Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για την μεταστέγαση της Υπηρεσίας Ασύλου

Επιστολή Ε.Σ.Θ. σε Μηταράκη, ενώ για την αντίθεση των κατοίκων ενημερώθηκε και ο Ζέρβας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης για τη μεταστέγαση της Υπηρεσίας Ασύλου στην οδό Μοναστηρίου 85, κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Μετά την αντίθεση των κατοίκων τόσο της οικοδομής όσο και της γειτονιάς, και την σχετική ενημέρωση για το θέμα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα από τον τοπικό σύμβουλο της Β’ Δημοτικής Κοινότητας κ. Μπάμπη Γερολάκο, υπήρξε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ. Μηταράκη από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκη.

Στην επιστολή του ο ΕΣΘ αναφέρει πως μετά από καταγγελίες μελών του ενημερώθηκε για την «υπ’αριθ.πρωτ. 15313 / 23.7.2020 απόφαση με θέμα: “Μίσθωση ακινήτου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Υπηρεσίας Ασύλου στη Θεσσαλονίκη”».

Μεταφέρει «την έντονη διαμαρτυρία του εμπορικού κόσμου και των κατοίκων της περιοχής» για το σημείο που επελέγη να στεγαστεί η Υπηρεσία Ασύλου στην πόλη μας.

Ο ΕΣΘ αναφέρει πως «αγνοεί η κυβέρνηση τον εμπορικό κόσμο και τους κατοίκους μιας περιοχής, δημιουργώντας εντός του αστικού ιστού μια υπηρεσία που μπορεί να φέρει στην περιοχή πολλαπλά προβλήματα όπως ανασφάλεια, αναστάτωση και κυρίως καταστροφή της εμπορικής δραστηριότητας της περιοχής.

Και το εύλογο ερώτημα είναι, γιατί το γραφείο ασύλου πρέπει να βρίσκεται εντός του κοινωνικού ιστού της πόλης μας; Δεδομένου ότι οι μετανάστες βρίσκονται στα hotspot, γιατί δεν δημιουργείτε γραφεία ασύλου στα hotspot ή τουλάχιστον σε κτίρια πλησίον αυτών, προκειμένου να θέτουν τα αιτήματά τους;».

Και η επιστολή καταλήγει τονίζοντας ότι αναμένεται η απάντηση του υπουργού, «με την ελπίδα αλλαγής αυτής της απόφασης». «Επιβάλλεται να συνυπολογιστούν οι συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης τόσο στην επιχειρηματικότητα, όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών της συγκεκριμένης περιοχής», τονίζεται στο κείμενο.

Αναφερόμενος στο θέμα ο τοπικός σύμβουλος της Β’ Δημοτικής Κοινότητας κ. Μπάμπης Γερολάκος δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ότι «η περιοχή του β’ δημοτικού διαμερίσματος είναι επιβαρυμένη με εκατοντάδες αιματηρές συμπλοκές ήδη από το 2015. Δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά. Υπάρχουν συμπλοκές από διαφορετικές φυλές. Εξάλλου καμία δημόσια υπηρεσία πχ εφορία, δεν στεγάζεται στην ίδια οικοδομή και κατοίκους. Στο κτήριο αυτό το Άσυλο δεν θα έχει ξεχωριστό ασανσέρ και θα χρησιμοποιείται η ίδια είσοδος με τους υπόλοιπους ενοίκους. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο και για σεξιστικές επιθέσεις, ενώ υπάρχει και κίνδυνος η περιοχή να γίνει γκέτο». Ο ίδιος σημείωσε πως όταν στο κτήριο στεγάζονταν επί χρόνια εφημερίδα της πόλης, χρησιμοποιούνταν διαφορετικό ασανσέρ.

Σημειώστε πως το Άσυλο είναι προγραμματισμένο να στεγαστεί στον 2ο όροφο του κτηρίου. Ο κ. Γερολάκος ανέφερε πως ο διαχειριστής της οικοδομής έστειλε επιστολή στην Β’ Δημοτική Κοινότητα αναφέροντας τα θέματα που τους προβληματίζουν. Κατά της μετεγκατάστασης τέθηκαν και γείτονες, ενώ για το ζήτημα ενημερώθηκε από τον ίδιο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας και απέστειλε επιστολή προς τον κ. Μηταράκη γνωστοποιώντας του τα παράπονα των κατοίκων. «Δεν έχουμε κάτι με την εταιρεία που φτιάχνει το έργο. Απλά η Β’ δημοτική κοινότητα δεν αντέχει άλλο», υποστήριξε ο κ. Γερολάκος.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Μπίκα: «Πώς να αποδείξω ό,τι συνέβη; Έπρεπε να έχω κάμερα στο δωμάτιο;»
«Υπάρχουν μέρες που δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι» δήλωσε - Πώς σχολιάζει το απαλλακτικό βούλευμα για τον βασικό κατηγορούμενο
Γεωργία Μπίκα: «Πώς να αποδείξω ό,τι συνέβη; Έπρεπε να έχω κάμερα στο δωμάτιο;»