Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Μουδιασμένο» άνοιγμα χωρίς πελατεία στα καταστήματα (ΦΩΤΟ)

Η εικόνα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης

«Πρεμιέρα» σήμερα για την επαναλειτουργία της αγοράς της Θεσσαλονίκης. Τα καταστήματα λιανικής λειτουργούν από σήμερα μόνο με τη μέθοδο του click away δηλαδή με παράδοση εκτός καταστήματος και όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες του TyposThes.gr που βρέθηκε σήμερα στο κέντρο και συγκεκριμένα στην Τσιμισκή, η κίνηση είναι μάλλον υποτονική.

Υπενθυμίζεται ότι το μήνυμα που στέλνουμε για τα ψώνια είναι σε διαφορετικό νούμερο, ενώ υπάρχει και χρονικός περιορισμός.

tsimiski-agora-thess00007.jpg

Πλέον θα στέλνουμε στο 13032, ενώ θα υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο τριών ωρών για τις αγορές.

Να σημειωθεί ότι μπορούμε να στείλουμε μόνο μία φορά ανά 24ωρο SMS για ψώνια στο 13032. Σε περίπτωση που κάποιος στείλει δεύτερο μήνυμα θα λαμβάνει αρνητική απάντηση που θα αναφέρει: «Η μετακίνησή σας δεν είναι εφικτή, επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως».

Το sms θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως το sms στο 13033, αλλά χωρίς κωδικό μετακίνησης. Δηλαδή, θα γράψετε το ονοματεπώνυμό σας και τη διεύθυνσή σας και θα πατήσετε «αποστολή». Από εκείνη την ώρα θα έχετε τρεις ώρες για τις αγορές σας.
Κατά τη μετακίνησή του, κάθε άτομο οφείλει να φέρει μαζί του υποχρεωτικά την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο και να είναι σε θέση να επιδεικνύει το απαντητικό μήνυμα, με το οποίο επιβεβαιώνεται η δυνατότητα μετακίνησης, στο κινητό τηλέφωνό του. Για τον σκοπό της τήρησης της δυνατότητας μετακίνησης μόνο μία φορά την ημέρα και προς διασφάλιση της προστασίας προσωπικών δεδομένων, τα στοιχεία του μηνύματος τηρούνται μόνο μέχρι τη λήξη του εικοσιτετραώρου στο οποίο αφορά το μήνυμα.

tsimiski-agora-thess00005.jpg

Για την προμήθεια αγαθών μέσω της διαδικασίας προαγοράς/προεπιλογής με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away), ο πολίτης θα πρέπει να φέρει επιπρόσθετα ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο ή σχετικό τηλεπικοινωνιακό μήνυμα από το κατάστημα ή το αποδεικτικό της ψηφιακής πλατφόρμας e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Σε ό,τι αφορά στο μήνυμα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώριση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

tsimiski-agora-thess00002.jpg

Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
Θα πρέπει επίσης να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ, από Δευτέρα έως Σάββατο.
Σημειώνεται ότι από σήμερα, Δευτέρα, με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, απελευθερώνονται οι πωλήσεις και των ειδών, εκτός τροφίμων, από τα σούπερ μάρκετ.

Στο τέλος της εβδομάδας η Επιτροπή θα ξανασυζητήσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ποια φάση θα συνεχιστεί η επαναλειτουργία της αγοράς στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας το λιανεμπόριο άνοιξε με click in shop και click away, όπως δηλαδή σε όλη τη χώρα

Στο μεταξύ, στο λιανικό εμπόριο αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία πληθυσμού/εμβαδού έχει ως εξής:

-για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τ.μ.: 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

-για επιφάνειες άνω των 500 τ.μ.: για κάθε 100 τ.μ. πλέον των 500 τ.μ., επιτρέπεται ένας πελάτης.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Πάνος Σταμπουλίδης έδωσε διευκρινίσεις για το ποια πολυκαταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά και ποια όχι, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ. Ειδικότερα είπε ότι απαγορεύεται η λειτουργία των mall, των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων shop in shop. Aν όμως ένα πολυκατάστημα λειτουργεί υπό ένα ενιαίο νομικό πρόσωπο, όπως για παράδειγμα το Αttica, μπορεί να λειτουργήσει.

Επιθυμούμε να γίνει χθες το άνοιγμα των mall είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπουλίδης, επισημαίνοντας παράλληλα όλα κρίνονται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Χαρακτήρισε τον Απρίλιο σημαντικό μήνα και μίλησε για τη βοήθεια που θα υπάρξει από τους εμβολιασμούς, τα self – test και τον καλό καιρό.

tsimiski-agora-thess00003.jpg

Η επιδημία επιμένει στην Κοζάνη και μάλιστα με πολύ δυνατό μηχανισμό είπε εξάλλου ο ίδιος. Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις σχετικά με την παράταση της μη λειτουργίας των καταστημάτων στην περιοχή, ανέφερε ότι αυτή μεταδίδει υψηλό φορτίο γεγονός που σημαίνει ότι κάτι λάθος γίνεται. Πρόσθεσε ότι την Κυριακή παρατηρήθηκε μια μικρή αποκλιμάκωση και εξέφρασε την ευχή να ενταθεί έτσι ώστε να ανοίξει το λιανεμπόριο στην Κοζάνη.

Το άνοιγμα εμπορικών κέντρων, φροντιστηρίων και κέντρων αισθητικής, θα εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών, για την μεθεπόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε, μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η εισήγηση αυτή θα γίνει εφόσον επιβεβαιωθεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Επιπλέον, από σήμερα επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση α) τον ΚΑΔ: 92.00.12.02 που αφορά τα ΟΠΑΠ play και β) τον ΚΑΔ: 92.00.12 που αφορά τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα/ κερματοδέκτη που παραμένουν κλειστά. Τα καταστήματα αυτά ωστόσο δεν θα λειτουργήσουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Να σημειώσουμε τέλος ότι όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το μέτρο του self tes θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό.

tsimiski-agora-thess00011.jpg

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη γκαλερί παρακάτω

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μακρόν: Θα κολυμπήσει στον Σηκουάνα, αλλά «όχι απαραίτητα» πριν από τους Ολυμπιακούς
«Δεν ανακοίνωσε ότι θα κολυμπήσει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανακοίνωσε ότι θα κολυμπήσει και πάντα εξέφραζε αυτή τη βεβαιότητα», αναφέρει η...
Μακρόν: Θα κολυμπήσει στον Σηκουάνα, αλλά «όχι απαραίτητα» πριν από τους Ολυμπιακούς