Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ποιες περιοχές θα «δουν» χιόνια – Επί ποδός η Πολιτική Προστασία

Σε ετοιμότητα Περιφέρεια και δήμοι της Θεσσαλονίκης – Η πρόγνωση της κακοκαιρίας

Σε απόλυτη ετοιμότητα για το χτύπημα της κακοκαιρίας βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες δήμων και Περιφερείας στη Θεσσαλονίκης, καθώς οι προγνώσεις του καιρού «δίνουν» μέχρι αυτή την ώρα πιθανές χιονοπτώσεις, αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες που θα φλερτάρουν με το μηδέν από το Σάββατο και μετά.

«Από σήμερα το βράδυ θα είναι αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας και αργά το βράδυ ίσως να δούμε χιονόπτωση στα γύρω ορεινά της Θεσσαλονίκης, όπως στο Χορτιάτη. Την Πέμπτη περιμένουμε χιόνι και πιο χαμηλά, όπως στο Πανόραμα, ίσως και την περιφερειακή», σημειώνει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», ο Χαράλαμπος Στεργιάδης από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Δεν αναμένουμε κάποια σοβαρή χιονόπτωση, είναι μια κακοκαιρία εξπρές, όμως είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο», εξηγεί ο κ. Στεργιάδης.

«Αυτήν την στιγμή η ετοιμότητα ξεπερνά το 90%, έχει ολοκληρωθεί η συνεννόηση των συντονιστικών οργάνων πολιτικής προστασίας με όλους τους φορείς, δηλαδή με Πυροσβεστική, Αστυνομία, Δήμου, εθελοντικές ομάδες που ασχολούνται με τον αποχιονισμό», αναφέρει ο Χ. Στεργιάδης, ενώ επισημαίνει πως η Περιφέρεια έχει 100 αποχιονιστικά και χωματουργικά μηχανήματα, τα οποία χρειάζονται για τον αποχιονισμό σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Επί ποδός οι δήμοι της Θεσσαλονίκης

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης ενόψει της επικείμενης επιδείνωσης του καιρού. Έχουν γίνει έλεγχοι στα εκχιονιστικά μηχανήματα, έχουν προμηθευτεί αλάτι, ενώ υπάρχει συντονισμός με την αρμόδια διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα. Έχουμε 22 εκχιονιστικά και το αλάτι βρίσκεται στη θέση του. Πραγματοποιούμε μία τελευταία τηλεδιάσκεψη για να είναι όλα έτοιμα και από το απόγευμα της Πέμπτης, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα είμαστε σε γενική επιφυλακή και τα δημαρχεία μας θα παραμένουν ανοιχτά για την εξυπηρέτηση των δημοτών», δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Στον δήμο Θέρμης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το πρωί ενόψει της επιδείνωσης του καιρού και με απόφαση του δημάρχου, Θόδωρου Παπαδόπουλου, τίθενται σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή η Πολιτική Προστασία του δήμου και οι υπάλληλοι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Επίσης, το επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε έκτακτη ανάγκη θα είναι στη διάθεση των πολιτών σε 24ωρη βάση από το βράδυ της Πέμπτης και για όσο διαρκέσουν οι χιονοπτώσεις. 

Ο δήμος Θέρμης έχει επτά μηχανήματα και 300 τόνους απόθεμα αλατιού, ενώ χύμα αλάτι θα μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες, εφόσον υπάρχει ανάγκη, από τον Τρίλοφο, μπροστά από το κτίριο της κοινότητας, από το εργοτάξιο Θέρμης και το εργοτάξιο των Βασιλικών.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες και στον δήμο Νεάπολης - Συκεών, με τον συντονισμό δύο αντιδημάρχων της Πολιτικής Προστασίας με υπεύθυνο τον Τάσο Τσακιρίδη και της Καθαριότητας με τον Αντώνη Σαουλίδη. Το αλάτι έχει ήδη διανεμηθεί σε διάφορα σημεία του δήμου, ενώ έγινε επιθεώρηση και σέρβις στο στόλο των οχημάτων και τα μηχανήματα έργου που θα συμμετέχουν στις διαδικασίες εκχιονισμού.

«Το προσωπικό του δήμου έχει ενημερωθεί και βρίσκεται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Ελπίζουμε τα καιρικά φαινόμενα να είναι τέτοια που θα επιτρέπουν την ανθρώπινη παρέμβαση όσον αφορά την αντιμετώπιση τους και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην καθημερινότητα των δημοτών», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαουλίδης.

Σε ετοιμότητα είναι και ο δήμος Θεσσαλονίκης από τις αρχές Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Ζεϊμπέκης. Στον στόλο υπάρχουν οχήματα, υδροφόρες, μικρές και μεγάλες αλατιέρες ενώ το αλάτι τις επόμενες ώρες θα αρχίσει να μοιράζεται σε κατά τόπους σημεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και στα σχολεία που επαναλειτουργούν, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο.

Στη διάθεση του δήμου Δέλτα για ενδεχόμενη κακοκαιρία βρίσκονται τέσσερα αγροτικά μηχανήματα 4x4 με ειδικές λεπίδες αποχιονισμού που προμηθεύτηκε την περασμένη χρονιά η αντιδημαρχία Καθαριότητας για τον καθαρισμό του χιονιού ακόμη και από δύσβατες περιοχές. Στον στόλο προστέθηκαν ακόμη τρία εκχιονιστικά μηχανήματα με μεγάλο μαχαίρι, τα οποία νοίκιασε ο δήμος για τον καθαρισμό του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Επίσης, ύστερα από συνεννόηση των αρμόδιων αντιδημαρχιών με τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών του Αξιού, τονίστηκε από την πλευρά των αγροτών η δυνατότητα παροχής βοήθειας με τη συνδρομή γεωργικών οχημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού σε περίπτωση ανάγκης. Επιπλέον, στις αποθήκες βρίσκονται 600 τόνοι αλάτι, ενώ σακιά θα μοιραστούν και στα σχολεία όλων των βαθμίδων του δήμου Δέλτα.

Χιόνια ίσως και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Άλλωστε, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου τα χιόνια είναι πιθανόν να κάνουν την εμφάνισή τους και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, αρχικά οι χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους πάνω από τα 1.100 μέτρα, ενώ την Πέμπτη υπάρχει πιθανότητα για χιόνια σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα, για λίγη όμως ώρα.

Δείτε το δελτίο καιρού του Σάκη Αρναούτογλου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ