Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Έρχεται το υπέρ – «όπλο» για «καθαρά» νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη

Η εφεύρεση που αναμένει την κατοχύρωση της πατέντας, έρχεται να μειώσει την διασπορά του ιού και να σώσει ζωές

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας, με μάσκα ατομικής προστασίας συνδυαζόμενη με μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα (ΜΑΠ), που βοηθά περισσότερο σε σχέση με τα μέσα προστασίας που ήδη διαθέτουμε στη μάχη κατά του κορωνοϊού, αποστειρώνοντας τον αέρα που εισπνέουμε και εκπνέουμε έφτιαξαν ερευνητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πώς λειτουργεί; Η αναπνευστική συσκευή με πλήρη κάλυψη προσώπου, με το όνομα «VITER1 GR», από το «Virus Terminator Greece» μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2, σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED, οι οποίοι παράγουν αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, εκπεμπόμενη στον εισπνεόμενο αέρα, ενώ με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα με απόλυτη ασφάλεια στον χρήστη.

«Χρησιμοποιήσαμε τεχνολογία που ήδη γνωρίζαμε όμως σε άλλη διάταξη. Για παράδειγμα σκεφτείτε πως ο τροχός ήταν κάτι που το χρησιμοποιούσαν οι αγγειοπλάστες πολύ πριν σκεφτεί κανείς να τον γυρίσει κάθετα. Στην περίπτωσή μας, βασιστήκαμε σε μία εγκεκριμένη και βραβευμένη με Νόμπελ Ιατρικής τεχνολογία, την UV-C ακτινοβολία, την οποία χρησιμοποιήσαμε με ιδιαίτερο και απόλυτα ασφαλή τρόπο.

Η συσκευή είναι αποτελεσματική και ο χρήστης θα ξέρει πως ο αέρας που εισπνέει και εκπνέει είναι αποστειρωμένος. Άρα αν είναι νοσηλευτής δεν θα φοβάται να μπει σε μολυσμένους χώρους, αν είναι ασθενής και πρέπει να μείνει σπίτι θα μπορεί να πάει στο σαλόνι του σπιτιού του να δει τα άλλα μέλη της οικογένειας, αντί να είναι απομονωμένος σε ένα δωμάτιο», ανέφερε στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" ο καθηγητής Ορθοπαιδικής Παναγιώτης Γκιβίσης, επικεφαλής από το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ που συνεργάστηκε για αυτή την εφεύρεση με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Αντωνόπουλο, ο οποίος έχει ως ερευνητικό αντικείμενο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Ο κ. Γκιβίσης εστίασε στη σημασία της προστασίας του υγειονομικού προσωπικού. «Εργάζομαι στο νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου”, ως Διευθυντής της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΑΠΘ. Αυτή την στιγμή στη Θεσσαλονίκη έχουμε 500 υγειονομικούς που νοσούν. Στο Παπανικολάου υπάρχουν ορθοπαιδικοί, οφθαλμίατροι, χειρουργοί, που κάνουν εφημερίες σε ασθενείς με κορωνοϊό», σημείωσε. Ο ίδιος αναζήτησε μία «επιθετική» απάντηση σε ένα ύπουλο χαρακτηριστικό της πανδημίας, την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ασυμπτωματικών φορέων, που συνεπάγεται τη βουβή επιμόλυνση πολλών μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αποδυνάμωση των νοσοκομείων στην πιο κρίσιμη στιγμή της υγειονομικής μάχης.

 «Η απάντηση ήταν μία μάσκα, που θα αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα, έτσι ώστε πιθανοί ασυμπτωματικοί χρήστες της να μην επηρεάζουν συναδέλφους τους, οι οποίοι χρησιμοποιούν συμβατικά μέτρα προστασίας, και να μην αυξάνεται το ιϊκό φορτίο στα νοσοκομεία», είπε ο κ. Γκιβίσης.

 

Εν αναμονή της κατοχύρωσης πατέντας

maska_korwnoios.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εφεύρεση έχουν ήδη ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, ο ΕΟΔΥ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ έχει λάβει αριθμό αξιολόγησης για την κατοχύρωση πατέντας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και από τον Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ.

Σε δικό του σχόλιο στο ΑΠΕ -ΜΠΕ για την εφεύρεση ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, είπε πως «συνιστά παγκόσμια συνεισφορά του ΑΠΘ στο ερευνητικό κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας και γι' αυτό άμεση ήταν η ενημέρωση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών».

«Σε διαφορετικές συνθήκες η κατοχύρωση της πατέντας μπορεί να χρειάζονταν και χρόνια, όμως ευελπιστούμε πως τώρα λόγω της πανδημίας η διαδικασία θα επισπευσθεί και σε 1-2 μήνες θα έχουμε την κατοχύρωση της πατέντας», σημείωσε στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" ο κ. Γκιβίσης.

Η δόξα ανήκει στο ΑΠΘ!

Παράλληλα ανέφερε: «Η δόξα ανήκει στο ΑΠΘ. Ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το σχέδιο λίγο πριν έρθει το καλοκαίρι. Χρησιμοποιήσαμε τεχνογνωσία του ΑΠΘ για να φτιάξουμε κάτι πρωτότυπο». Εξήγησε πως επέλεξαν την ιδιωτική χρηματοδότηση «γιατί διαφορετικά θα απαιτούνταν πολύ περισσότερος χρόνος που τώρα είναι πολύτιμος.

Ο ιδιωτικός τομέας και συγκεκριμένα η εταιρεία BYTOX A.E. έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του προγράμματος και έχει αναλάβει την παραγωγή της συσκευής. Ουσιαστικά αποφάσισε να ρισκάρει τα χρήματά της, και το γεγονός πως δουλεύει η εφεύρεση, μάς έκανε όλους κερδισμένους».

Όπως ανέφερε ο καθηγητής η BYTOX A.E. βρίσκεται σε συμφωνία με την εταιρεία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού G.Samaras, Medical Gas Solutions, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και εξαγωγική δραστηριότητα σε 89 χώρες, για τη βιομηχανική παραγωγή της συσκευής.

Όσο για την τελική τιμή; Θα διαμορφωθεί από την στιγμή που μπει σε βιομηχανική παραγωγή.

Πού θα διατεθεί

Αξίζει να σημειωθεί πως η συσκευή στόχο έχει να διατεθεί στο υγειονομικό προσωπικό. Θα γίνουν προσπάθειες να εξυπηρετηθούν αρχικά άτομα που εργάζονται στην πρώτη γραμμή πχ προσωπικό ΕΚΑΒ, σώματα ασφαλείας, και όσοι εργάζονται σε ευαίσθητες δομές (προσφύγων κλπ).

«Πώς λειτουργεί η αναπνευστική συσκευή»

Η συσκευή αποτελείται από μια ολοπρόσωπη μάσκα (τύπου snorkeling), με φιλικό προς το δέρμα υλικό ιατρικής σιλικόνης. Η ποιότητα και καθαρότητα του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα ελέγχεται από κύκλωμα φιλτραρίσματος ενεργού άνθρακα και αποστείρωσης μέσω κατάλληλης υπεριώδους ακτινοβολίας. Επίσης ρυθμίζεται η ποσότητα του εισπνεόμενου αέρα μέσω ελέγχου της ταχύτητας ροής. Η αποστείρωση είναι διπλή μέσω ανεξαρτήτων οδεύσεων, τόσο για τον εισπνεόμενο αέρα, όσο και για τον εκπνεόμενο.

Το συγκεκριμένο μήκος κύματος που χρησιμοποιείται στη συσκευή, διατηρώντας την μικροβιοκτόνο δράση του, μετατρέπει το όποιο όζον υπάρξει σε οξυγόνο, καθιστώντας τη χρήση της συσκευής απολύτως ασφαλή.

Συγκεκριμένα, ο εισπνεόμενος αέρας πριν εισέλθει εσωτερικά στη μάσκα, φιλτράρεται με ειδικό αντικαθιστούμενο φίλτρο ενεργού άνθρακα και μετέπειτα εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία μέσω του προσαρτημένου συστήματος σκοτώνοντας τα ανεπιθύμητα μικρόβια, ιούς και άλλα παθογόνα για τα οποία η υπεριώδης ακτινοβολία είναι θανατηφόρα. Επιπλέον κατά την έξοδο του από τη συσκευή και λίγο πριν την είσοδο του στην μάσκα, διέρχεται από ειδικό φίλτρο για παρακράτηση των υπολειμμάτων των νεκρών μικροβίων και ιών. Με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνεται και ο εκπνεόμενος αέρας, ο οποίος με διαφορετική πορεία φτάνει στην ολοκληρωμένη αυτόνομη μονάδα επεξεργασίας εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα. Εκτός από τα νοσοκομεία προορίζεται για χρήση σε χώρους τύπου «ISO Cleanroom», καθώς και όπου υπάρχει ανάγκη προστασίας από μολυσματικούς παράγοντες.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ