Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σε σκουπιδότοπο μετατρέπεται η Προστατευόμενη Περιοχή Δέλτα Αξιού (ΦΩΤΟ)

Σωροί από μπάζα, ελαστικά, δεξαμενές χημικών, ακόμη και επικίνδυνα υλικά, είναι μία συνηθισμένη εικόνα, λέει ο Φορέας Διαχείρισης

Σε ένα μεγάλο σκουπιδότοπο μετατρέπεται η προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού εν μέσω περιορισμών μετακίνησης λόγω της COVID-19. Σωροί από μπάζα, ελαστικά, δεξαμενές χημικών, ακόμη και επικίνδυνα υλικά, είναι μία συνηθισμένη εικόνα στην περιοχή που ξεκινάει από τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και περιλαμβάνει την κοίτη του Γαλλικού ποταμού και το παράκτιο ανάχωμα από το Καλοχώρι ως το Δέλτα Αξιού, επισημαίνει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι προστατευόμενες περιοχές Επανομής και Αγγελοχωρίου, καθώς οι επόπτες του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου δεν επαρκούν για τη φύλαξη της τεράστιας περιοχής ευθύνης του Φορέα, αλλά ούτε και διαθέτουν τα ανακριτικά δικαιώματα που απαιτούνται για την άμεση αντιμετώπιση των παρανομιών, προσθέτει ο Φορέας.

«Το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων και αποβλήτων στην περιοχή μας είναι χρόνιο. Έχουμε την αίσθηση, ωστόσο, ότι το τελευταίο διάστημα, με τους περιορισμούς που ισχύουν για τις μετακινήσεις, κάποιοι επιτήδειοι κινούνται ανενόχλητοι και το πρόβλημα έχει ενταθεί», αναφέρει η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, Αθηνά Παναγιώτου.

Σύμφωνα με το Φορέα, η εγγύτητα με τη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ανέκαθεν ως μία πληγή για την περιοχή, η οποία αποτελεί ένα πρόσφορο σημείο απόθεσης για τα απόβλητα που προέρχονται από το πολεοδομικό συγκρότημα, από τις ανακαινίσεις των τεχνικών εταιρειών, αλλά και των… ΜΕΘ νοσοκομείων, όπως έγινε πρόσφατα αντιληπτό με τον εντοπισμό δεκάδων στρωμάτων στην κοίτη του Γαλλικού. Μια άλλη πληγή για την περιοχή είναι η καύση καλωδίων και άλλων υλικών από άτομα που τα κλέβουν από δημόσιες υποδομές, προκειμένου να αποσπάσουν το χαλκό ή άλλα υλικά αξίας.

17 σημεία απόθεσης

Τη σοβαρότητα του προβλήματος της ρύπανσης από ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων εκσκαφών –κάποιων από τα οποία επικίνδυνα- αναδεικνύει η έκθεση που συνέταξε πρόσφατα το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κατόπιν κοινών αυτοψιών με τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.

Η έκθεση εντοπίζει 17 σημεία κατά μήκος του παράκτιου αναχώματος Καλοχωρίου – Δέλτα Αξιού αλλά και στην κοίτη του ποταμού Γαλλικού, όπου σημειώνεται μεγάλη συγκέντρωση αποβλήτων. Πρόκειται για απόβλητα εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων (μπάζα), αλλά και για αποβλήτα της μυδοκαλλιέργειας, απορρίμματα από εργασίες διάλυσης αλιευτικών σκαφών, μεταχειρισμένα ελαστικά και κλαδέματα.  Σε ορισμένα σημεία εντοπίστηκαν επίσης επικίνδυνα απόβλητα, όπως δομικά στοιχεία με αμίαντο και πλαστικές δεξαμενές με υπολείμματα από χημικά υγρά άγνωστης προέλευσης.

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου με έγγραφα του επανειλημμένα ζητά την ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των αντίστοιχων Δήμων  για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά εθελοντικών ομάδων στην περιοχή του Καλοχωρίου – Εχεδώρου που το τελευταίο διάστημα κάνουν μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για την επόπτευση της περιοχής και τον εντοπισμό παράνομων δραστηριοτήτων, αναφέρει η πρόεδρος του Φορέα. «Ωστόσο, θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι τέτοιας έκτασης που είναι ανάγκη να ενισχυθεί ο Φορέας Διαχείρισης με αντίστοιχο προσωπικό και αρμοδιότητες, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε», τονίζει η κ. Παναγιώτου.

«Αντ’ αυτού, δυστυχώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, όπως και των αντίστοιχων 35 Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας μας, αφήνοντας τελείως εκτεθειμένες τις πολύτιμες αυτές περιοχές σε ανεξέλεγκτες αποθέσεις απορριμμάτων και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες», τονίζει η κ. Παναγιώτου, «τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) επειδή παρέκβει τις υποχρεώσεις της, βάσει της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία της βιοποικιλότητας στις περιοχές Natura 2000.

Δείτε παρακάτω τις σχετικές φωτογραφίες 

mpaza_stin_koiti_toy_gallikoy.jpg

 

mpaza_stin_koiti_toy_gallikoy_2.jpg

 

mpaza_stin_koiti_toy_gallikoy_3.jpg
dexamenes_me_kataloipa_himikon.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κήποι στην Μπολόνια παίρνουν τα ονόματα του Γ. Σεφέρη και του Δ. Σολωμού
Σε ειδική τελετή στην οποία συμμετείχε διαδικτυακά και ο γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών
Κήποι στην Μπολόνια παίρνουν τα ονόματα του Γ. Σεφέρη και του Δ. Σολωμού