Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κ. Μακεδονία: Μέτωπο 20 φορέων για την αποτροπή καύσεων γεωργικών υπολειμμάτων

Mε πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - Aυστηρές διοικητικές, αλλά και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες

Κοινό μέτωπο για την αποτροπή των καύσεων γεωργικών υπολειμμάτων στους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας και της Πιερίας, συστήνουν 20 φορείς, με πρωτοβουλία  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε γι΄αυτό το σκοπό, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, εξήγησε τις αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον,  την ποιότητα της ατμόσφαιρας και τη δημόσια υγεία, από την ξεπερασμένη πρακτική καύσης των υπολειμμάτων της ορυζοκαλλιέργειας, ενώ επισήμανε τη ρητή απαγόρευση τους από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων αυστηρές διοικητικές, αλλά  και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

«Την τελευταία πενταετία, η συνεργασία μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και των εμπλεκόμενων φορέων, για την αποτροπή των παράνομων καύσεων απέδωσε αξιόλογα αποτελέσματα. Κατά τη φετινή περίοδο, ωστόσο, εντοπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα μεμονωμένα φαινόμενα παραβίασης της νομοθεσίας σε περιοχές όπου γίνεται εντατική καλλιέργεια ρυζιού, με παράνομες καύσεις, ακόμη και σε ελάχιστη απόσταση από οικισμούς. Στόχος μας είναι  να προλάβουμε και να αποτρέψουμε έγκαιρα τυχόν κλιμάκωση του φαινομένου  και ταυτόχρονα  να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε   τον αγροτικό κόσμο. Για να το επιτύχουμε όμως  απαιτείται συνεργασία  και  ο κάθε συναρμόδιος φορέας ν’  αναλάβει τις ευθύνες του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του», τόνισε  ο κ. Γιουτίκας απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, των  ΤΟΕΒ,  των Αγροτικών Συνεταιρισμών, του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών  του Θερμαϊκού Κόλπου,  του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

Μετά από ουσιαστική διαλογική συζήτηση, οι συμμετέχοντες  εξέφρασαν την ισχυρή βούληση τους για την αποτροπή των παράνομων καύσεων, αποδεχόμενοι τα  πέντε σημεία κοινής συμφωνίας που τους πρότεινε ο κ. Γιουτίκας. Συγκεκριμένα συμφώνησαν στα εξής:

α) Την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας , ώστε να μην επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα και να προστατευθεί το οικοσύστημα  από επιπλέον ρύπανση.

β) Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στους απαραίτητους ελέγχους και εάν τυχόν υπάρξουν κι άλλα περιστατικά παραβατικότητας, να επιβάλλουν τις κυρώσεις και τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σε όσους παρανομούν.

γ) Καλούμε σε συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους φορείς , ώστε να αποτραπούν και  κατά τη φετινή περίοδο οι παράνομες καύσεις υπολειμμάτων από τις γεωργικές καλλιέργειες.

.δ)  Συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να  γίνει καμία  απολύτως καύση έως το  τέλος Ιανουαρίου  του 2021.

ε)  Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βρίσκεται σε  πλήρη εγρήγορση  για το επίμαχο διάστημα, καθώς έχουν διαπιστωθεί  παράνομες καύσεις ακόμη και σε  πολύ μικρή  απόσταση από οικισμούς. Παράλληλα, θα είναι  σε συνεχή διαβούλευση με τα Τοπικά  Συμβούλια κάθε περιοχής, προκειμένου για την αποτροπή, αλλά και  για την έγκαιρη αντιμετώπιση  τυχόν παράνομων κινήσεων και  ενεργειών.

 Εξάλλου,  οι εκπρόσωποι  των Αγροτικών Συνεταιρισμών που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, δεσμεύτηκαν ότι θα ενημερώσουν μέσω sms τα μέλη τους  για τις απαγορεύσεις και τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία, ενώ συμφωνήθηκε να ενταθούν το επόμενο διάστημα οι περιπολίες ανδρών της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις περιοχές  των ορυζώνων.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σ. Μαυρίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σ. Μπάτος,  η ειδικός συνεργάτης -   εκπρόσωπος  του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Ν. Καρατζούλια, οι δήμαρχοι, Δέλτα,  Γ. Ιωαννίδης, Πύδνας – Κολινδρού, Αν. Μανώλας οι αντιδήμαρχοι αγροτικής οικονομιας Δέλτα Φ. Αλμπάνης και Χαλκηδόνας, Ι. Μπατζαρακίδης, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων, η διευθύντρια του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελ. Σεραφειμίδου, ο πύραρχος της Π.Υ. Θεσσαλονίκης Ι. Στεργιούλας  και ο αντιπύραρχος Ι. Μπαγώτης,  η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών  του Θερμαϊκού Κόλπου Α.  Παναγιώτου,  εκπρόσωποι του Τμήματος Ασφάλειας και του Α.Τ.  Χαλκηδόνας, του Α.Τ, Δέλτα, καθώς και  εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών και των ΤΟΕΒ Θεσσαλονίκης  και Ημαθίας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ