Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στον…. πάγο η αγορά της Θεσσαλονίκης με το νέο lockdown

Για δεκατέσσερις μέρες κλείνει το λιανεμπόριο – Προβληματισμός φορέων για το μέλλον των επιχειρήσεων και την αναμενόμενη άνοδο της ανεργίας

Ρεπορτάζ: Λεμονιά Βασβάνη, Μαρία Κουζούφη

 

Μουδιασμένη δέχτηκε η αγορά της πόλης μας την είδηση για το νέο τοπικό λοκντάουν με την κυκλοφορία των πολιτών να γίνεται από σήμερα μόνο με SMS θυμίζοντας κατά πολύ τα όσα ζήσαμε τον περασμένο Μάρτιο.

Εκπρόσωποι επιμελητηρίων και συλλόγων της Θεσσαλονίκης εξέφρασαν στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» τον προβληματισμό τους σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσεων που προβλέπεται αβέβαιο και ζοφερό, έκαναν λόγο για αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας και για επικείμενα λουκέτα σε καταστήματα.

 

Φιλιππίδης: «”Πάγωσε” η αγορά»

filippidis.jpg

«Πάγωσε» η αγορά της Θεσσαλονίκης από χθες το μεσημέρι, οπότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η πόλη μπαίνει από σήμερα το πρωί σε τοπικό λοκντάουν και το λιανεμπόριο θα «κατεβάσει ρολά» για 14 ημέρες.

«Δυστυχώς τα πράγματα κάθε μέρα χειροτερεύουν», τονίζει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε «καμία κίνηση» στην αγορά της Θεσσαλονίκης από την ώρα που έγινε η ανακοίνωση του λόκνταουν. Έτσι, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν «πρόλαβαν» να δώσουν την τονωτική ένεση που προσδοκούσαν οι επιχειρηματίες. «Χάθηκε η πρώτη μέρα των εκπτώσεων όπως χάθηκαν και όλες οι εκπτώσεις», σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης. 

Οι έμποροι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση το περασμένο Σάββατο, επισημαίνοντας ότι δεν προσφέρουν καμία απολύτως βοήθεια για την αγορά.

«Δεν υπάρχει βοήθεια στην αγορά από τις δυο Επιστρεπτέες Προκαταβολές, ούτε από την επαναφορά των 120 δόσεων. Αυτά είναι ασπιρίνες. Έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό», τονίζει. Για την αναστολή πληρωμής χρεών έως τα τέλη Απριλίου, διερωτάται πώς θα πληρωθούν. «Με ποια δουλεία; Με αυτήν που δεν υπάρχει; Έχουμε καμία ελάφρυνση;», λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι στο διάστημα μιας χρονιάς έχουμε 3 μήνες κλειστά μαγαζιά και εκτός από αυτό μέχρι στιγμής «γράφουν» άλλους 7 μήνες με 40-50% του περσινού τζίρου. «Πώς θα αναπληρωθεί αυτό;», διερωτάται επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα είναι «αν μη τι άλλο βιώσιμη προς όλους». «Προς το παρόν δεν είδα κάποιον να προσπαθεί να σώσει την αγορά», υποστηρίζει ο κ. Φιλιππίδης.

Αναφερόμενος στα λουκέτα στην αγορά σημειώνει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο και μέχρι το τέλος του χρόνου «θα έχουμε πάρα πολλά». «Και λουκέτα θα έχουμε και μεγάλη ανεργία και καλό είναι να το σκεφτούν αυτοί που έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι γιατί αλλιώς θα δυσκολέψουν και άλλο τα πράγματα», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΣΘ.

 

Βλαχογιάννης: «Να ανασχεθεί ένα κύμα επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης»

vlaxogiannis.jpg

 «Όταν υποτιμάται ο κίνδυνος μιας κακής έκβασης, είτε από ανεμελιά, είτε από υπερβολική αυτοπεποίθηση, είτε από πλήρη άγνοια, είτε από σκηνοθετημένη άγνοια, το αποτέλεσμα είναι πάντοτε κακό. Αυτό ισχύει τόσο για την περίπτωση της πανδημίας όσο και για την περίπτωση της οικονομίας. Αυτό που πρέπει να σκεφτεί κανείς για την επόμενη ημέρα, είναι πως θα ανασχεθεί ένα κύμα επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στη Π.Ε. Θεσσαλονίκης», επισημαίνει μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Α΄Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

Ο κ. Βλαχογιάννης επισημαίνει ότι η κατάσταση με το δεύτερο λοκντάουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικότερα σε όλη τη χώρα, θα επιδεινωθεί. Γιατί όπως σημειώνει η Θεσσαλονίκη δεν είναι ένα απλό κέντρο, αποτελεί ένα σημαντικότατο μητροπολιτικό κέντρο στη Β. Ελλάδα, «άρα η κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία της έχει αναμφίβολα επιπτώσεις και στις γύρω περιοχές και δεν μπορεί να απομονωθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κακή έκβαση, είναι ένα κύμα πτωχεύσεων και αυτό πρέπει να ανασχεθεί. Τουλάχιστον για 2 χρόνια πρέπει να υπάρχει μια δέσμευση ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο να οδηγηθούν οι επιχειρήσεις σε πτώχευση εξαιτίας αυτών των καταστάσεων που βιώνουν, όπως λέει.

Αυτό που αναμένει το επιχειρείν, σύμφωνα με τον κ. Βλαχογιάννη, είναι τουλάχιστον να επαναληφθούν τα μέτρα τα οποία ίσχυσαν κατά την περίοδο του πρώτο λοκντάουν, την άνοιξη, για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο. Ο ίδιος θεωρεί ότι το χρονικό διάστημα πρέπει να είναι τουλάχιστον ενός μηνός, ακόμη και αν το λοκντάουν κρατήσει μόνο δυο εβδομάδες.

 

Κυπριανίδης: «Φόβοι για αύξηση της ανεργίας στο 40%»

kyprianidis.jpg

Φόβους για αύξηση της ανεργίας στο 40% εκφράζει ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», σχετικά με το νέο λοκντάουν.

Η ανεργία στη Θεσσαλονίκη αυτήν την στιγμή υπολογίζεται ότι κυμαίνεται στο 34-35% αλλά στο κλείσιμο του λογιστικού έτους και με το νέο δεδομένο του νέου τοπικού λοκντάουν, το οποίο δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, όπως λέει, εκφράζεται η εκτίμηση ότι θα φτάσει στο 40%.

Πολλές επιχειρήσεις ουσιαστικά θα κλείσουν την επιχείρησή τους στις 31 Δεκεμβρίου, τελειώνοντας το λογιστικό τους έτος, οπότε τότε θα έχουμε την πραγματική εικόνα «του κακού που έχει γίνει στην πόλη μας», επισημαίνει ο κ. Κυπριανίδης.

Όπως αναφέρει, η επίπτωση του λοκτνάουν στην τοπική οικονομία άρα και στις θέσεις των εργαζομένων «είναι γνωστή, την είδαμε και την προηγούμενη φορά». «Τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα περιμένουμε και τώρα. Θα είναι τελειωτικό χτύπημα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτονόητα θα χαθούν και οι θέσεις εργασίας σε αυτές», όπως υποστηρίζει.

Κατά τον ίδιο, πρέπει να επιδοτηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας «και να μην προσπαθούμε να βρούμε τεχνάσματα με τίτλους όπως «100.000 νέες θέσεις εργασίας» και αυτήν την στιγμή να είμαστε σε μια κατάσταση που ίσως χαθούν τόσες από τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν ήδη».

Έχουμε αφήσει «ανοχύρωτη» την πόλη στην αντιμετώπιση του ιού και τώρα τρέχουμε να προλάβουμε το κακό που ήδη έχει ξεκινήσει και γίνεται, λέει ο πρόεδρος του ΕΚΘ, κάνοντας ειδική αναφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Δεν ενισχύθηκε ο στόλος για να μην υπάρχει αυτός ο μεγάλος συνωστισμός», όπως τονίζει.

 

Ζορπίδης: «Η ταφόπλακα στην αγορά της Θεσσαλονίκης το νέο lockdown»

zorpidis.jpg

«Το νέο lockdown θα είναι η ταφόπλακα στην αγορά της Θεσσαλονίκης» εκτιμά ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Ζορπίδης.

Σε δηλώσεις του στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» είπε ότι «οικονομικά η πόλη δεν θα αντέξει».

Και πρόσθεσε: «Σεβόμαστε όλα αυτά που λένε οι επιστήμονες.  Η προστασία της δημόσιας υγείας μπαίνει πριν και πάνω από οτιδήποτε άλλο. Αλλά η οικονομία πονάει. Πολύ φοβάμαι πως αυτό θα είναι το τέλος πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύντομα θα δούμε το ποσοστό ανεργίας να ανεβαίνει στο 30%».

Ερωτηθείς σχετικά με τη λήψη μέτρων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις σχολίασε πως «αν οι ενισχύσεις που δοθούν είναι ανάλογες με αυτές που δόθηκαν στο πρώτο κύμα κορωνοϊού δεν θα έχουμε διαφορετική εικόνα. Λείπει η ρευστότητα».

Πάντως μετά το πέρας της συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, που εξέτασε τα θέματα που προκύπτουν από την επιβολή του δεύτερου Lockdown στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ζορπίδης κάλεσε την Κυβέρνηση «να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης των επαγγελματιών, τώρα, πριν να είναι αργά» και «να προστατέψει το Λιανεμπόριο, από τη στιγμή που διατάζει την αναστολή λειτουργίας του».

«Δεν είναι δίκαιο και ηθικό να βάζουμε λουκέτο στα εμπορικά καταστήματα και την ίδια ώρα να αφήνουμε το εμπόριο πολλών προϊόντων (ρούχα, υποδήματα, εργαλεία, εξοπλισμός κλπ) αποκλειστικά στα σούπερ μάρκετ», σημείωσε.

 

Πετρόπουλος: «Αλλαγές προγραμμάτων στα φροντιστήρια»

 

«Μέχρι αυτή την στιγμή γνωρίζουμε ότι θα λειτουργούμε όπως και τα σχολεία. Δεν μας έχουν ενημερώσει για κάτι άλλο», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος του Συνδέσου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος κ. Νίκος Πετρόπουλος.

Ωστόσο στις 20.00 ανακοινώθηκε από την γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας πως από Τρίτη 3/11 θα είναι κλειστά «όλα τα λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, καθώς όπως ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία προ ολίγου, γίνεται υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση σε όλα τα λύκεια, καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».

Με βάση το παραπάνω και τα μαθήματα των φροντιστηρίων που απευθύνονται σε μαθητές λυκείου είναι πολύ πιθανό να γίνονται και αυτά με τηλεκπαίδευση.

Πάντως πρόβλημα είχε προκύψει και με το θέμα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Το πρόγραμμα των μαθημάτων πρέπει να αναπροσαρμοστεί.

«Σε αρκετά φροντιστήρια μαθήματα γίνονται και τα βράδια. Για παράδειγμα εγώ κάνω μάθημα από τις 3 το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ. Θα πρέπει λοιπόν μαθήματα να γίνονται μέχρι τις 20.30 ώστε μετά οι γονείς να παίρνουν τα παιδιά. Με τα νέα μέτρα θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και σίγουρα θα εφαρμοστεί και η τηλεκπαίδευση. Θα λειτουργήσουμε ανάλογα με τον τρόπο που είχε γίνει και στο προηγούμενο lockdown. Αυτό πάντα ίσως να διαφέρει για το κάθε φροντιστήριο», ανέφερε ο κ Πετρόπουλος.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στον Νίκο Ευαγγελάτο και το MEGA, «οι γονείς θα στέλνουν με SMS στο 13033 τον αριθμό που προορίζεται για βοήθεια σε κάποιον (4) ενώ το σχολείο θα δίνει μια βεβαίωση και στα παιδιά».

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ