Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Το «μοντέλο – Μαδρίτης» που μπορεί να εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη

nea-paralia-thessaloniki

Σχέδιο να «χωριστεί» η πόλη σε 3 - 4 τμήματα για να έρχονται μέτρα ανάλογα με τις επιδημιολογικές ανάγκες

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Τ.Θ.

Η Θεσσαλονίκη έχει επιστρατεύσει τα καλύτερα μυαλά της για να «οχυρωθεί» ενάντια στον κορωνοϊό, στην πιο κρίσιμη καμπή της μάχης ενάντια στην πανδημία και ενώ το σύστημα υγείας δέχεται τρομερή πίεση. Μάλιστα, οι ειδικοί λοξοκοιτούν και προς παραδείγματα προς μίμηση από το εξωτερικό, δηλαδή πόλεις που έχουν ειδικές στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν το εκθετικό δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Το «μοντέλο» της Μαδρίτης φαίνεται να αποτελεί μία σοβαρή επιλογή για την επόμενη ημέρα στη Θεσσαλονίκη, όταν δηλαδή θα έχει αντιμετωπιστεί αυτή η κρίσιμη φάση της μάχης με τον ιό. Πώς θα γίνει όμως αυτό; Όπως εξηγεί στο TyposThes ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου: «Το επόμενο μας βήμα για να έχουμε καλύτερη επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης, είναι να χωριστεί η πόλη σε 3-4 τμήματα, όπου και ελέγχονται εκεί τα λύματα του κάθε τμήματος για να ξέρουμε πως κινείται ο ιός σε κάθε περιοχή».

«Σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, θα μπορέσουμε να δούμε ποια είναι τα καλύτερα σημεία για να χωριστεί η πόλη και να συλλέγουμε τα δείγματα των λυμάτων, για να τα αναλύουμε. Η εκτίμηση μας είναι, σύμφωνα με το μοντέλο της Μαδρίτης, ότι έτσι θα μπορούμε να ξέρουμε τις προβληματικές περιοχές της Θεσσαλονίκης και έτσι τα μέτρα προστασίας να κατευθύνονται καλύτερα προς τα εκεί», συμπληρώνει. Με τον τρόπο αυτό, λοιπόν, η Θεσσαλονίκη θα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα για κάθε περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Πού θα «χωριστεί» η Θεσσαλονίκη

«Η αρχική ιδέα, χωρίς να έχει καταλήξει ακόμη η έρευνα στις τελικές θέσεις, είναι να στηθούν τα κατάλληλα μηχανήματα για τη συλλογή των λυμάτων σε κομβικά σημεία στην Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Θεσσαλονίκη. Ένα από τα σημεία που εξετάζουμε είναι το αντλιοστάσιο αποχέτευσης της Νέας Παραλίας, στο ύψος της Π. Συνδίκα, για να συγκεντρώνουμε τα δείγματα από τα λύματα της ευρύτερης περιοχής», δήλωσε στο TyposThes ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ και καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, κ. Άγις Παπαδόπουλος.

«Με πρόχειρες εκτιμήσεις, στις αρχές του νέου έτους θα είμαστε έτοιμοι με την έρευνα μας και θα περιμένουμε τους πόρους και τον εξοπλισμό για να την εφαρμόσουμε μέσα στο 2021. Προσπαθούμε από την πλευρά μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε την πόλη να θωρακιστεί ενάντια στην πανδημία».

Το μοντέλο της Μαδρίτης

Το μοντέλο της Μαδρίτης έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον καθώς η ισπανική πόλη καταφέρνει να μειώσει δραστικά τα κρούσματα κορωνοϊού, μετά από ένα μεγάλο διάστημα όπου βρισκόταν υπό πίεση. Ειδικότερα, οι τοπικές αρχές στη Μαδρίτη εφαρμόζουν ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό που ισχύει στην υπόλοιπη Ισπανία, έχοντας χωρίσει την πόλη σε δεκάδες τμήματα. Μόλις αυξάνονται τα κρούσματα σε μία συνοικία δεν εφαρμόζουν lockdown σε ολόκληρη την πόλη, αλλά μονάχα στη συγκεκριμένη περιοχή που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Εφαρμόζοντας το συγκεκριμένο σχέδιο η Μαδρίτη έχει καταφέρει να ρίξει τα κρούσματα σε 152 ανά 100.000 κατοίκους από τα 813 που κατέγραφε στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθιστώντας την ισπανική πρωτεύουσα ανάμεσα στις περιοχές της χώρας με την καλύτερη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία από τα νοσοκομεία, καθώς ενώ στις αρχές Οκτωβρίου οι εισαγωγές των ασθενών ήταν 2.500 ημερησίως την περασμένη Πέμπτη ήταν μόλις 238, με 316 άτομα παράλληλα να λαμβάνουν εξιτήριο.  

Αξίζει να σημειωθεί, πως τα «τοπικά» lockdown ήδη έχουν προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, ενώ το δικό τους ρόλο έχουν παίξει και τα τεστ στους πολίτες ώστε να εντοπίζονται τα κρούσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ