Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: ΜΜΕ και ΜΚΟ ενώνουν δυνάμεις υπέρ πολιτών

Μέσα από έργο που έχει στόχο την ενίσχυση της συνηγορίας και του εποπτικού ρόλου της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Πόσο γνωστό είναι το έργο των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων Ποια γνώμη έχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τις ΜΚΟ και πώς αξιοποιούν τις δράσεις των τελευταίων; Και πώς ΜΚΟ και ΜΜΕ μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους προς όφελος των πολιτών;

Τις απαντήσεις θα δώσει το έργο «Non-profits & Media advocating for good!» που έχει ως σκοπό την ενίσχυση της συνηγορίας και του εποπτικού ρόλου της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα μέσα από ένα δομημένο πλαίσιο βιωματικής εκπαίδευσης και συνεργασίας, από το οποίο θα ωφεληθούν εκπρόσωποι μέσων μαζικής ενημέρωσης και στελέχη από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σε 4 πόλεις της Ελλάδας.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το HIGGS και εταίρους του, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας και την ΑΜΚΕ Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία.

«Διαπιστώσαμε πως υπάρχει μια έλλειψη σε δράσεις ΜΜΕ και ΜΚΟ και θα προσπαθήσουμε με βοηθό την εκπαίδευση και κοινές δράσεις να ενισχύσουμε αυτό το κομμάτι», ανέφερε η Αλεξάνδρα Εμιρζά εκπροσωπώντας την ομάδα HIGGS σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που έγινε χθες για Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν σε Αθήνα, Κομοτηνή και Πάτρα, και τον Μάιο, εφόσον βελτιωθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό, θα αρχίσει ο κοινός σχεδιασμός δράσεων. «Θα αρχίσουμε να δουλεύουμε με εκπροσώπους ΜΜΕ και ΜΚΟ ώστε να σχεδιασθούν δράσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η σημασία της συνηγορίας

Για την έννοια και τη σημασία της συνηγορίας μίλησε ο Καθηγητής ΑΠΘ κ. Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, αναφέροντας ότι σήμερα με την πανδημία υπάρχει αμφισβήτηση από πλευράς πολιτών. «Στις μέρες μας τα πιο θεμελιώδη ζητήματα φαίνεται ότι δεν μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά από κυβερνήσεις. Χρειάζεται και η συμμετοχή πολιτών. Στόχος των πολιτών θα έπρεπε να είναι αυτός. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την συνηγορία. Να έχουν πολίτες ενεργό ρόλο στα ζητήματα που υπάρχουν. Να δημιουργηθεί χώρος για ανάδειξη εναλλακτικών θεωριών για να υπάρξει ευνοϊκό έδαφος για αλλαγές. Να μπορεί ο πολίτης να ασκήσει κριτική στις τρέχουσες πολιτικές», σημείωσε ο καθηγητής. Εξήγησε πως σήμερα επικρατεί δυσπιστία στα πολιτικά συστήματα από ανασφάλεια είτε λόγω εργασιακών θεμάτων ή λόγω μετακίνησης ατόμων. Ωστόσο πρόσθεσε πως υπάρχει και η αλαζονεία πολιτικών ηγετών και κυβερνήσεων. «Υπάρχει χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που γνωρίζουν και σε αυτούς που δεν γνωρίζουν. Και είναι ανάγκη να διευρυνθεί η συζήτηση και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την συνηγορία. Με την πανδημία, είδαμε πως υπάρχει πολύς σκεπτικισμός για την πανδημία και το εμβόλιο. Για την προσωπική ελευθερία, το δημόσιο διάλογο. Το καλύτερο θα ήταν να δείξουμε τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν να νιώθουν οι άνθρωποι πως είναι κυρίαρχοι της ζωής τους. Μην ξεχνάτε πως οι άνθρωποι είναι πάντα απαραίτητοι», σχολίασε ο κ. Φραγκονικολόπουλος.

Η χρήση ανοιχτών δεδομένων

Στη σημασία των ανοιχτών δεδομένων και της αξιοποίησής τους αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Μπράτσας. «Για να άρουμε την δυσπιστία που υπάρχει στην κοινωνία χρειαζόμαστε ενημερωμένους πολίτες που θα γίνουν ενεργοί πολίτες. Και πρέπει να ενημερώνουμε τους δημοσιογράφους, ενώ μην ξεχνάτε πως αρκετά δεδομένα είναι κλειστά. Από την άλλη πλευρά υπάρχει πχ πληροφορία για τα κρούσματα που έχουμε ανά αριθμό τεστ στον κορωνοϊό. Αυτό όμως είναι μια σκέτη πληροφορία. Μέχρι να έχουμε όλα τα δεδομένα για να πάμε από την πληροφορία στην γνώση υπάρχει μια απόσταση. Εκεί βοηθάμε εμείς. Η αξιολόγηση δεδομένων γίνεται σε πόλεις, τομείς και ανάλογα με το πόσο μπορούν να οδηγήσουν σε καλή πληροφορία και γνώση. Περισσότερα θα εξεταστούν μέσα από εργαστήρι με τίτλο DATA SENSUS που θα γίνει σε διάφορες πόλεις».

Η εμπιστοσύνη από πλευράς πολιτών

Στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην δημοσιογραφία αναφέρθηκε ο Συνιδρυτής, Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία κ. Δημήτρης Ξενάκης. «Η ερευνητική δημοσιογραφία που κάνουμε φέρνει μαζί κομμάτια της κοινωνίας που δεν έχουν καλή σχέση. Θα χτίσουμε ένα περιβάλλον για να γεννηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Θέλει δουλειά από όλους. Τελικός σκοπός είναι οι συμμετέχοντες να βρουν τρόπο για να συνεργαστούν», σημείωσε.

Στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της κοινωνίας πολιτών μέσω εκπαίδευσης και διασύνδεσης εστίασε ο Συνιδρυτής του HIGGS κ Σωτήρης Πετρόπουλος. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως ο κόσμος δεν κινητοποιείται και συνήθως μόνο οι μεγάλες ΜΚΟ κάνουν συνηγορία (advocacy). Με την βοήθεια των ΜΜΕ μπορούν να επικοινωνηθούν οι δράσεις μιας ΜΚΟ και έπειτα να δημιουργηθεί συζήτηση και να κινητοποιηθούν δυνάμεις. Εμείς υποστηρίζει εκπαιδευτικά προγράμματα και θα υποστηρίξουμε σχετικές καμπάνιες με Εργαλεία advocacy, τρόπους διασύνδεσης με ενδιαφερόμενα μέρη και advocacy campaign lifeline σε πραγματικό χρόνο», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021 γνωστού ως EEA Grants. Στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ