Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο»: Πώς κρίνουν το Lockdown 6 βουλευτές της πόλης

Οι επιπτώσεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Ρεπορτάζ: Λεμονιά Βασβάνη, Γιώργος Καλλίνης, Μαρία Κουζούφη

Μέτρα «Επιπέδου 4» βρίσκονται σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, μετά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στην πόλη.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα στις 3 χθες το μεσημέρι προς τους πολίτες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ωστόσο οι ανακοινώσεις αναβλήθηκαν για σήμερα, εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε κοντά στη Σάμο.

Αναβλήθηκε παράλληλα και η προγραμματισμένη παρουσίαση μέτρων οικονομικής στήριξης από τον υπουργό οικονομικών αλλά και η εξειδίκευση των μέτρων από τον κ. Χαρδαλιά. Εν αναμονή αυτών των ανακοινώσεων, η εφημερίδα «Τύπος Θεσσαλονίκης» επικοινώνησε χθες με βουλευτές της Θεσσαλονίκης σχετικά με το νέο lockdown που επιβλήθηκε στη πόλη και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό.

Δ. Κούβελας: «Η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων της πόλης είναι πρώτη προτεραιότητα»

dhmhtris_kouvelas.jpg

«Η Θεσσαλονίκη πλήττεται σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας από το αναγκαίο μερικό lockdown. Ιδιαίτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις που  κινούνται γύρω από τον τουρισμό, οι επιχειρήσεις εστίασης αλλά και η αγορά εν γένει. Όμως, η επιλογή αυτή είναι προτιμότερη από μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας, που θα επέφερε πλήρη καταστροφή» δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης ο βουλευτής ΝΔ, Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Κούβελας ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις στην πόλη μας από το νέο lockdown.

Παράλληλα ο κ. Κούβελας υπογράμμισε τη σημασία της λειτουργίας των νοσοκομείων, πρόσθεσε πως θα υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης στους πληττόμενους επιχειρηματίες και εργαζομένους, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για την προσωπική τήρηση των μέτρων από τον κάθε πολίτη.

«Κρίσιμο είναι να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα που θα αποφασιστούν σε κάθε φάση, ώστε να ελεγχθεί η πανδημία. Η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων της πόλης είναι πρώτη προτεραιότητα. Σύντομα θα υπάρξουν νεότερα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων, εργαζομένων κι επαγγελματιών. Ευτυχώς υπάρχουν τα απαραίτητα αποθεματικά για το σκοπό αυτό. Όμως, πέρα από τα κάθε είδους μέτρα και μέριμνα που λαμβάνει η Κυβέρνηση, είναι η ώρα των πολιτών. Της καθεμιάς και του καθένα από εμάς. Ας συμπεριφερθούμε με σύνεση, υπευθυνότητα και υπομονή. Στο τέλος, όλοι θα κερδίσουμε!», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

 

Α. Ευθυμίου: «Επιτακτική η ενίσχυση επιχειρήσεων, η στήριξη εργαζομένων και συνταξιούχων»

anna_efthymiou.jpg

«Η υγεία αποτελεί διαχρονικά το ύψιστο αγαθό και η προστασία της ανθρώπινης ζωής τίθεται σε προτεραιότητα και με γνώμονα το παραπάνω η Κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της.

Βέβαια, το τοπικό lockdown που εντάσσεται η Θεσσαλονίκη είναι εύλογο ότι έχει εντείνει την ανησυχία των επαγγελματιών και των καταστηματαρχών, που αγωνιούν για το μέλλον των επιχειρήσεων τους.

Η ενίσχυση των επιχειρήσεων και η στήριξη των εργαζομένων καθώς και των συνταξιούχων προβάλει επιτακτική και στο δεύτερο αυτό κύμα της πανδημίας αλλά γίνεται ακόμα πιο επιτακτική και λόγω του τοπικού “lockdown”», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η βουλευτής Α. Θεσσαλονίκης της ΝΔ κα Άννα Ευθυμίου. Και συμπλήρωσε: «Από την έναρξη της πανδημίας του COVID-19, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου δυνατοτήτων, πραγματοποιώ ποικίλες παρεμβάσεις τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και σε δημόσιους φορείς. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται επισκέψεις μου σε νοσοκομεία, συναντήσεις μου με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στον αρμόδιο Υπουργό, συνάντηση με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, με σκοπό την κατάθεση των προτάσεών μου για την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου.

Παράλληλα, επειδή πιστεύω στον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την οικονομία της πόλης μας, κατά την τελευταία ομιλία μου το μήνα αυτό στην Ολομέλεια της Βουλής απευθύνθηκα στον Υπουργό Οικονομικών που ήταν παρών και του ζήτησα να συνδράμει ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις τράπεζες, ώστε οι όροι δανειοδότησης να προσαρμοστούν στα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων και κατά τον τρόπο αυτό να στηριχθούν περισσότερο».

 

Δ. Αυγέρη: Σε δεινή κατάσταση τα νοσοκομεία της πόλης

aygeri.jpg

Δριμεία κριτική άσκησε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση και διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και τόνισε ότι οι δομές υγείας της πόλης δοκιμάζονται.

«Η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνησης, φυσικά και στη Θεσσαλονίκη, ήταν ελλιπέστατη. Δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος σωστά για να θωρακιστεί η πόλη για το νέο κύμα κορωνοϊού, αντίθετα, υπήρξε απροθυμία για την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Δεν καταστρώθηκε ένα οργανωμένο σχέδιο και το νέο λόκνταουν, βρίσκει τη Θεσσαλονίκη σε μια κατάσταση ήδη επιβαρυμένη από την ακύρωση της ΔΕΘ, την κακή τουριστική περίοδο και τη ζημιά στην εστίαση, για να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις για έναν πολύ κακό χειμώνα», τονίζει η κ. Αυγέρη στον «Τύπο Θεσσαλονίκης». 

«Έχουμε μεγάλο ζήτημα πλέον στην πόλη, με πολλούς εργαζόμενους στα νοσοκομεία να νοσούν από κορωνοϊό, τα ίδια τα νοσοκομεία να λειτουργούν στο κόκκινο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανοχύρωτο μπροστά σε μια μεγάλη κρίση. Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και ένα άτυπο λόκνταουν για τις υπόλοιπες ιατρικές πράξεις, καθώς τα νοσοκομεία για να περιθάλψουν τα αυξημένα περιστατικά, έχουν πάει πίσω όλους τους υπόλοιπους ασθενείς», τόνισε και συμπλήρωσε ότι δεν έχουν γίνει ούτε οι απαραίτητες προσλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό, ούτε η απαραίτητη ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας που θα βοηθούσε την αποφόρτιση των νοσοκομείων.

 

Γ. Αρβανιτίδης: Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται βοήθεια

arbanitidis.jpg

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη μετά και το δεύτερο λοκνταουν, σύμφωνα με τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκη ΚΙΝΑΛ Γιώργου Αρβανιτίδη, ο οποίος εξηγεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος.

«Η Θεσσαλονίκη διανύει μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για την οικονομία της. Η πόλη ήταν βασισμένη πάνω στην ανοιχτή πρόσβαση και την εστίαση και πλέον αυτοί οι τομείς είναι οι πιο χτυπημένοι στη Θεσσαλονίκη. Συμφωνώ απολύτων με τη δήλωση του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα ότι η πόλη μας θα χρειαστεί άμεσα ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, δηλαδή μια γενναία οικονομική στήριξη με στοχευμένη πολιτική», εξηγεί ο βουλευτής.

«Ήδη τα νοσοκομεία της πόλης πιέζονται από τον μεγάλο αριθμό των νοσηλευόμενων αλλά και των ανθρώπων που πηγαίνουν για να εξεταστούν, το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια του. Θα έχουμε έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα χρειαστεί πρόγραμμα στήριξης», καταλήγει. 

 

Ι. Δελής: Να αναληφθεί η κρατική, κεντρική ευθύνη

delis.jpg

Θα πρέπει να αναληφθεί η κρατική, η κεντρική ευθύνη, για να προστατευθεί ο λαός της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της χώρας, αναφέρει ο Ιωάννης Δελής βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Ειδικότερα σημειώνει: Δεν αρκούν, το έχει δείξει και η ίδια η ζωή, τα όποια περιοριστικά μέτρα και δεν αρκεί βεβαίως η συνεχής επίκληση από τη μεριά της κυβέρνησης της ατομικής ευθύνης, η οποία υπάρχει, είναι δεδομένη και νομίζω στην πλειοψηφία των ανθρώπων μας εκδηλώνεται με θετικό τρόπο. Αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι ότι θα πρέπει να αναληφθεί η κρατική, η κεντρική ευθύνη για να προστατευθεί ο λαός της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας, όλων των πόλεων, γιατί οι περιοχές η μία μετά την άλλη βλέπουμε να  μπαίνουν στο «κόκκινο» από την περαιτέρω μετάδοση της πανδημίας. Θα πρέπει δηλαδή να ληφθεί μέριμνα και για τα  μέσα μαζικής μεταφοράς και για τους μεγάλους χώρους δουλειάς, για τα σχολεία και φυσικά θα πρέπει να γίνονται άμεσα γρήγορα και δωρεάν τεστ σε όλον τον πληθυσμό. Μόνο με το συνδυασμό της ατομικής ευθύνης αλλά και της κρατικής, κεντρικής ευθύνης με πολύ συγκεκριμένα μέτρα θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που από ότι φαίνεται είναι πιο μεγάλο από το προηγούμενο.

 

Κ. Αδάμου: Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο

adamoy-1.jpg

Τα μέτρα της κυβέρνησης σε κάθε επίπεδο και σε κάθε τομέα θα έπρεπε να ήταν ισχυρότερα και πιο έγκαιρα, αναφέρει η Κωνσταντίνα Αδάμου, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΜέΡΑ25.

Η κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει, φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων αναφορικά με την υγειονομική κρίση «γιατί έχασε πολύτιμο χρόνο, μήνες ολόκληρους, στη διάρκεια των οποίων θα μπορούσε να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα σε όλους τους τομείς και όχι να προβαίνει σε ξαφνικά κλεισίματα επιχειρήσεων». «Είναι μια πάγια τακτική της κυβέρνησης να στοχοποιεί ομάδες, μια τους νέους, τώρα τους επιχειρηματίες εστίασης, οι οποίοι κατ΄εμέ δεν ευθύνονται. Τηρούν τα μέτρα τα οποία έχει ορίσει η κυβέρνηση. Πιστεύω ότι ήταν καθαρά θέμα της κυβέρνησης να χειριστεί καλύτερα την υγειονομική κρίση», σημειώνει και προσθέτει: Θα έπρεπε να έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, καθολικά σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Είναι κάτι που θα είχε αποτρέψει το κλείσιμο των επιχειρήσεων τώρα, γιατί μακάρι και εύχομαι να βγούμε όλοι σώοι και αβλαβείς από την υγειονομική κρίση, αλλά όλο αυτό μπορεί να αφήσει ένα αποτύπωμα τεράστιας οικονομικής κρίσης σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας.

Κατά την κ. Αδάμου θα έπρεπε η κυβέρνηση να μεριμνήσει και για την υγεία των πολιτών, πρωτίστως, αλλά να λαμβάνει υπόψη και την οικονομική θέση τους «και όχι να συνεχίσουμε να βιώνουμε μια οικονομική κρίση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανία: Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία στο Κίεβο υπό το φόβο ρωσικών επιδρομών
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.682 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης
Ουκρανία: Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία στο Κίεβο υπό το φόβο ρωσικών επιδρομών
«Ακριβό μου σπίτι»: Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα - Πόσος μισθός πάει για στέγαση
Eάν ληφθεί υπόψη το εισόδημα που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά, τότε θεωρείται η δεύτερη ακριβότερη χώρα στη στέγαση
«Ακριβό μου σπίτι»: Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα - Πόσος μισθός πάει για στέγαση