Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πατουλίδου για λαϊκές: Ο εκσυγχρονισμός τους είναι το ζητούμενο

Στο μεταξύ, ερώτηση κατατέθηκε από την παράταξη "Κοιτάμε Μπροστά"

Συνάντηση είχε σήμερα Παρασκευή 2/4/2021, η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου με παραγωγούς και επαγγελματίες λαϊκών αγορών, ενόψει των κινητοποιήσεων που έχουν προαναγγείλει για την Τετάρτη 7 Απριλίου, διαμαρτυρόμενοι για τις διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου που αφορά στις Λαϊκές Αγορές.

Η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης έχοντας στην ευθύνη της τη λειτουργία του Θεσμού στη Θεσσαλονίκη,  στέκεται στο πλευρό των εμπόρων και παραγωγών υποστηρίζοντας το λαϊκό χαρακτήρα του.

Όπως τόνισε η κ. Πατουλίδου «η  Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης είναι ένας ισχυρός συντονιστικός φορέας που παρέχει τα εχέγγυα εποπτείας της νομιμότητας και της λειτουργικότητας των λαϊκών αγορών.

Οι λαϊκές αγορές είναι ένας θεσμός ιστορικός, που δημιουργήθηκε στο παρελθόν, σε παρόμοιες δύσκολες συνθήκες όπως αυτές που διανύουμε τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και πολύ περισσότερο τώρα με την πανδημία.

Στόχο είχαν να προστατέψουν τον καταναλωτή. Ο εκσυγχρονισμός τους είναι το ζητούμενο και όχι η αλλαγή μορφής τους.

Ο λαϊκός χαρακτήρας τους βασίζεται στη συμμετοχή των εμπόρων και των παραγωγών χωρίς μεσολαβητές.

Η πλειοδότηση των θέσεων των λαϊκών αγορών αποκλείει τους ασθενέστερους των συμμετεχόντων.

Τα εκπαιδευτικά κριτήρια στη συμμετοχή στις λαϊκές αγορές είναι ένας αδόκιμος όρος που αποκλείει τους ανθρώπους που ενεργοποιούνται στον πρωτογενή τομέα που είναι το μεδούλι του τόπου μας.

 Άνθρωποι που άφησαν στο περιθώριο την εκπαίδευση για να αφιερωθούν σ'αυτό το επάγγελμα. Η ορθή πρακτική μίας διοίκησης δεν είναι να τους αποκλείσει αλλά να τους εκπαιδεύσει και να τους ενδυναμώσει.

 Η αδειοδότηση των παραγωγών θα πρέπει να δίνεται με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια».

Ερώτηση από την παράταξη "Κοιτάμε Μπροστά"

Στο μεταξύ, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας «Κοιτάμε Μπροστά» κατέθεσε σήμερα ερώτηση για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές που φέρνει η κυβέρνηση και για τις επιπτώσεις του στη λειτουργία των λαϊκών αγορών της Περιφέρειας, μεταφέροντας τις έντονες διαμαρτυρίες των πωλητών, που κάνουν λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονία των λαϊκών αγορών», αλλά παράλληλα και για πλήγμα κατά των καταναλωτών.

Η παράταξη καλεί τη διοίκηση Τζιτζικωστα "να αφήσει κατά μέρος τις αμφίσημες τοποθετήσεις της αντιπεριφερειάρχη κ. Πατουλίδου για το νομοσχέδιο – έκτρωμα και να πάρει σαφή θέση εναντίον του και υπέρ των πωλητών που αγανακτισμένοι ετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ:

 

Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

 

Θέμα: Λειτουργία λαϊκών αγορών. 

Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς φορείς πωλητών λαϊκών αγορών, το νέο νομοσχέδιο για την λειτουργία των λαϊκών αγορών είναι «έκτρωμα, που οδηγεί στην εν ψυχρό δολοφονία των λαϊκών αγορών, αλλά παράλληλα, θα πλήξει άμεσα και τους καταναλωτές». Κι αυτό γιατί περιλαμβάνει ρυθμίσεις που επιχειρούν τον εξοβελισμό των παραγωγών πωλητών (αποπομπή αν δεν πωληθεί το 70% της δηλωμένης ποσότητας παραγωγής, αναμονή προκήρυξης θέσεων πωλούμενων ειδών, προσκομιδή φορολογικής ενημερότητας κατά την ανανέωση άδειας), επιβραβεύουν τους ψευδο-παραγωγούς και  ανοίγουν την κερκόπορτα για την είσοδο τρίτων - είτε φυσικών είτε νομικών προσώπων - στις λαϊκές αγορές, αλλοιώνοντας ακόμα περισσότερο τον χαρακτήρα τους.

Η διαβούλευση εκπροσώπων του κλάδου με τον υπουργό Ανάπτυξης και στελέχη του υπουργείου κατέληξε σε αδιέξοδο λόγω της κυβερνητικής αδιαλλαξίας. Γι’ αυτούς τους λόγους αποφάσισαν να κατέλθουν σε απεργία.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

  • Ποια η θέση της διοίκησης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για το επίμαχο νομοσχέδιο; Υπάρχει κάποια σαφής δήλωση για την απόσυρσή του, ή παραμένουν οι ανεπαρκέστατες και αμφίσημες τοποθετήσεις της κ. Πατουλίδου;
  • Πως απαντά στην κριτική που ασκούν οι οργανώσεις των πωλητών λαϊκών αγορών, που διαμαρτύρονται για εξόντωσή τους;
  • Τι στάση θα κρατήσετε στις απεργιακές κινητοποιήσεις τους;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Αυτά είναι τα 2 «πράσινα» θερινά σινεμά που ανοίγουν 19/6
Από τις 19 Ιουνίου οι νύχτες στο δήμο Νεάπολης-Συκεών αποκτούν το δικό τους σενάριο – Το πρόγραμμα για Σινέ Άλσος και Παράδεισος
Θεσσαλονίκη: Αυτά είναι τα 2 «πράσινα» θερινά σινεμά που ανοίγουν 19/6