Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κινητοποιήσεις ΕΝΙΘ για ενίσχυση του ΕΣΥ

Τι σχεδιάζει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης

Κινητοποιήσεις προγραμματίζει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ ) διεκδικώντας τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 20-1-2021 και ώρα 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί παράσταση με όλα τα μέτρα προστασίας στην 3η και 4η ΥΠΕ και κατάθεση των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών και  παράλληλα η ΕΝΙΘ θα προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο. Παράλληλα προετοιμάζεται για την μαζική συμμετοχή σε πανυγειονομική Απεργία τον Φεβρουάριο, μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία και τις ομοσπονδίες των υγειονομικών.

Όπως αναφέρει η ΕΝΙΘ στην σχετική της ανακοίνωση: «Το προσωπικό είναι εξαντλημένο και αποδεκατισμένο, με τους χιλιάδες συναδέλφους που νόσησαν και την αναστολή αδειών του προσωπικού εδώ και μήνες. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, με την κυβέρνηση να προχωράει αντί για προσλήψεις σε μετακινήσεις υγειονομικών από άλλες υγειονομικές περιφέρειες για να τις καλύψει. Η περίθαλψη των χρονίως πασχόντων συνεχίζει να είναι στα αζήτητα, με την αναστολή των εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων να συνεχίζεται.

Ταυτόχρονα, ο εμβολιασμός των υγειονομικών προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς, με την κυβέρνηση να μην λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προμήθεια επαρκών δόσεων για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να ακούσει τα αιτήματά τους η κυβέρνηση κα να προχωρήσει άμεσα σε:

 • «Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του ΕΣΥ. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να προσληφθούν τώρα με κατεπείγουσες διαδικασίες, μόνο με έλεγχο των τυπικών προσόντων, όλοι οι γιατροί που έχουν βάλει υποψηφιότητα για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί για την 3η και 4η ΥΠΕ. Άμεση ανάκληση των μετακινήσεων των συναδέλφων από άλλες ΥΠΕ γιατί κανείς δεν περισσεύει από τα νοσοκομεία. Άνοιγμα της λίστας αναμονής των ειδικευόμενων ιατρών με κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε κάθε νοσοκομείο.
 • Εξοπλισμός των νοσοκομείων με τα απαραίτητα εργαλεία (πχ συσκευές οξυγονοθεραπείας υψηλής ροής) που μειώνουν την ανάγκη διασωλήνωσης. Εκπαίδευση όλων των υγειονομικών, διαφόρων ειδικοτήτων, που θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση ασθενών με Covid σε περίπτωση τεράστιας ανάγκης.
 • Πραγματική αύξηση των κλινών ΜΕΘ στις 3500 κλίνες, που είναι αναγκαίες με βάση τον πληθυσμό, με προδιαγραφές που εξασφαλίζουν την ποιοτική περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών.
 • Ενίσχυση της ΠΦΥ με προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να επιτελέσει τον καθοριστικό ρόλο της στην περίθαλψη των χρονίως πασχόντων, των ασυμπτωματικών Covid και post-Covid ασθενών καθώς και της διενέργειας του εμβολιασμού.
 • Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας –δομές, προσωπικό, εξοπλισμός, εργαστήρια και αντιδραστήρια -, ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες για τους covid και τους μη covid  ασθενείς χωρίς αποζημιώσεις προς τους κλινικάρχες.
 • Άμεση έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών για επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων όπως το Λοιμωδών, το Παναγία και το πρώην 424 για την νοσηλεία των ασθενών με Covid.
 • Εξασφάλιση των προϋποθέσεων για επανέναρξη των τακτικών ΕΙ και χειρουργείων.
 • Εξασφάλιση του μαζικού δωρεάν εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό με προτεραιότητα  στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες). Διενέργεια των εμβολιασμών σε επίπεδο ΠΦΥ με εξασφάλιση των κατάλληλων δομών, του εξοπλισμού και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού με επαρκή εκπαίδευσή του, τόσο ως προς την εμβολιαστική διαδικασία όσο και στην αντιμετώπιση τυχόν παρενεργειών. Ενημέρωση του πληθυσμού για την ωφέλεια του εμβολιασμού.
 • Διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλο το προσωπικό και λήψη των κατάλληλων μέτρων για την μείωση της ενδονοσοκομειακής διασποράς. Διακοπή μετακινήσεων υγειονομικών σε άλλα τμήματα, εξασφάλιση των όρων καθαριότητας υγιεινής και απολύμανσης των χώρων του νοσοκομείου, εξασφάλιση των απαραίτητων ΜΑΠ για όλο το προσωπικό , εξασφάλιση ασφαλών χώρων ξεκούρασης για το προσωπικό.
 • Μαζικοί δωρεάν έλεγχοι σε όλο τον πληθυσμό. Εξασφάλιση δομών για διαμονή υγειονομικών που αδυνατούν να απομονωθούν από την οικογένεια τους, καθώς και για τους ασυμπτωματικούς και με ήπια συμπτώματα ασθενείς με εξασφάλιση της αναγκαίας ιατρονοσηλευτικής φροντίδας.
 • Αυστηρός έλεγχος τήρησης των αναγκαίων μέτρων από τους εργοδότες και διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ στους χώρους δουλειάς.
 • Λήψη μέτρων για αποφυγή διασποράς σε ΜΜΜ με επίταξη λεωφορείων για αποσυμφόρηση συνωστισμού.
 • Μέτρα για λειτουργία με ασφάλεια των χώρων της εκπαίδευσης, με μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, πρόσληψη εκπαιδευτικών και καθαριστών. Μαζικά επαναλαμβανόμενα test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
 • Όχι στα εντέλλεσθε και την υπερεφημέρευση. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Αφορολόγητη και ακατάσχετη η απολαβή από κάθε πρόσθετη εφημερία.
 • Ένταξη στα ΒΑΕ όλων ανεξαιρέτως των υγειονομικών. Χορήγηση επιδόματος επικινδύνου και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς. Επαναφορά όλων των αντισυνταγματικών περικοπών στις αποδοχές σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
 • Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρης, καθολική ασφάλιση επαγγελματικής και αστικής ευθύνης των υγειονομικών με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας».
 • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την δημόσια υγεία στο ύψος κάλυψης των αναγκών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 3 ημερομηνίες «κλειδιά» που ανοίγουν καταστήματα, σχολεία και καφέ – μπαρ
Οι δηλώσεις Άδωνι και Πελώνη για το άνοιγμα της εστίασης πριν το Πάσχα - Τι θα ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού
Οι 3 ημερομηνίες «κλειδιά» που ανοίγουν καταστήματα, σχολεία και καφέ – μπαρ
Ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας
Για συμμετοχή στη διαδικτυακή, ομαδική έκθεση εικαστικών «Γυναίκα για πάντα!» του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος
Ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας