Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσικνοπέμπτη: Βγήκε έστω μία… φου – φου για σουβλάκια στη Θεσσαλονίκη! (ΦΩΤΟ)

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης διαφύλαξαν δύο νέοι στο κέντρο της πόλης

Μπορεί οι ζωές όλων μας να μη θυμίζουν σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια, με την επέλαση του κορωνοϊού να έχει αλλάξει κάθε τομέα της ζωής μας, με μέτρα ατομικής προστασίας και με επιβολή lockdown, ωστόσο οι παραδόσεις δε θα γινόταν να μην τηρούνται. 

Κάθε χρόνο Τσικνοπέμπτη το κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετατρεπόταν σε μια μεγάλη ψησταριά καθώς όλα τα μαγαζιά έψηναν στο δρόμο που είχε κατακλυστεί από κόσμο από νωρίς το μεσημέρι, με το γλέντι να συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ.

Οι συνθήκες φέτος δεν μπορούσαν να επιτρέψουν κάτι τέτοιο, με μαγαζιά άλλωστε από σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου να κατεβάζουν ρολά, για ακόμη μία φορά με την επιβολή των αυστηρότερων μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες.

Δύο νεαροί όμως έσωσαν την παράδοση, αρνούμενοι να αφήσουν την πόλη χωρίς την παραμικρή μυρωδιά κάπνας από τα κάρβουνα και των κρεάτων που έχουν την τιμητική τους.

Η ψησταριά στήθηκε στο πεζοδρόμιο της Ιασωνίδου, τα κάρβουνα άναψαν θυμίζοντας σε όσους περνούσαν από το σημείο, πως σήμερα είναι Τσικνοπέμπτη και το παραδοσιακό τσίκνισμα δεν μπορεί να το νικήσει ούτε ο κορωνοϊός.

tsiknopempti-covid-1.jpg
tsiknopempti-covid-2.jpg

Όπως παρουσίασε και νωρίτερα το TyposThes στο Καπάνι και στα κρεοπωλεία των γειτονιών τους οι Θεσσαλονικείς έκαναν τα τελευταία τους ψώνια, για μία Τσικνοπέμπτη που δεν θα εορταστεί όπως συνηθίζουμε, αλλά στα σπίτια, με περιορισμούς και δίχως επισκέπτες, καθώς όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα υπάρξουν έλεγχοι ώστε να τηρηθούν τα μέτρα.

Οι κρεοπώλες από την πλευρά τους βλέπουν αύξηση στον τζίρο τους σε ποσοστό άνω του 10% φέτος, με την κίνηση στα μαγαζιά τους να παραπέμπει σε εποχές της περιόδου 2012-2015, οπότε και επικρατούσε κοσμοσυρροή τη συγκεκριμένη ημέρα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης. «Αυτό που συμβαίνει σήμερα έχουμε χρόνια να το δούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεσίδης, επισημαίνοντας ότι «από το 2016, οι κρεοπώλες του νομού Θεσσαλονίκης βλέπουν κάμψη του τζίρου τους την ημέρα της Τσικνοπέμπτης και το 2019 μάλιστα αυτή ξεπέρασε το 20%».

Έτσι, μπορεί οι Θεσσαλονικείς να μην αγοράζουν πολλά κιλά κρέατος για να ψήσουν σήμερα είτε στο μπαλκόνι του σπιτιού τους, είτε στην αυλή τους, αλλά «οι σακούλες που γεμίζουμε είναι πολύ περισσότερες, τουλάχιστον κατά 15%», τόνισε ο Κεσίδης και πρόσθεσε: «μπορεί να ήμασταν ανήσυχοι λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης φέτος, αλλά τελικά δεν θα μας μείνει ούτε δείγμα κρέατος στο ψυγείο».

«Πρωταγωνιστής» και φέτος αναδεικνύεται το χοιρινό (μπριζόλες, πανσέτες, σουβλάκια και λουκάνικα) και ακολουθούν τα είδη με κιμά, με τα μπιφτέκια και τα σουτζουκάκια να κερδίζουν με διαφορά στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Κοτόπουλο, αρνί και κατσίκι, αλλά και μοσχάρι είναι «είδη που πωλούνται μεν, αλλά με βραδύτερο ρυθμό έναντι των άλλων», επισήμανε ο κ. Κεσίδης, υπογραμμίζοντας ότι «οι τιμές σε όλα τα είδη δεν έχουν αλλάξει ούτε κατά ένα σεντ».

Δείτε την εικόνα στο κέντρο σήμερα στις φωτογραφίες του TyposThes.

tsiknopempti-covid-1.jpg

tsiknopempti-covid-9.jpg

tsiknopempti-covid-2.jpg

tsiknopempti-covid-3.jpg

tsiknopempti-covid-4.jpg

tsiknopempti-covid-5.jpg

tsiknopempti-covid-6.jpg

tsiknopempti-covid-7.jpg

tsiknopempti-covid-8.jpg

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ