Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Τιτανομαχία» στα νοσοκομεία της χώρας κατά του κορωνοϊού

Αντέχει το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ "ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Του Γιώργου Καλλίνη

Το σύστημα υγείας σε όλη την Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη στο αποκορύφωμα του τρίτου κύματος του κορωνοϊού. Ειδικά στην Αττική, η πίεση στα νοσοκομεία είναι αφόρητη και δίνεται μια… τιτανομαχία για εξυπηρετηθούν οι ανάγκες όλου του πληθυσμού. Όμως η εικόνα των γεμάτων νοσοκομείων, η οποία είναι τόσο οικεία στη Θεσσαλονίκη από τον περασμένο Νοέμβριο, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία. Η κατάσταση στη Β. Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη είναι σαφώς καλύτερη, με τις εισαγωγές σε νοσηλείες και ΜΕΘ σαφώς να αυξάνονται, όμως με αρκετό περιθώριο ακόμη.

 

Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Το σύστημα υγείας της πόλης, προς το παρόν, διαχειρίζεται επαρκώς την αύξηση των κρουσμάτων και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντεπεξέλθει στην κορύφωση του τρίτου κύματος. Τα περιστατικά που φτάνουν στα νοσοκομεία είναι κυρίως νεότεροι άνθρωποι με λιγότερα υποκείμενα νοσήματα και κατά συνέπεια μεγαλύτερες αντοχές, ενώ η ανοσία –φυσική και από τους εμβολιασμούς – φαίνεται να έχει παίξει θετικό ρόλο στις αντοχές του συστήματος.

«Οι εισαγωγές τις τελευταίες μέρες έχουν σταθεροποιηθεί, περίπου στις 30-40 καθημερινά και παρότι έχουν διπλασιαστεί από τον Ιανουάριο, αντέχουμε σχετικά άνετα» δηλώνει στο TyposThes ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος. «Η συμμόρφωση των ηλικιωμένων στα μέτρα, ο εμβολιασμός τους και η φυσική ανοσία με κάνει αισιόδοξο για την έκβαση της μάχης στη Β. Ελλάδα, σε αντίθεση με την Αττική, που δυσκολεύεται περισσότερο», συμπληρώνει. Οι ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο είναι έξι αυτή τη στιγμή.

Παρόμοια κατάσταση διαπιστώνεται και στο ΑΧΕΠΑ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, τα περιστατικά αυξάνονται, όμως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. «Υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο στα κρεβάτια νοσηλείας, ενώ στις ΜΕΘ από τις 32 μας έχουν μείνει τέσσερις ελεύθερες. Όμως, σε περίπτωση που θα χρειαστεί, θα υπάρξει άμεση απελευθέρωση νέων κρεβατιών για τις ανάγκες των πολιτών», εξηγεί στο TyposThes εργαζόμενος του νοσοκομείου.

Τέλος, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχει απομείνει ένα κρεβάτι ΜΕΘ ελεύθερο, όμως όπως εξηγεί στο TyposThes ο πρόεδρος των εργαζομένων Παναγιώτης Τουχτίδης, μέσα σε ελάχιστες ώρες θα υπάρξουν νέα κρεβάτια, αν παραστεί η ανάγκη. «Οι εισαγωγές αυξάνονται μεν, αλλά με ήπιους ρυθμούς και είναι περισσότερο νέοι άνθρωποι με αντοχές, με αποτέλεσμα να φεύγουν πιο γρήγορα», καταλήγει.    

 

«Μητέρα των μαχών» στην Αττική

Στην Αττική η μάχη κατά του κορωνοϊού έχει «ανάψει» για τα καλά. Οι νοσηλευόμενοι στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν πλέον υπερβεί τους 4.900 - σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία χθες το βράδυ- και οι διασωληνωμένοι τους 674 στην επικράτεια, δοκιμάζοντας τις αντοχές και εξαντλώντας τις εφεδρείες.

Από αυτούς, περισσότεροι από 2.075 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στην Αττική - η οποία βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο του τρίτου κύματος- και άλλοι 378 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά κι εκτός αυτών.

Οι εισαγωγές ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid-19 προκαλούν ήδη αφόρητη πίεση στο σύστημα. Το τελευταίο 48ωρο 940 νέοι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία. Οι εισαγωγές του Σαββατοκύριακου σε όλη τη χώρα γέμισαν ουσιαστικά ένα νοσοκομείο σαν τον "Ευαγγελισμό" - διαθέτει 943 κλίνες. Οι 511 ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία της Αττικής, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας στο λεκανοπέδιο.

Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη διαχείριση των ασθενών με λοίμωξη covid-19, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Μαρτίου, αναδιαμορφώνεται διαρκώς ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις δραματικά αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία – σε απλές κλίνες και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «όλη η Ελλάδα είναι μια Υγειονομική Περιφέρεια, ένα ενιαίο σύστημα, το σύστημα Υγείας είναι ένα, εθνικό: νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., ιδιωτικές κλινικές, στρατιωτικά νοσοκομεία. Όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές, με μέριμνα του ΕΚΑΒ».

Στο πλαίσιο αυτό, στην Αττική, όπου μαίνεται η επιδημία, τα επόμενα 24ωρα μετατρέπεται ακόμη ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ, μετά το «Σωτηρία» και το «Σισμανόγλειο», σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό, «Ερυθρός Σταυρός» -τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε διαδικασία εκκένωσης. Και τη θέση του στις τακτικές εφημερίες καταλαμβάνει το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας «251», το οποίο πλέον θα νοσηλεύει περιστατικά non covid-19, στις 220 κλίνες που διαθέτει.

 

«Έκρηξη» στα θύματα του κορωνοϊού με 69 σε μία μέρα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν χθες στη χώρα μας είναι 1.707, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 238.830 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Συγκεκριμένα, 801 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική εκ των οποίων τα 212 στο κέντρο της Αθήνας, ενώ 131 κρούσματα διαγνώστηκαν στον Πειραιά και 130 στη Θεσσαλονίκη.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 79 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.075 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας (δηλαδή ο λόγος κρουσμάτων προς αριθμό τέστ) εκτινάχθηκε στο 12,1% !  Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου έγιναν 14.074 τεστ εκ των οποίων τα 6.915 ήταν μοριακά και τα υπόλοιπα 7.159 rapid.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.531 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.  αξίζει να σημειωθεί ότι από τις Αρχές Μαρτίου μέχρι και σήμερα ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 1.027!

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 681 (66.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 80.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.592 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή -23.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 472 ασθενείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ