Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αβέβαιο το μέλλον για τα γυμναστήρια

Αντιμέτωποι με μεγάλα έξοδα και μειωμένη πελατεία οι ιδιοκτήτες λόγω της πανδημίας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ακόμη και λουκέτων είναι αρκετοί ιδιοκτήτες γυμναστηρίων που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους κλειστές για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια χρονιά, ενώ μειωμένη ήταν η πελατεία κατά τους θερινούς κυρίως μήνες επαναλειτουργίας.

«Είμαστε απογοητευμένοι. Τα γυμναστήρια είναι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο κατά τους προηγούμενους μήνες. Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια δούλεψαν έστω και λίγο το καλοκαίρι. Εμείς ανοίξαμε στις 15 Ιούνη, ενώ είχε προηγηθεί η αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων λόγω του πρώτου lockdown. Η επαναλειτουργία το καλοκαίρι δεν έφερε κόσμο. Οι περισσότεροι κατά τους θερινούς μήνες προτιμούν να πάνε στην παραλία. Άτομα μας άνω των 55 ετών που είχαν κιόλας συνδρομή πληρωμένη, δεν επέστρεψαν ποτέ μετά τις 15/6 για να κάνουν γυμναστική. Υπολογίζουμε πως μετά την καραντίνα σταμάτησε την γυμναστική το 60-70% των πελατών μας. Την ίδια ώρα νέα συμβόλαια έκαναν μόνο νέοι για μικρά χρονικά διαστήματα πχ για ένα μήνα ή ακόμη και μισό μήνα. Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι το δεύτερο lockdown ο τζίρος μας μειώθηκε στο 30-40%. Περιμέναμε τον Νοέμβρη που είναι πάντα καλός μήνας για τα γυμναστήρια, και μας έκλεισαν από τις 30/10 στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Φακής.

Συμπλήρωσε πως ο κλάδος δεν μπορεί να σωθεί μόνο με την επιστρεπτέα προκαταβολή ούτε και με το μειωμένο ενοίκιο. «Πληρώνουμε πολύ ακριβά ενοίκια. Σκεφτείτε πως ένα γυμναστήριο με 500τμ πληρώνει ενοίκιο 3000 ευρώ. Πού θα βρει χρήματα για να δώσει έστω και στο 60%; Δεν υπάρχει βιώσιμη λύση πάνω σε αυτό το θέμα και εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμείνουμε κλειστοί για αρκετοί καιρό», σχολίασε.

Ζητούν πρόσθετα μέτρα

Εξάλλου ανέφερε πως αυτό που ζητούν είναι μια πιο προσεγμένη αντιμετώπιση. «Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων έστειλε υπόμνημα στον πρωθυπουργό ζητώντας του να αντιληφθεί την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και να δοθούν επιδοτήσεις. Πρέπει η πραγματικότητα να φτάσει στα αυτιά του κράτους», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν περί τα 150 αδειοδοτημένα γυμναστήρια που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους. «Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που δεν είναι δηλωμένοι, που έχουν παράνομα στούντιο και κάνουν personal σε σπίτια. Αυτό είναι ένα “αγκάθι” στον χώρο μας. Αν πέσει στην αντίληψή μας κάποιο περιστατικό όπου άνοιξε γυμναστήριο παραβαίνοντας τα όσα ορίζει ο νόμος, τότε ενημερώνουμε την αστυνομία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΚΜ ώστε να επέμβουν», δήλωσε ο κ. Φακής.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη
Η ελληνική οπτική απέναντι στις Ευρωεκλογές σχεδόν έχει εξοστρακίσει τη λέξη Ευρώπη από τις προγραμματικές διακηρύξεις
Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη