Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία ξεκινά το ρομπότ Τάλως στο «Παπαγεωργίου»

Μπορεί να απολυμάνει τους απλούς θαλάμους ασθενών σε μόλις 10 λεπτά

Ο Τάλως, το ευρωπαϊκό ρομπότ που απολυμαίνει με υπεριώδη ακτινοβολία, έφτασε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και είναι έτοιμος να αναλάβει την απολύμανση εσωτερικών χώρων του.

Πρόκειται για το δεύτερο ρομπότ απολύμανσης στην Ελλάδα και ένα από τα 200 που προμηθεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ευρωπαϊκά νοσοκομεία, προκειμένου να συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, μέσω της πρωτοβουλίας του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI).

Ο Τάλως, όπως και η Βιολέττα, που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, μπορεί να απολυμάνει τους απλούς θαλάμους ασθενών σε μόλις 10 λεπτά, ενώ μία φόρτιση επαρκεί για περισσότερους από 18 θαλάμους.

Το ρομπότ, δανέζικης κατασκευής και αξίας 60.000 ευρώ, παραδόθηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου την Τρίτη 6 Απριλίου. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε επίδειξη των δυνατοτήτων του και ξεκίνησε η εκπαίδευση του προσωπικού ώστε ο Τάλως να «πιάσει δουλειά» άμεσα, με στόχο να διασφαλίσει ένα αποστειρωμένο περιβάλλον χωρίς να εκτίθενται οι εργαζόμενοι σε περιττό κίνδυνο. Το προσωπικό χειρίζεται το ρομπότ εξ αποστάσεως μέσω εφαρμογής για φορητές συσκευές και ο χειρισμός γίνεται έξω από την αίθουσα που πρόκειται να απολυμανθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι παρών κανένας εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

talws-papagewrg2.jpg

Με τη βοήθεια τεχνικών ειδικών στη ρομποτική, ο Τάλως, μόλις έφτασε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, χαρτογράφησε χώρους τους οποίους θα απολυμαίνει, όπως τα χειρουργεία και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Πλέον, αναγνωρίζοντας το περιβάλλον, μόλις δεχτεί την εντολή του χειριστή μέσω ενός tablet μεταβαίνει στον χώρο. Αφού βεβαιωθεί ότι τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας, μένει μόνος του στον χώρο και με προσεκτικές κινήσεις, χρησιμοποιώντας την υπεριώδη ακτινοβολία, εξαφανίζει βλαβερούς μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, σε λίγα λεπτά. Όταν ολοκληρώσει το έργο του, ρωτά τον χειριστή αν επιθυμεί να συνεχίσει την απολύμανση σε άλλο χώρο ή να επιστρέψει στο σημείο φόρτισης. Με κάθε φόρτιση διάρκειας 8 ωρών, το ρομπότ μπορεί να απολυμαίνει επί 2,5 ώρες.

Όπως εξήγησαν εξειδικευμένοι τεχνικοί στο προσωπικό του Νοσοκομείου που θα εποπτεύει το ρομπότ, η χρήση του είναι ασφαλέστερη για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους, δεδομένου ότι απολυμαίνει με φυσική διαδικασία και όχι με χρήση χημικού απολυμαντικού. Επιπλέον, δεν απαιτείται ανθρώπινη αλληλεπίδραση και το προσωπικό δε χρειάζεται πλέον να χειρίζεται, να μεταφέρει ή να αποθηκεύει τοξικές, επικίνδυνες ή διαβρωτικές χημικές ουσίες, επομένως αποφεύγεται η έκθεσή του σε κίνδυνο.

Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου υποδέχθηκαν με χαρά το ρομπότ και του έδωσαν το όνομα του μυθικού φύλακα της Κρήτης Τάλως, που ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με χάλκινο σώμα. Είτε ήταν το πρώτο ρομπότ που κατασκευάστηκε ποτέ, όπως θεωρείται στη μυθολογία, είτε δημιούργημα της φαντασίας, για το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στον τομέα της υγιεινής και της καθαριότητας, η διασφάλιση της οποίας αποτελεί προτεραιότητα προς όφελος των ασθενών και των εργαζομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσε 27χρονη γιατί πιστεύει ότι έχει σχέση με τον άνδρα της
Ερωτική αντιζηλία πίσω από το μαχαίρωμα γυναίκας έξω από το σπίτι της αδερφής της στην Πυλαία – Όλα όσα περιγράφουν η αδερφή και ο γαμπρός του...
Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσε 27χρονη γιατί πιστεύει ότι έχει σχέση με τον άνδρα της