Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Χαριστική βολή για καταστήματα – Φόβοι για οριστικά λουκέτα

Τι φόβους εκφράζουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και τι μέτρα ζητούν

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

«Παγωμένη» είναι η αγορά της Θεσσαλονίκης που περίμενε αυτό το 15ήμερο των φθινοπωρινών εκπτώσεων για να δουλέψει και να μπορέσουν οι έμποροι να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ωστόσο αντ΄ αυτού, βρέθηκε να κατεβάζει ρολά για 14 μέρες εξαιτίας του τοπικού lockdown που επιβλήθηκε. Οι έμποροι εκφράζουν ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, για το αν θα συνεχιστεί το κλείσιμο και πέραν των 14 ημερών και πόσοι θα μπορέσουν να αντέξουν τελικά και στο πλαίσιο αυτό ζητούν μέτρα στήριξης. Τα λουκέτα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά ήδη από τον Αύγουστο. Είναι ενδεικτικό ότι στην Τσιμισκή, στον πιο ακριβό και πολυσύχναστο δρόμο σε όλη τη Β. Ελλάδα υπάρχουν αυτήν την στιγμή περίπου 17 κλειστά μαγαζιά.

Ανησυχία επικρατεί και στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραδοσιακές αγορές του ιστορικού κέντρου της πόλης, στην Ερμού, το Καπάνι, τη Βασ. Ηρακλείου και την πλατεία Άθωνος. Εκεί έχει μείνει ανοιχτό περίπου το 40% των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το λιανεμπόριο τροφίμων και το υπόλοιπο 60% που αφορούσε ένδυση – υπόδηση κλπ έχει κλείσει λόγω των μέτρων. Ωστόσο ακόμα και οι επιχειρήσεις τροφίμων δεν αποκλείουν να κλείσουν από μόνες τους τις επόμενες ημέρες, αν δεν αυξηθεί η κίνηση. Χθες, πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, η κίνηση ήταν απογοητευτική σύμφωνα με τους καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι προσδοκούν μια ομαλοποίηση το επόμενο διάστημα.

ΕΣΘ: Να δοθούν χρήματα στους πληττόμενους

«Το lockdown ήταν κάτι μη αναμενόμενο και μη οργανωμένο από πλευράς πολιτείας και αν συνεχίσει θα είναι η καταστροφή όλων των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης», αναφέρει στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο κ. Κοσμάς Καλογιάννης, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και επανεκλεγείς στο ΔΣ κατά τις πρόσφατες εκλογές (σ.σ. το Δ.Σ. του ΕΣΘ αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα σήμερα).

Όπως σημειώνει «αυτό το 15ήμερο περιμέναμε να δουλέψουμε και να εισπράξουμε για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και προς τους συνεργάτες μας αλλά και προς το κράτος».

Ο εμπορικός κόσμος είχε κάνει από την πρώτη στιγμή, από τον περασμένο Απρίλιο, συγκεκριμένη πρόταση στην κυβέρνηση με στόχο την αποφυγή ντόμινο υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, η οποία όπως λέει ο κ. Καλογιάννης αγνοήθηκε.

Ειδικότερα, είχε προταθεί η δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα καταγραφούν όλες οι απώλειες – δαπάνες λόγω κορωνοϊού (ενοίκια, μισθοί, εισφορές, πάγια κλπ), για το χρονικό διάστημα από έναρξη έως τέλους lockdown (100%) και η δημιουργία 2ης πλατφόρμας από την ημέρα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων και έως 31/12/2020 (40% συμμετοχή του κράτους).

Το συγκεντρωτικό νούμερο προτεινόταν να το καλύπτει ένα ταμείο τύπου ΕΤΕΑΝ, με εγγύηση του δημοσίου και το οποίο οι επιχειρηματίες θα αποπλήρωναν σε 60 μηνιαίες δόσεις. Επίσης είχε προταθεί η δημιουργία 3ης και 4ης πλατφόρμας που θα αφορούσε υποχρεώσεις επιταγών και δανείων.

lockdown-proti-2.jpg

Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη θα βοηθούσε ώστε η επόμενη ημέρα να είναι μια κανονική ημέρα και ο κόσμος να μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει κανονικά και να μην υπάρχουν απολύσεις και άλλες συνέπειες.

«Αυτό το οποίο ζητάμε τώρα είναι αν μπορέσουν να δώσουν χρήματα και πάλι στα καταστήματα τα οποία πλήττονται, στα καταστήματα τα οποία είναι κλειστά. Δεν μιλάμε μόνο για καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και είδη δώρων, αλλά και για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως σημειώνει.

Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, επισημαίνει ότι το θέμα είναι ότι ενώ οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι γύρω στις 600.000 «Επιστρεπτέα αν κατάφεραν να πάρουν 50.000, δηλαδή ούτε το 10%». Η αγορά τελεί σε αναμονή για τα μέτρα στήριξης στους πληττόμενους.

Σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο, υπενθυμίζεται ότι ο ΕΣΘ έχει στα σκαριά μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που στόχο έχει να βοηθήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα e-shop να αποκτήσουν διαδικτυακή παρουσία. Αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε στάδιο δοκιμαστικής λειτουργίας. «Στόχος είναι να κάνουμε ένα ηλεκτρονικό πολυκατάστημα που να είναι μέσα όλοι και να μπορούν να λειτουργούν μέσω αυτού. Θα μπορεί να μπει οποιοσδήποτε έχει e-shop ή και κάποιος που δεν έχει αλλά θέλει να αποκτήσει, με πολύ λίγα χρήματα», τονίζει ο κ. Καλογιάννης.

Η εικόνα στις παραδοσιακές αγορές του κέντρου

Απογοητευτική ήταν χθες, πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων του lockdown στη Θεσσαλονίκη, η κίνηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα σε Ερμού, Καπάνι, Βασ. Ηρακλείου και πλατεία Άθωνος, στο σύμπλεγμα δηλαδή των αγορών που αποτελούν τις παραδοσιακές αγορές τροφίμων της πόλης. Ανοιχτά είναι μόνο τα καταστήματα τροφίμων, ωστόσο και αυτά δεν αποκλείεται να βάλουν προσωρινό λουκέτο από μόνα τους, αν συνεχιστεί η μειωμένη κίνηση.

«Δεν υπήρχε κίνηση, ούτε στους δρόμους, ούτε μέσα στην αγορά. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Νικολόπουλος. Εκτιμά ωστόσο ότι η χθεσινή εικόνα οφειλόταν στο ότι ήταν η πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων και ο κόσμος δεν είχε συνέλθει ακόμη από το αρχικό σοκ, ενώ δεν βοηθούσε και ο καιρός, τουλάχιστον το πρωί.

«Αν δούμε ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες θα κλείσουμε από μόνοι μας. Δεν έχουμε λόγο να μείνουμε ανοιχτά αν δεν έχει κόσμο η αγορά», συμπληρώνει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι τα προϊόντα που προμηθεύονται τα καταστήματα πρέπει να πωλούνται.

Εκφράζονται εξάλλου φόβοι για οριστικά λουκέτα το επόμενο διάστημα. «Χρεώνονται τα καταστήματα. Ακόμα και αυτοί που παίρνουν Επιστρεπτέες Προκαταβολές, είναι χρήματα που θα τα χρωστάνε», όπως λέει ο κ. Νικολόπουλος, σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις «είναι αδύνατον να συνέλθουν», καθώς μετά τους δυο μήνες που ήταν κλειστά τα περισσότερα μαγαζιά τον Μάρτιο, ήρθε το καλοκαίρι με μειωμένη τουριστική κίνηση. «Δεν είχαμε τον κόσμο που ερχόταν από τις γύρω χώρες και ερχόταν να ψωνίζει από εμάς», αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος ενώ επισημαίνει ότι λόγω του  μειωμένου τουρισμού δεν δούλεψε και η εστίαση, ένας κλάδος που επίσης προμηθεύεται κάποια πράγματα από τις παραδοσιακές αγορές. Και τώρα, με το που μπήκαμε στο Φθινόπωρο οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Πλήγμα για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις αποτελεί το προσωρινό λουκέτο 14 ημερών σε λιανεμπόριο και εστίαση. «Λειτουργούμε κολοβά. Λείπουν τα εμπορικά καταστήματα και η εστίαση γιατί όλα αυτά είναι «πακέτο». Θα έρθει κάποιος στο κέντρο να αγοράσει ρούχα ή παπούτσια και θα αγοράσει και τρόφιμα. Πλήγμα αποτελεί και το λουκέτο στην εστίαση, σε ταβέρνες, ουζερί κλπ που λειτουργούν στην συγκεκριμένη περιοχή.

lockdown-proti-10.jpg

«Να βελτιωθεί η κατάσταση στα ΜΜΜ»

«Και με την εστίαση που έκλεισε -οι περισσότεροι ήταν πελάτες μας- και με το lockdown είναι τραγική η κατάσταση, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει μια κάποια κίνηση για να συντηρηθούν και να μην κλείσουν τα μαγαζιά», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Νικολόπουλος, που εκτιμά ότι το sms για την μετακίνηση δυσκολεύει την κατάσταση καθώς πολύς κόσμος που επισκέπτεται τις συγκεκριμένες αγορές είναι μεγαλύτερης ηλικίας και δεν έχει τόσο μεγάλη εξοικείωση με την αποστολή sms ενώ πολλοί φοβούνται να απομακρυνθούν από τη γειτονιά τους νομίζοντας ότι απαγορεύεται. Όλα αυτά δρουν αρνητικά, όπως λέει.

«Από την στιγμή που είναι υποχρεωτική η μάσκα για όλους και υπάρχουν οδηγίες να μην υπάρχει συγχρωτισμός, το sms δημιουργεί δυσκολία και φόβο στη μετακίνηση. Είναι πρόβλημα για την αγορά», σημειώνει.

Επίσης, οι επαγγελματίες της περιοχής ζητούν βελτίωση της κατάστασης στα Μέσα Μαζικής μεταφοράς, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και να μη φοβάται ο κόσμος να μπει στα αστικά. «Να γίνουν πιο συχνά τα δρομολόγια και να υπάρχει ενημέρωση ώστε ο κόσμος να μπορεί να κατέβει στην αγορά του κέντρου», υπογραμμίζει ο κ. Νικολόπουλος.

ΒΕΘ: Να πάρει ειδικά μέτρα για τους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση

Για χαριστική βολή στα θεμέλια του μικρομεσαίου επιχειρείν της Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης αναφερόμενος στο νέο lockdown, που έχει επιβληθεί στην πόλη λόγω της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.

«Δυστυχώς συνέβη αυτό που όλοι απευχόμασταν. Η ανέμελη και αδιάφορη για το κοινωνικό σύνολο, συμπεριφορά κάποιων, μας αναγκάζει να ζούμε εκ νέου ημέρες Μαρτίου. Αναμφισβήτητα η ανθρώπινη ζωή προέχει, θα πρέπει να πειθαρχήσουμε όλοι στη νέα κατάσταση, ωστόσο το επιχειρείν της πόλης, την ώρα που έδειχνε να συνέρχεται έστω και με αργούς ρυθμούς από το πρώτο lockdown, τώρα δέχεται ένα ακόμη «χαστούκι», που πολύ φοβάμαι πως για κάποιους δεν αποκλείεται να είναι το τέλος για τις επιχειρήσεις τους» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ υπογραμμίζοντας πως η επιχειρηματικότητα έχει ανάγκη από ουσιαστικά και γενναία μέτρα και όχι από μέτρα - ασπιρίνες.

«Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με το αδιέξοδο που δημιουργούν τα συσσωρευμένα έξοδα και οι υποχρεώσεις. Ζητούμε από την κυβέρνηση να πάρει ειδικά μέτρα για τους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης πριν να είναι πολύ αργά. Στη δική μας περίπτωση, δεν μπορεί να ισχύσει το «βλέποντας και κάνοντας», χρειάζονται λύσεις πριν το δεύτερο lockdown, μετατρέψει τη γκρίζα πραγματικότητα στην οποία ζούμε από σήμερα, σε μια «μαύρη τρύπα» στο χάρτη της Ελλάδας» καταλήγει ο κ. Καπνοπώλης.

«Παλεύουν μόνες στα… κύματα του covid οι γυναίκες επιχειρηματίες»

Πολλαπλά πλήγματα στην εποχή του κορωνοϊού έχει δεχτεί και η γυναικεία επιχειρηματικότητα σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ).

«Οι γυναίκες επιχειρηματίες ‘’παλεύουν’’ μόνες τους μέσα στα… κύματα του κορωνοϊού και δίνουν μάχη για να επιβιώσουν. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδιο δράσης υποστήριξης των επιχειρήσεων, όμως, δυστυχώς, για ακόμη μία φορά από τον σχεδιασμό απουσιάζει η λήψη εξειδικευμένων μέτρων για τη στήριξη των γυναικών, αγνοώντας προφανώς πως η διάσταση των αναγκών των δύο φύλων στη χώρα μας είναι υπαρκτή», αναφέρει η Πρόεδρος του ΣΕΓΕ, Λίνα Τσαλταμπάση.

«Δεν βλέπουμε καμία μέριμνα να στηριχθούν οι γυναίκες ώστε να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους. Δεν υπάρχει κανένα μέτρο γι΄ αυτές που θα τις βοηθήσει να ενταχθούν ή να παραμείνουν στο επιχειρείν. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που θα προκύψουν από ένα ενδεχόμενο λουκέτο στα σχολεία. Δεν υπάρχει στήριξη για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων της καθημερινότητας που είναι ικανά βάλουν οριστικά ταφόπλακα στο γυναικείο επιχειρείν», τονίζει η Λ. Τσαλταμπάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Αλλαγή «πλεύσης» από το δήμο για το ξύλινο ντεκ στην Λ. Νίκης
Για εξοικονόμηση πόρων και επιτάχυνση της διαδικασίας, κάνει λόγο η διοίκηση Αγγελούδη – Σε συνεννόηση με την Περιφέρεια για ένταξη του έργου στο νέο...
Θεσσαλονίκη: Αλλαγή «πλεύσης» από το δήμο για το ξύλινο ντεκ στην Λ. Νίκης
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους