεντούκια τους.
 • Σε πολλές περιπτώσεις, εξαναγκάζουν συναδέλφους σε παραίτηση, σε αλλαγές συμβάσεων, κόβουν και ράβουν εργατικά δικαιώματα μέσα στους χώρους δουλειάς.

 

 

 

Την ίδια στιγμή:

 • Η κυβέρνηση μας λέει πως είναι ατομική σου ευθύνη να προστατευτείς από τον κορωνοϊό, πως εσύ φταις που αυξάνονται τα κρούσματα
 • Ενώ δεν περισσεύει φράγκο από τα κρατικά ταμεία, δηλαδή τα δικά μας χρήματα, για την Υγεία, την Ασφάλεια, την Πρόνοια, δίνονται δεκάδες εκατομμύρια στα μεγάλα αφεντικά για να εξασφαλιστούν τα κέρδη τους
 • Με αφορμή την πανδημία, η κυβέρνηση ψήφισε δεκάδες νόμους που χτυπούν ένα ένα όλα τα δικαιώματα των εργαζόμενων: τη διαδήλωση, την ημερήσια ξεκούραση, την προστασία στο χώρο εργασίας, το μισθό και την ασφάλιση.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΔΩ

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματά μας.

1.Με νόμο οι υπερωρίες θα είναι απλήρωτες, αφού θα δίνονται ρεπό αντί για το αυξημένο ωρομίσθιο, όποτε θέλει ο εργοδότης

2. Με νόμο τα δισεκατομμύρια του Ταμείου ανάκαμψης, οι δικοί μας φόροι, θα πάνε κατευθείαν στις τσέπες των μεγαλοξενοδόχων.

3. Με νόμο θέλουν να βάλουν φρένο στη λειτουργία των σωματείων, αυτά να γίνουν γραφεία των εργοδοτών!

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΥΝΑΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, ΑΠΟΘΗΚΗ

Συνάδελφε, τώρα είναι η ώρα για να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Έλα να συζητήσουμε πώς θα διεκδικήσουμε:

1.Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας σε κάθε χώρο δουλειάς

2. Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα

3. Σχολεία με επαρκές προσωπικό, με τμήματα το πολύ 15 μαθητών, σε κατάλληλα κτήρια

4. Χρηματοδότηση της Υγείας και της Παιδείας, όχι των αφεντικών μας

5. Δωρεάν προληπτικά τεστ στους χώρους δουλειάς με μεγάλο συνωστισμό

Μόνο εμείς, οργανωμένοι μέσα από τα σωματεία μας, μπορούμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για να προστατέψουμε τις οικογένειές μας. Μέσα από την οργανωμένη μας δράση να απαιτήσουμε εδώ και τώρα μέτρα προστασίας.

Έλα στην εκδήλωση που οργανώνουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στις Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις, και η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων,

Την Κυριακή, 1/11, στις 19:00, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ