Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στο πόδι Περιφέρεια και δήμοι για την κακοκαιρία

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες ενώ συνεργεία δήμων έπιασαν δουλειά για να μείνουν ανοιχτοί δρόμοι

Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη

 

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και των δήμων του Πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης μας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία «Λέανδρος».

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά του νομού από το βράδυ της Πέμπτης, και συγκεκριμένα περιφερειακά μέχρι το Πανόραμα, τον Χορτιάτη, το Φίλυρο και στα ορεινά του δήμου Λαγκαδά, του δήμου Ωραιοκάστρου και του δήμου Θέρμης.

Παράλληλα στα «λευκά» ντύθηκαν οι οικισμοί Λιβάδι, Περιστερά, Μονοπήγαδο και Άγιος Αντώνιος του δήμου Θέρμης, με τη χιονόπτωση να εκδηλώνεται αρχικά στο Λιβάδι, στις 10 το βράδυ και σταδιακά και στις υπόλοιπες ορεινές Κοινότητες.

xortiatis-13.jpg

Από τις πρώτες στιγμές εκχιονιστικά μηχανήματα - αλατιέρες των δήμων όπου σημειώθηκαν χιονοπτώσεις ανέλαβαν δράση ώστε να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους.

Μόνο σε μερικά σημεία διεκόπη η κυκλοφορία. Συγκεκριμένα στον δρόμο Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου, απαγορεύτηκε για μερικές ώρες η μετακίνηση των οχημάτων, καθώς είχε δημιουργηθεί σε σημεία παγετός.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπισε ο δρόμος Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου με τον παγετό να κάνει αδύνατη την μετακίνηση.

Χθες το πρωί είχε αποφασιστεί από το δήμο το κλείσιμο του παραπάνω δρόμου κατά τη διάρκεια της νύχτας ωστόσο επειδή δεν εκδηλώθηκαν στην περιοχή χιονόπτωση ή παγετός, όπως αναμενόταν με βάση τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, η απόφαση αργά το βράδυ ανεκλήθη.

Πάντως το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε επιφυλακή και σε συνεννόηση με το Τμήμα Τροχαίας Λητής θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Έκτακτη δομή για φιλοξενία αστέγων στη ΔΕΘ

alatiera.jpg

Σε 24ωρη επιφυλακή παραμένει ο μηχανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας “Λέανδρος”, που σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται να φέρει χιόνι, παγετό και ψύχος.

Την ίδια ώρα, από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη φροντίδα των ευάλωτων πολιτών. Συγκεκριμένα από χθες λειτουργεί έκτακτη δομή για τη φιλοξενία αστέγων, εντός των χώρων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η υποδοχή των αστέγων θα γίνεται κατόπιν επικοινωνίας με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο 231 0 528.811. Παράλληλα, στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας θα φροντίσουν, ώστε στους αστέγους που δεν επιθυμούν τη μεταφορά τους σε κάποια από τις κοινωνικές δομές του Δήμου να προσφερθούν πρόσθετα κλινοσκεπάσματα καθώς και τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας.

Για οποιοδήποτε ζήτημα σχετίζεται με την κακοκαιρία οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο της Δημοτικής Αστυνομίας 2313 317.930, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση μέχρι να υποχωρήσουν τα φαινόμενα.

Για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει κινητοποιήσει έναν στόλο δεκαεπτά οχημάτων και συνεργεία άμεσης επέμβασης για κάθε δημοτική κοινότητα, ενώ διαθέτει περίπου 900 τόνους αλάτι.

Σε επιφυλακή ο δήμος Ωραιοκάστρου

Έτοιμο είναι  το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωραιοκάστρου για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να σημειωθεί στην περιοχή, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων.

Μετά από σύσκεψη που έγινε, αποφασίστηκε τα μηχανήματα αποχιονισμού να είναι σε συνεχή κίνηση στο οδικό δίκτυο των Δημοτικών Ενοτήτων Καλλιθέας, Μυγδονίας και Ωραιοκάστρου και να ρίχνουν αλάτι όπου κρίνεται απαραίτητο.

Η δημοτική αρχή απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να σταθμεύουν τα οχήματά τους σε σημεία, όπου δεν θα εμποδίζουν τη διέλευση των εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση έντονης χιονόπτωσης θα δοθεί προτεραιότητα για παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί σε άτομα τρίτης ηλικίας και σε πολίτες που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε αποθήκες στις Δημοτικές Ενότητες Καλλιθέας, Μυγδονίας και Ωραιοκάστρου υπάρχει έτοιμο προς χρήση αλάτι αποχιονισμού. Επίσης, ποσότητες αλατιού συσκευάστηκαν σε σακιά, για να είναι δυνατή η χρήση τους από τους πολίτες.

Ειδικότερα, οι πολίτες εάν χρειαστεί μπορούν να παραλάβουν σακιά με αλάτι από τα εξής σημεία: Δημαρχείο Ωραιοκάστρου, Αποθήκη έναντι Κτιρίου «Παύλος Μελάς» στο Παλαιόκαστρο, Πολιτιστικό Κέντρο Μονολόφου, Πλατεία Πετρωτού, Κτίριο Κοινότητας Μεσαίου, Κτίριο Κοινότητας Νέας Φιλαδέλφειας, Εργοτάξιο Πενταλόφου, Κτίριο Κοινότητας Νεοχωρούδας, Κτίριο Πολιτιστικού Συλλόγου στη Λητή, Κτίριο Κοινότητας Λητής, «Σιλό» στο Δρυμό, Κτίριο Κοινότητας Μελισσοχωρίου.

Επίσης, διατέθηκαν σακιά με αλάτι στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα ο Ευάγγελος Χατζηαντωνίου, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ωραιοκάστρου επικοινώνησε τηλεφωνικά με όλους των διευθυντές των σχολείων και ζήτησε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να συνεχιστεί η λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης των σχολικών μονάδων για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παγετού.

Υπενθυμίζεται ότι καταρτίστηκε κατάλογος με τα τηλέφωνα, στα οποία μπορούν να καλούν οι πολίτες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωραιοκάστρου (http://oraiokastro.gr/odigies-prostasias/), για να ενημερώνονται σχετικά με τα μέτρα που κρίνεται απαραίτητο να λάβουν για την προστασία τους από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Έτοιμοι για δράση στο δήμο Θέρμης

Με απόφαση του δημάρχου Θέρμης Θόδωρου Παπαδόπουλου παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή η Πολιτική Προστασία του δήμου και οι υπάλληλοι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και για όσο διαρκέσουν τα καιρικά φαινόμενα. Επίσης το Επιχειρησιακό Κέντρο για κάθε έκτακτη ανάγκη παραμένει στη διάθεση των πολιτών με την τηλεφωνική γραμμή 2310467110, ενώ οι πολίτες και σήμερα έχουν στη διάθεσή τους, δύο επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές, το 2310466339 και το πενταψήφιο νούμερο 15114 όπου θα μπορούν να επικοινωνούν από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα μπορούν να απευθύνονται και στις κατά τόπους Κοινότητες και τα τηλέφωνα που θα βρίσκονται αναρτημένα στην είσοδό τους.

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία ο δήμος Θέρμης έχει στη διάθεσή του συνολικά επτά μηχανήματα (4 JCB, 2 εκχιονιστικά, 2 τροχήλατες αλατιέρες και ένα τρακτέρ), καθώς και 300 τόνους απόθεμα αλατιού. Χύμα αλάτι θα μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες, εφόσον υπάρχει ανάγκη, από τον Τρίλοφο, μπροστά από το κτίριο της Κοινότητας, από το εργοτάξιο Θέρμης και το εργοτάξιο των Βασιλικών. Παράλληλα υπάρχει συσκευασμένο αλάτι σε όλες τις Κοινότητες από όπου μπορούν να το προμηθεύονται οι πολίτες κατόπιν συνεννόησης με τους προέδρους των Κοινοτήτων.

Αναβάλλονται λόγω ψύχους τα rapid tests στην Πυλαία

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των πολιτών για τα δωρεάν rapid test μέσα στο αυτοκίνητο που διοργάνωσε ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού.

Από την περασμένη Τρίτη, οπότε και ξεκίνησαν οι δωρεάν  drive through έλεγχοι, πάνω από 700 συμπολίτες μας προσήλθαν με τα αυτοκίνητά τους για να εξεταστούν από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, στην οδό Κύπρου στην είσοδο του Ελαιορέματος στην Πυλαία.

Τα αποτελέσματα των rapid test ήταν απολύτως ικανοποιητικά και ελπιδοφόρα, καθώς ήταν πολύ χαμηλό το ποσοστό όσων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Ωστόσο τα rapid test που ήταν προγραμματισμένα και για σήμερα στον δήμο, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, αναβάλλονται από τον ΕΟΔΥ λόγω του ψύχους και των έκτακτων καιρικών συνθηκών.

 Μετά από επικοινωνία που είχε ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη με τον ΕΟΔΥ, θα οριστεί νέα ημερομηνία διεξαγωγής των τεστ για την οποία θα ενημερωθείτε σύντομα.

Σε επιφυλακή ο δήμος Λαγκαδά

Συνηθισμένος στις χιονοπτώσεις είναι ο δήμος Λαγκαδά καθώς αρκετά ορεινά χωριά του ντύνονται κάθε χειμώνα στα «λευκά». Η Πολιτική Προστασία του δήμου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από την κακοκαιρία «Λέανδρος».

Συνεχίζεται η κακοκαιρία

Πάντως η κακοκαιρία σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα.

Συγκεκριμένα, μέχρι και την Τρίτη - Τετάρτη διαδοχικά συστήματα θα επηρεάζουν τη χώρα, με κυρίαρχο στοιχείο τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που ήδη έχουν γίνει αισθητές από το βράδυ της Πέμπτη. Εξάλλου, από σήμερα έρχεται ένα νέο κύμα από τα δυτικά που θα δώσει νέες πυκνές χιονοπτώσεις. Το κρύο θα συνεχιστεί μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη.

Στη Θεσσαλονίκη η πρόγνωση του καιρού έκανε λόγο για χιονοπτώσεις σήμερα τα ξημερώματα ενώ η θερμοκρασία προβλέπεται να πέσει στους -3 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια σε άλλους νομούς της Μακεδονίας

Χιονόπτωση σημειώθηκε και στα ορεινά της Χαλκιδικής και ειδικότερα σε Πολύγυρο, Αρναία, Ταξιάρχη κ.ά. Οι οδηγοί που κινούνται προς την ορεινή Χαλκιδική πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα. Το χιόνι έφτασε στο Κιλκίς και τη Βέροια, αλλά και στα ορεινά του νομού Πέλλας (όπου σε κάποια σημεία οι οδηγοί χρειάζονται αλυσίδες), ενώ ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε στους νομούς των Σερρών και της Καβάλας. Οι θερμοκρασίες κινούνται οριακά πάνω από το μηδέν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αντίθετα, αρνητικές τιμές και συνθήκες παγετού καταγράφονται στη δυτική Μακεδονία, όπου χιόνισε σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά και στα ορεινά των Γρεβενών. Στη Φλώρινα, ο υδράργυρος τις πρώτες πρωινές ώρες έπεσε στους -9 βαθμούς Κελσίου και στην Πτολεμαΐδα στους -7, ενώ η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκαν στο Νέο Καύκασο Φλώρινας με -14 βαθμούς Κελσίου και στη Βλάστη του νομού Κοζάνης (-11). Με αλυσίδες ή χιονολάστιχα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας και σε ορισμένα σημεία της Καστοριάς.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αποφασίστηκε να μείνουν κλειστά χθες τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Φλώρινας και Άργους Ορεστικού.

 Συντονισμός φορέων για την αντιμετώπισης της κακοκαιρίας «Λέανδρος»

O πλήρης συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα επιβεβαιώθηκε χθες μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης που έγινε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και με συμμετοχή του γενικού γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας μας κατά τις επόμενες ημέρες.

 «Πραγματοποιήθηκε μια πολύ μεγάλη σύσκεψη, προκειμένου να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν από την κακοκαιρία που έρχεται. Θέλω να πιστεύω ότι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα βοηθήσουν, ούτως ώστε να μην δημιουργηθεί κανέναν πρόβλημα. Και ό,τι δημιουργηθεί είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε αμέσως, χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω επιπτώσεις στην κυκλοφορία και την οικονομική ζωή της χώρας. Με τον συντονισμό όλων μας, με το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας ανοικτό 24 ώρες, με τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, τις Περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα και τους παραχωρησιούχους σε 24ωρη βάση σε λειτουργία, πιστεύω ότι όλα θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης απηύθυνε έκκληση σε όλους να μην οδηγούν στη Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ). «Μπορεί αυτό να έχει δραματικές συνέπειες για τη ζωή των ανθρώπων. Μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Σεβαστείτε τον νόμο», τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τα προγνωστικά μοντέλα για τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός σημείωσε: «Κοιτάξτε, βάσει των προγνωστικών μοντέλων φαίνεται ότι πιθανότατα να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα στον κεντρικό κορμό της χώρας. Αλλά αυτά μένει να τα δούμε τις επόμενες ώρες, τα ξημερώματα προς το Σάββατο. Θα είμαστε όμως όλοι παρόντες, έτσι ώστε την ώρα που εκδηλώνονται τα φαινόμενα εμείς να τα αντιμετωπίσουμε».

 Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Υποδομών σημείωσε: «Όπως ανέφερε ο κ. υπουργός, έγινε μια ευρεία σύσκεψη στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, με το υπουργείο Υποδομών να βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα, οι παραχωρησιούχοι και οι δομές του υπουργείου, καθώς και όλες οι υπηρεσίες μας. Θέλω να κάνω έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν τις μετακινήσεις τους για να δούμε ποιο είναι το εύρος του φαινομένου. Εμείς σε 24ωρη βάση είμαστε σε εγρήγορση, παρακολουθούμε το φαινόμενο και ελπίζω ότι θα πάνε όλα καλά».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, καθώς και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη. Από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, έλαβαν μέρος ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, συμμετείχαν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Λάρισας, Βασίλης Καραλής, εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ, των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: 1.591 ενεργά κρούσματα - Πόσα βρέθηκαν σε κάθε δήμο (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Νέα αύξηση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο δείχνουν τα στοιχεία - Τα ενεργά κρούσματα ανά δήμο στη...
Θεσσαλονίκη: 1.591 ενεργά κρούσματα - Πόσα βρέθηκαν σε κάθε δήμο (ΠΙΝΑΚΑΣ)