Ερώτηση προς την Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Πατουλίδου κατέθεσε σήμερα η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας «Κοιτάμε Μπροστά» για το μνημείο της βίλας Αλλατίνη και του ιστορικού κήπου του.
Όπως αναφέρει η παράταξη, ιδιαίτερα η κεντρική έπαυλη αντιμετωπίζει προβλήματα πτώσης σοβάδων, υποχώρησης σημείων της στέγης και διάβρωσης των εξωτερικών ξύλινων κουφωμάτων. Αλλά και τα υπόλοιπα κτήρια και ο κήπος χρειάζονται ιδιαίτερη διαχείριση ως ένα συνολικό εμβληματικό τοπόσημο της πόλης. Η παράταξη ζητά να ενημερωθεί εάν μπορούν να ενταχθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης σε αίτηση ενός προγράμματος χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης
ΠΡΟΣ:
Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Πατουλίδου
Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση
Θέμα: Συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου της βίλας Αλλατίνη και του κήπου του.
Το κτήριο της ιστορικής βίλας Αλλατίνη, μαζί με τα βοηθητικά κτήρια και τον κήπο που τα περιβάλει, είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα σημαντικό τοπόσημο της πόλης, με μεγάλη αρχιτεκτονική, πολιτιστική, οικολογική και αναψυχική αξία. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει στο βιβλίο του «Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών. Εικονογραφία της Συνοικίας των Εξοχών (1885-1912)» ο αρχιτέκτονας Β. Κολώνας, κατασκευάστηκε ως οικία του Καρόλου Αλλατίνη το 1899, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλλι. Δέκα χρόνια μετά, εξαγοράστηκε από το Γ’ Σώμα του Οθωμανικού Στρατού για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του έκπτωτου σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’, ο οποίος είχε εκθρονιστεί από τους Νεότουρκους. Το 1912 πέρασε στον ελληνικό στρατό και κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, μετατράπηκε σε νοσοκομείο. Την περίοδο 1926-1927 στέγασε το νεοϊδρυθέν πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ το 1977 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο.
Σύμφωνα με πτυχιακή διατριβή της Ξανθίππης Νταή που παρουσιάστηκε πέρυσι στο Τμ. Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με επιβλέποντα καθηγητή τον Κωνσταντίνο Θεοδωρόπουλο, στον κήπο της βίλας καταγράφηκαν πάνω από 80 είδη δέντρων και θάμνων, περισσότερα από κάθε άλλο κήπο διατηρητέας έπαυλης του 19ου αιώνα στη «Συνοικία των Εξοχών» της Θεσσαλονίκης.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και άλλα αρχιτεκτονικά μνημεία, όπως η Βίλα Μορπούργο (Ζαρντινίδη), ο οικισμός Ουζιέλ, η Αποθήκη των Τροχιοδρόμων (Ντεπώ), η Βίλα Μπιάνκα και οι Μύλοι Αλλατίνη. Συνεκτικό κρίκο των περισσότερων από αυτά τα μνημεία αποτελεί η Βίλα Αλλατίνη, η οποία δεσπόζει σε κορυφή υψώματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι το μνημείο έχει αποτελέσει και πηγή έμπνευσης για λογοτεχνικά έργα, όπως το μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».
Η παραμονή σημαντικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στον χώρο της Βίλας, αλλά και η συνέχιση της διεξαγωγής των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στο κάτω κτήριο, καθιστά όλη την έκταση έναν ζωντανό χώρο σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, αυτές οι δραστηριότητες δεν συνδυάζονται με την ιστορικότητα του μνημείου, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως η Βίλα Καπαντζή του ΜΙΕΤ ή η Βίλα Μορντώχ του Δ. Θεσσαλονίκης, οι οποίες έχουν μετατραπεί εξολοκλήρου σε χώρους πολιτισμού. Η αξιοποίηση και αυτής της μνημειακής διάστασης της Βίλας Αλλατίνη, παράλληλα με τις καθημερινές δραστηριότητες της ΠΚΜ, αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για τη διοίκηση, ώστε να επιδείξει εξωστρέφεια, επικοινωνία με τους πολίτες ως επισκέπτες, αλλά και ανάδειξη των ιστορικών, πολιτιστικών και οικολογικών χαρακτηριστικών της έδρας της. Ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση του κινητού μουσειακού τμήματος που αναφερόταν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης που μεταφέρθηκε στο νέο κτήριο της 26ης Οκτωβρίου.
Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:
- Σκοπεύετε να προβείτε σε παρεμβάσεις συντήρησης στην κεντρική έπαυλη και τα περιφερειακά κτήρια; Ιδιαίτερα η κεντρική έπαυλη αντιμετωπίζει προβλήματα πτώσης σοβάδων, υποχώρησης σημείων της στέγης και διάβρωσης των εξωτερικών ξύλινων κουφωμάτων.
- Μπορούν να ενταχθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης σε αίτηση ενός προγράμματος χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Μπορεί να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα και η μετατροπή κάποιων διαδρόμων σε εκθεσιακό-μουσειακό χώρο;
- Υπάρχει πρόβλεψη για την ανάδειξη της χλωρίδας του ιστορικού κήπου, μέσα από προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ξενάγησης του κοινού; Θα ληφθεί μέριμνα για την καλύτερη διαχείριση και προστασία του κήπου, με πρώτο μέτρο την απαγόρευση της στάθμευσης αυτοκινήτων στα πλακόστρωτα;
- Οι δραστηριότητες στο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου αυξάνονταν σταθερά πριν τα μέτρα καραντίνας, και ιδιαίτερα οι βαπτίσεις, ακόμη και σε ώρες λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας, με την παρουσία δεκάδων προσκεκλημένων στις πράσινες εκτάσεις του κήπου. Τι είδους συνεργασία υπάρχει με τις εκκλησιαστικές αρχές; Υπάρχει μια κοινή προσέγγιση για την προστασία των χώρων πρασίνου;
- Στον αύλειο χώρο προς την οδό Γ. Παπανδρέου, υπάρχουν αφημένα μια σειρά γλυπτών έργων τέχνης, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα σε μια πιο επιμελημένη διάταξη και με τις απαραίτητες πληροφοριακές πινακίδες, ώστε να είναι επισκέψιμα. Έχει εκπονηθεί κάποιο αντίστοιχο σχέδιο;
Εκ μέρους της παράταξης
Ο επικεφαλής
Γιαννούλης Χρήστος