Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διάψευση σε δημοσίευμα για «επικίνδυνο» νερό από το δήμο Θέρμης

«Απολύτως ασφαλές το πόσιμο νερό στο δήμο Θέρμης»

Σε διάψευση δημοσιεύματος που έκανε λόγο για «επικίνδυνο» νερό προχώρησε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης δήμου Θέρμης.

Όπως αναφέρει ο δήμος Θέρμης: «Απολύτως ασφαλές το πόσιμο νερό στο δήμο Θέρμης»

Δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας (Real News) σχετικά με την καταλληλότητα του πόσιμου νερού, έχει συμπεριλάβει, αδίκως και χωρίς τεκμηρίωση, τον δήμο Θέρμης, μεταξύ περιοχών για τις οποίες το ίδιο δημοσίευμα θεωρεί ότι το νερό είναι “επικίνδυνο!”. Επειδή το δημοσίευμα έχει προκαλέσει αναστάτωση σε μερίδα πολιτών η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης δήμου Θέρμης κρίνει σκόπιμο να προβεί στις ακόλουθες διευκρινίσεις.

1. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η περιεκτικότητα σε νιτρικά του πόσιμου νερού στο δήμο Θέρμης ανέρχεται σε 19,94 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (mg/L), χωρίς μάλιστα να διευκρινίζει ποια ακριβώς περίοδο αφορά αυτό το στοιχείο και από ποια πηγή προέρχεται. Ωστόσο το στοιχείο αυτό δεν είναι αληθές και δημιουργεί εντελώς εσφαλμένη και παραπλανητική εικόνα.

2. Η ΔΕΥΑΘ ελέγχει στενά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, όλες τις ποιοτικές παραμέτρους (συνολικά 35!) στο πόσιμο νερό, σε όλες τις πηγές υδροδότησης των οικισμών του δήμου Θέρμης.

3. Οι οικισμοί του δήμου Θέρμης υδρεύονται από 22 διαφορετικές πηγές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων ελέγχων του Δεκεμβρίου 2020, εξ αυτών οι οκτώ, από τις οποίες υδροδοτείται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχουν περιεκτικότητα νιτρικών στο πόσιμο νερό έως 10 mg/L. Σε τρεις, μάλιστα, περιπτώσεις τα νιτρικά δεν είναι καν ανιχνεύσιμα. Από τις υπόλοιπες 14 πηγές υδροδότησης, σε οκτώ η περιεκτικότητα σε νιτρικά κυμαίνεται μεταξύ 11 έως 15 mg/L, τρεις είναι μεταξύ 16 έως 20 mg/L και μόνον τρεις υπερβαίνουν τα 20 mg/L (22,9 mg/L, 27,1 mg/L, 29,5 mg/L).

 

4. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει τα 50 mg/L, ως το ασφαλές όριο κατανάλωσης του πόσιμου νερού. Καμία από τις 22 πηγές υδροδότησης των οικισμών του δήμου Θέρμης δεν υπερβαίνει αυτό το όριο. Αντιθέτως, περίπου το 90% των κατοίκων υδροδοτείται από πηγές των οποίων η περιεκτικότητα δεν υπερβαίνει τα 15 mg/L.

Τι ανέφερε το δημοσίευμα της Real News

Το δημοσίευμα της Real News ανέφερε πως «Στην πλέον πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νιτρικά, που δημοσιεύθηκε στις 4 Μαΐου του 2018, αναφέρεται πως «περίσσεια νιτρικών σε πόσιμα ύδατα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία, συγκεκριμένα την πρόκληση μεθαιμοσφαιριναιμίας, που εμποδίζει την κανονική μεταφορά οξυγόνου από το αίμα στους ιστούς, με αποτέλεσμα να προκαλεί κυάνωση και, σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, ασφυξία που μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη για τα βρέφη».

Τα στοιχεία που προκύπτουν για το πόσιμο νερό σε μια σειρά από περιοχές της Ελλάδας μόνο καλά δεν είναι. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχετεύσεων (ΕΔΕΥΑ), αλλά και τις κατά τόπους ΔΕΥΑ, τα οποία είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, σε τουλάχιστον τρεις περιοχές της χώρας υπάρχει υπέρβαση του ορίου των 50 mg/L.

Σε μέτρηση που έγινε στην περιοχή Μιδέα του Ναυπλίου, μόλις στις 18/2/2021, η ποσότητα που βρέθηκε ήταν 137 mg/L, σχεδόν τριπλάσια της επιτρεπόμενης. Στην κοντινή Ερμιόνη, σε μέτρηση του 2019, εντοπίστηκαν 65 mg/L, ενώ πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και στο Άργος, καθώς τον Ιούνιο του 2020 στην περιοχή Κουτσοπόδι τα νιτρικά μετρήθηκαν στα 88 mg/L.

Υπέρβαση του ορίου των 10 mg/L εντοπίζεται και σε συνολικά 24 περιοχές ακόμα, οι οποίες βρίσκονται κυριολεκτικά σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας.

Σε μετρήσεις του 2019 και του 2020, σε πόλεις και οικισμούς, έχουν βρεθεί τα εξής επίπεδα νιτρικών:

-Πυλαία-Χορτιάτης (Ασβεστοχώρι) 29,1 mg/L

-Θέρμη 19,94 mg/L

-Πάτρα (κέντρο πόλης) 14 mg/L

-Κομοτηνή 21,1 mg/L

-Θήβα 21,1 mg/L

-Θάσος 23,9 mg/L

-Εδεσσα 12,9 mg/L

-Δράμα 14,4 mg/L

-Αλμωπία (Κοιμητήρια) 18,06 mg/L

-Αλεξανδρούπολη 14 mg/L

-Αίγιο 40,8 mg/L

-Καβάλα (Φίλιπποι) 46 mg/L

-Κιλκίς (Λεβεντοχώρι) 35,1 mg/L

-Σέρρες 24,1 mg/L (28/1/2020)

-Πάρος (Κακάπετρα) 19 mg/L

-Λάρισα (Γιαννούλη) 14 mg/L

-Χαλκίδα (Αγιος Νικόλαος) 36,5 mg/L

-Αγιος Νικόλαος Κρήτης (Βρύσες) 15,9 mg/L

-Ηράκλειο (Κάτω Φορτέτσα) 28,3 mg/L

-Λαμία (Αφανός) 14,6 mg/L

-Πλατανιάς (Βουκολιές) 19,1 mg/L

-Aγρίνιο (Παράβολα) 12 mg/L

-Τρίκαλα 12,6 mg/L

-Γιαννιτσά 11,4 mg/L

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

aegean
Οι κορυφαίοι προορισμοί για το Πάσχα - Πληρότητα 90% στις πτήσεις AEGEAN από Θεσσαλονίκη
Η μαζική έξοδος των επιβατών από τις δυο μεγαλύτερες βάσεις της AEGEAN σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεκινά ήδη από το Σαββατοκύριακο
Οι κορυφαίοι προορισμοί για το Πάσχα - Πληρότητα 90% στις πτήσεις AEGEAN από Θεσσαλονίκη
Βίκυ Φλέσσα: «ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκης παραποιούν φράση μου για τα Τέμπη
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του για παραποίηση των δηλώσεών της, τονίζοντας ότι πρόκειται για αντικείμενο «παραποίησης και ανήθικης...
Βίκυ Φλέσσα: «ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκης παραποιούν φράση μου για τα Τέμπη