Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μια τοιχογραφία στη μάχη των Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων

Δράση ευαισθητοποίησης στο Ιπποκράτειο για την τρίτη πιο συχνή ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί

Της Λεμονιάς Βασβάνη

*ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ένα στα 1000 παιδιά μπορεί να διαγνωστεί με Νεανική Αρθρίτιδα. Πρόκειται για την τρίτη πιο συχνή νόσο μετά τον διαβήτη και την παιδική επιληψία που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί.

Με δεδομένα τα παραπάνω η έγκαιρη διάγνωση είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Όπως εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Πρόεδρος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες κυρία Ελένη Ρέπα: «η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική για την θεραπεία. Είναι συχνό να εμφανίζονται ρευματικά νοσήματα σε παιδιά και εφήβους. Νόσοι όπως η Νεανική Ιδιοπαθής αρθρίτιδα εμφανίζεται σε 1 στα 1000 παιδιά. Και μπορεί να είναι και σοβαρής μορφής».

Τα τελευταία χρόνια κρίνοντας από την ανάγκη ευαισθητοποίησης γύρω από τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Παιδορευματολογική Εταιρεία (PReS) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Παιδιά με Αρθρίτιδα (ENCA) ότι η 18η Μαρτίου θα είναι πλέον αναγνωρισμένη ως η Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων και θα πλαισιώνεται με διάφορες δράσεις από τους συλλόγους ανά τον κόσμο. «Σκεφτείτε πως τα παλαιότερα χρόνια δεν υπήρχε θεραπεία και τα παιδιά που έπασχαν από Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα είχαν δυσκαμψία, μόνιμες αγκυλώσεις ή έκαναν χρήση βοηθημάτων όπως πχ αναπηρική καρέκλα. Τελευταία υπάρχουν στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες που κάνουν την νόσο “αόρατη”. Υπάρχει καλή πρόσβαση σε φυσιοθεραπείες κλπ. Απλά πρέπει να γίνει έγκαιρη διάγνωση και από τον κατάλληλο γιατρό, παιδορευματολόγο», ανέφερε η κυρία Ρέπα.

Η ίδια συμπλήρωσε στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" πως την περίοδο της πανδημίας οι γονείς ήταν πιο ευαισθητοποιημένοι στο να ψάξουν να δουν αν το παιδί τους έχει κάποιο νεανικό ρευματικό νόσημα, ενώ ο σύλλογος λειτούργησε πολλές φορές βοηθητικά μεταξύ γιατρών και γονέων, ειδικά την περίοδο που στο Ιπποκράτειο δεν λειτουργούσαν τα εξωτερικά ιατρεία, καθώς το τελευταίο ήταν κέντρο αναφοράς για κορωνοϊό. Σημειώστε πως στο συγκεκριμένο νοσοκομείο βρίσκεται και το μοναδικό για την Ελλάδα Παιδιατρικό Ανοσολογικό Ρευματολογικό Κέντρο Αναφοράς.

toixografia_ippokrateio.jpg

Στο Ιπποκράτειο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες σε συνεργασία με την UrbanAct θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την δημιουργία μίας δημόσιας τοιχογραφίας στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

To έργο υλοποιείται από τον street artist LifeInColour και εντάσσεται στο πρόγραμμα της UrbanAct «Χρώμα στα Νοσοκομεία» το οποίο υλοποιείται σε χώρους Νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας ανά την Ελλάδα.

Η σύμπραξη αυτή στόχο έχει να δώσει χρώμα και ομορφιά στο περιβάλλον περίθαλψης των μικρών ασθενών, ενώ παράλληλα προάγει την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα.

Η δράση πραγματοποιείται με την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας και την φιλοξενία και συνεργασία της διοίκησης του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Ο συντονιστής προγραμμάτων της Urbanact Κυριάκος Ιωσηφίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται από την Τετάρτη και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Κυριακή. Θα απεικονίζει ένα παιδικό χέρι που κρατάει το χέρι του γονέα και θα είναι εστιασμένα με κόκκινο κάποια σημεία στις αρθρώσεις για να παραπέμπει στις χρόνιες ρευματοπάθειες. Η τοιχογραφία θα γίνει στο μπλε κτίριο του Ιπποκρατείου και θα φαίνεται από την πλευρά της Κωνσταντινουπόλεως. Να σημειωθεί ότι η ίδια ομάδα είχε κάνει και παλαιότερα τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο αλλά και δύο τοιχογραφίες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ