Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης κατά του covid-19

Με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης και την συνεργασία 20 ψυχολόγων - Τι δήλωσε στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου

Β.Λ.

 

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης έθεσε από χθες σε λειτουργία ο Δήμος Θεσσαλονίκης, διευρύνοντας τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες εν τω μέσω της υγειονομικής κρίσης.

«Αντιλαμβανόμενοι τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνουν η πανδημική κρίση αλλά και τα αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, ενεργοποιούμε εκ νέου τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, την οποία είχαμε θέσει σε λειτουργία και την περασμένη άνοιξη», ανέφερε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού Πέτρος Λεκάκης, τονίζοντας ότι η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης θα λειτουργήσει σε συνεργασία με είκοσι ψυχολόγους, οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εθελοντική βάση.

Η ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων Νέλη Βυζαντιάδου που συμμετέχει εθελοντικά στη δράση του δήμου δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Πρόκειται για μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης που απευθύνεται σε οποιονδήποτε αντιμετωπίζει δυσκολίες ή χρειάζεται να μιλήσει με έναν ειδικό για κάτι που τον απασχολεί λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στις μέρες μας. Η γραμμή αυτή λειτουργεί καθημερινώς από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 08.00 ως τις 20.00 με 20 εθελοντές ψυχολόγους, που είναι έτοιμοι και κυρίως διαθέσιμοι να ακούσουν και να συζητήσουν διασφαλίζοντας στους πολίτες που θα επικοινωνήσουν μαζί τους την ανωνυμία τους. Πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκεται η κυρία Αλεξάνδρα Γωγούση, πρόεδρος του συλλόγου ΜΑΖΙ - Με αλληλεγγύη ζούμε ισότιμα, γνωστή για το πλούσιο έργο της στον τομέα του εθελοντισμού».

byzadiadou.jpg

Πώς αποφάσισε η ίδια να είναι μία από τους 20 εθελοντές ψυχολόγους; «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να μετατρέψουμε τη δυσκολία σε ευκαιρία», τόνισε η κυρία Βυζαντιάδου. «Το να βοηθήσουμε και να προσφέρουμε αυτό που έχουμε είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να φανούμε ωφέλιμοι σε κάποιους που μας χρειάζονται. Πιστεύω στην αξία της επικοινωνίας και του μοιράσματος οπότε ως ψυχοθεραπεύτρια συμβάλλω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου σε μια προσπάθεια που ελπίζω να αγκαλιαστεί και να καλωσοριστεί με αγάπη».

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως στην περίοδο της πρώτης καραντίνας η κυρία Βυζαντιάδου μέσω του «Ανοιχτού Σχολείου Ψυχικής Υγείας», ενός επιστημονικού επιμορφωτικού προγράμματος στο οποίο είναι υπεύθυνη, και που διοργανώθηκε με φορέα τον ιερό ναό Παναγούδας και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθημερινά παρείχε τη δυνατότητα μέσω ιντερνετικών ραντεβού σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν προβληματισμούς και σκέψεις γύρω από αυτό που ζούσαν λόγω Covid-19.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν συνάνθρωποί μας που είναι ψυχικά αδύναμοι η ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων σχολίασε: «Είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί μία επιδείνωση των ψυχικών ή/και ψυχοσωματικών συμπτωμάτων σε ανθρώπους που παρουσίαζαν προ καραντίνας μια ψυχική ευθραυστότητα. Αν βρίσκονταν ήδη σε θεραπεία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι επιβεβλημένο να συνεχίσουν τις συνεδρίες τους. Αν όχι ίσως να πρέπει να απευθυνθούν σε έναν ειδικό για να ανακτήσουν τη λειτουργικότητα και τη διάθεσή τους. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι μια πανδημία πυροδοτεί σε όλους μας το άγχος θανάτου, κάτι που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Σε έναν άνθρωπο με αρνητικό τρόπο σκέψης το άγχος αυτό βιώνεται πολύ εντονότερα και εύκολα οδηγεί σε καταστροφολογία και απαισιοδοξία».

psyhologiki.jpg

Όσο για το τι πρέπει να προσέχουν τώρα που βρίσκονται περισσότερες ώρες στο σπίτι, σημείωσε τα εξής: «Να αποφεύγουν την υπερπληροφόρηση που οδηγεί σε ακραίες σκέψεις, να υιοθετήσουν έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής με καλή διατροφή, αρκετές ώρες ύπνου και σωματική άσκηση ακόμα και μέσα στο σπίτι και φυσικά να επικοινωνούν με δικούς τους ανθρώπους σε περίπτωση που μένουν μόνοι».

Στο τέλος της κουβέντας μας η κυρία Βυζαντιάδου ευχήθηκε «να αντέξουμε από κάθε άποψη. Να αντέξουμε τώρα για να ζήσουμε μετά, να αντέξουμε τώρα για να το αφήσουμε πίσω με τις λιγότερες απώλειες τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά».

Τηλέφωνα Ψυχολογικής Υποστήριξης: 2313 317.641, 2313 317.642. Ώρες 8.00π.μ. – 8.00μ.μ.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ